Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Συλλαλητήριο στις 27 Γενάρη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «Πετρέλαια»

Πλήρης κάλυψη στην εργοδοσία από την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε μαζική συμμετοχή καλούν 30 σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Καβάλα, την Πέμπτη 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ., που αποφασίστηκε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από τις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας».

Τα σωματεία και οι φορείς που υπογράφουν το κάλεσμα απαιτούν να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας», να μην προχωρήσει καμιά δίωξη απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, χωρίς καμιά βλαπτική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, στο μισθό και στα δικαιώματά τους. Επίσης απαιτούν να μην προχωρήσει η εργολαβοποίηση του Πρίνου αλλά και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, στο περιβάλλον της περιοχής.

Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι μετά το όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ σε βάρος των εργαζομένων μέσα στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων», σε μια πρωτοφανή προσπάθεια επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση σύσσωμου του ΔΣ του Σωματείου.

Πλάτης από την κυβέρνηση στην εργοδοσία

Την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης στη βάρβαρη αυτή επίθεση της εργοδοσίας διαμήνυσε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή απροκάλυπτα ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη στη Βουλή.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με πρόσχημα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες η εταιρεία προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, με στόχο τη μείωση του «εργασιακού κόστους», επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. «Γι' αυτό επιδίωξε να προχωρήσει σε απολύσεις που τις βάφτισε "εθελούσιες παραιτήσεις", με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλαιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους ευέλικτους και φθηνούς».

Και αυτό, όπως ανέφερε ο Λ. Στολτίδης, όταν πρόκειται για μία εταιρεία για την οποία «πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε τη δανειοδότηση με 90,5 εκατομμύρια ευρώ και με δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παρά τη δανειοδότησή της, η εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεσή της και επέβαλε πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων τον Δεκέμβρη, απολύοντας δύο εργαζόμενους, επιστρατεύοντας μηνύσεις, πειθαρχικές διώξεις, εκβιασμούς.

Οπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς «εργολαβοποίησης του Πρίνου», έχοντας απέναντί τους την άγρια καταστολή, όπως στις 21 Δεκέμβρη με την έφοδο των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις, αλλά και τις 24 απολύσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το σύνολο του ΔΣ του σωματείου.

Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες, απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, ο Λ. Στολτίδης τόνισε ότι «είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση».

Και ρώτησε τον υφυπουργό για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να ακυρωθούν αυτές οι απολύσεις και να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής και δεύτερον τι θα κάνει για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των εργαζομένων.

«Ο υπουργός ούτε πρέπει ούτε μπορεί να επέμβει, και κάτι τέτοιο θα ήταν και εξωθεσμικό και άκρως προβληματικό», ανέφερε καλύπτοντας την εργοδοσία ο υφυπουργός Εργασίας. Συνέστησε αναμονή για την ολοκλήρωση των ελέγχων ΣΕΠΕ, για τη «νομιμότητα των εν λόγω απολύσεων στο πλαίσιο του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου»...

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «εμείς σας ρωτήσαμε τι θα κάνετε ως κυβέρνηση για να ακυρωθούν, όχι για να επικυρωθούν οι απολύσεις», ενώ δείχνοντας την απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους σημείωσε πως η νομική διαδικασία, με βάση τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει τους απολυμένους, ακόμη κι αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων και έκανε σαφές ότι ο αγώνας τους για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα αφορά την ευρύτερη περιοχή, η οποία παρότι είναι «γεμάτη» από ενεργειακές πηγές, είναι αυτή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. «Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ανέφερε, τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών, που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας», σημείωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Energean» απολύει, η κυβέρνηση «επαυξάνει» στα «επενδυτικά» της σχέδια (2022-07-06 00:00:00.0)
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις εργοδοτικές ευθύνες της «Energean» (2022-04-16 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν στην Αθήνα από «Πετρέλαια» και «Λιπάσματα» Καβάλας (2022-02-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Καβάλα (2022-01-25 00:00:00.0)
Τρελά κέρδη για τον όμιλο - απολύσεις και «εργολαβοποίηση» για τους εργαζόμενους (2021-05-18 00:00:00.0)
Απαίτηση η συνέχιση της λειτουργίας (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ