ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους

Επανέρχεται η βρώμικη προπαγάνδα για τη «ζημιογόνα ΛΑΡΚΟ» προκειμένου να «τρέξουν» οι αντεργατικοί σχεδιασμοί

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καθώς, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στην τελική ευθεία τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς, επανέρχεται στο προσκήνιο η προπαγάνδα περί «χρεοκοπημένης ΛΑΡΚΟ», που τάχα «κοστίζει στον ελληνικό λαό χωρίς να προσφέρει τίποτα».

Είναι το ίδιο σκηνικό που κυριαρχούσε και όταν η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, έβαζε σε εφαρμογή τις διαδικασίες για την εκποίηση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Τότε που η ΛΑΡΚΟ παρουσιαζόταν ως «βαρέλι δίχως πάτο» και οι εργαζόμενοι ως «τεμπέληδες» και «ακριβοπληρωμένοι», με σκοπό να δικαιολογηθούν το ξεπούλημα και το ξήλωμα θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αφήγημα εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει «φύλλο και φτερό» από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που όχι μόνο αποκάλυψαν τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, αλλά με τις θέσεις και τις προτάσεις τους ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει, εάν και εφόσον αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Αλλωστε, το αφήγημα που τώρα επιχειρούν να ξανασερβίρουν για να «τρέξουν» οι αντιδραστικές μεθοδεύσεις, είχε «ξεχαστεί» από τους ίδιους που το είχαν κάνει σημαία, την περίοδο που επιχειρηματικοί όμιλοι και κοινοπραξίες ορμούσαν στο ψαχνό της ΛΑΡΚΟ συμμετέχοντας στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης. Τότε τα ίδια παπαγαλάκια που χαρακτήριζαν τη ΛΑΡΚΟ «βαρέλι δίχως πάτο», ξαφνικά την παρουσίαζαν ως «φλουρί κωνσταντινάτο». Ηταν η περίοδος που εκπρόσωποι του κεφαλαίου, όπως ο Ιλον Μασκ της «TESLA», χαρακτήριζαν το νικέλιο «νέο χρυσό», τονίζοντας τη σημασία του για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη.

Τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου επιδιώκει να εξυπηρετήσει και η ΕΕ, η οποία μέσα από τους μηχανισμούς της εντείνει την πίεση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέρει τις δήθεν κρατικές ενισχύσεις και τα πρόστιμα για την καθυστέρηση στην ανάκτησή τους, που μάλιστα θα εξαλειφθούν αν η ΛΑΡΚΟ περάσει στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, στην οποία ήδη είναι ο βασικός μέτοχος, ή η παροχή εγγυήσεων για τη λήψη δανείου το οποίο αποπληρώθηκε, όπως έχουν τονίσει τα σωματεία εργαζομένων, αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, είτε μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς είτε μέσα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα - χρήματα του λαού δηλαδή - μοιράζονται δισεκατομμύρια για τις επενδύσεις και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό η πίεση της ΕΕ και η αξιοποίηση του Δικαστηρίου της για την καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού» αξιοποιούνται τόσο ως μοχλός πίεσης στους εργαζόμενους για να συναινέσουν στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όσο και για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και της εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων και των κοιτασμάτων νικελίου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, την Παρασκευή, αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της εταιρείας, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Αυτή θα είναι και η εισήγηση των Σωματείων στις Γενικές Συνελεύσεις, που στο πλαίσιο του Συντονιστικού αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Ηδη το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας έχει καλέσει τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 28 Γενάρη, όπου αναμένεται να γίνει και ενημέρωση για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης των τριών συναρμόδιων υπουργείων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «HILTON»
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας - Νέα απεργία Δευτέρα και Τρίτη

«Το "Hilton" επενδύει, εργάτες απολύει», ακούστηκε δυνατά στην κινητοποίηση

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν το μεσημέρι της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά σωματεία, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο «Hilton». Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, έχοντας στο πλευρό τους τα σωματεία και τους συναδέλφους τους, παλεύουν για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους που θυσιάζονται στον βωμό των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας, η οποία θέλει να ξεφορτωθεί όλο το προσωπικό μπροστά στην ανακαίνιση της πολυτελούς μονάδας.

«Το "Hilton" επενδύει, εργάτες απολύει», φώναξαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έφτασαν στο υπουργείο με πορεία που ξεκίνησε από το ξενοδοχείο. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», ξεκαθάρισαν το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία που τους υποδέχθηκαν, αφού όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Την ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων του «Hilton» και των οικογενειών τους διάβασε ο Μανόλης Καμηλάκης, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου και του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Το επιχείρημα πως το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στα επιχειρηματικά σχέδια επικαλέστηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αν. Στρατινάκη, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, ωστόσο, κάτω από την πίεση που δημιουργεί ο αγώνας, ανέφερε πως θα επιδιώξει να οριστεί συνάντηση με την εταιρεία και τους εργαζόμενους.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εξηγώντας ότι όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις θέσεις δουλειάς αλλά επιδοτεί και ενισχύει με χίλιους τρόπους τους μεγαλοεργοδότες και τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και συρρικνωμένους μισθούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο «Hilton» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Γενάρη, ενώ το επιχειρησιακό Σωματείο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να σχεδιάσει τη δράση και τις πρωτοβουλίες του.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συλλαλητήριο στις 27 Γενάρη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «Πετρέλαια»

Πλήρης κάλυψη στην εργοδοσία από την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε μαζική συμμετοχή καλούν 30 σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Καβάλα, την Πέμπτη 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ., που αποφασίστηκε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από τις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας».

Τα σωματεία και οι φορείς που υπογράφουν το κάλεσμα απαιτούν να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας», να μην προχωρήσει καμιά δίωξη απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, χωρίς καμιά βλαπτική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, στο μισθό και στα δικαιώματά τους. Επίσης απαιτούν να μην προχωρήσει η εργολαβοποίηση του Πρίνου αλλά και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, στο περιβάλλον της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι μετά το όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ σε βάρος των εργαζομένων μέσα στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων», σε μια πρωτοφανή προσπάθεια επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση σύσσωμου του ΔΣ του Σωματείου.

Πλάτης από την κυβέρνηση στην εργοδοσία

Την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης στη βάρβαρη αυτή επίθεση της εργοδοσίας διαμήνυσε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή απροκάλυπτα ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη στη Βουλή.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με πρόσχημα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες η εταιρεία προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, με στόχο τη μείωση του «εργασιακού κόστους», επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. «Γι' αυτό επιδίωξε να προχωρήσει σε απολύσεις που τις βάφτισε "εθελούσιες παραιτήσεις", με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλαιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους ευέλικτους και φθηνούς».

Και αυτό, όπως ανέφερε ο Λ. Στολτίδης, όταν πρόκειται για μία εταιρεία για την οποία «πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε τη δανειοδότηση με 90,5 εκατομμύρια ευρώ και με δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παρά τη δανειοδότησή της, η εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεσή της και επέβαλε πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων τον Δεκέμβρη, απολύοντας δύο εργαζόμενους, επιστρατεύοντας μηνύσεις, πειθαρχικές διώξεις, εκβιασμούς.

Οπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς «εργολαβοποίησης του Πρίνου», έχοντας απέναντί τους την άγρια καταστολή, όπως στις 21 Δεκέμβρη με την έφοδο των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις, αλλά και τις 24 απολύσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το σύνολο του ΔΣ του σωματείου.

Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες, απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, ο Λ. Στολτίδης τόνισε ότι «είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση».

Και ρώτησε τον υφυπουργό για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν αυτές οι απολύσεις και να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής και δεύτερον τι θα κάνει για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

«Ο υπουργός ούτε πρέπει ούτε μπορεί να επέμβει, και κάτι τέτοιο θα ήταν και εξωθεσμικό και άκρως προβληματικό», ανέφερε καλύπτοντας την εργοδοσία ο υφυπουργός Εργασίας. Συνέστησε αναμονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων ΣΕΠΕ, για τη «νομιμότητα των εν λόγω απολύσεων στο πλαίσιο του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου»...

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «εμείς σας ρωτήσαμε τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για να ακυρωθούν, όχι για να επικυρωθούν οι απολύσεις», ενώ δείχνοντας την απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους σημείωσε πως η νομική διαδικασία, με βάση τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει τους απολυμένους, ακόμη κι αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων και έκανε σαφές ότι ο αγώνας τους για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα αφορά την ευρύτερη περιοχή, η οποία παρότι είναι «γεμάτη» από ενεργειακές πηγές, είναι αυτή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. «Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ανέφερε, τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών, που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας», σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ