Σάββατο 16 Απρίλη 2022 - Κυριακή 17 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις εργοδοτικές ευθύνες της «Energean»

Στο μεταξύ, η εργοδοσία συνεχίζει τις απαράδεκτες διώξεις σε βάρος των εργαζομένων

κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ για την πρόσφατη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας» στη Νέα Καρβάλη, για την αντεργατική επίθεση και τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της «Energean Oil».

Στο κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης προς τους υπουργούς Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγγέλλεται ότι η εργοδοσία της «Energean», που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις και το κοίτασμα του Πρίνου, δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οφείλει στο Δημόσιο, στην εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ (χρέος που εκτιμάται πως ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ) ενώ παράλληλα προχωρά και σε ομαδικές απολύσεις.

Θυμίζουμε πως το Σάββατο 9 Απρίλη εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean» στη Νέα Καρβάλη, μετά από έκρηξη στη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, χωρητικότητας 12.800 κυβικών μέτρων, για την οποία η εταιρεία δήλωσε πως ήταν άδεια.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει διακόψει «αναίτια», όπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες, «παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση υπάρχει η ρητή αναφορά στην υποχρέωση της εταιρείας για συνεχή παραγωγή πετρελαίου. Το ίδιο διάστημα η εταιρεία, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζομένων».

Από την άλλη, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα αλλά, αντίθετα, έχει προχωρήσει σε κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές Γενάρη στήριξε την παροχή δανείου 90,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου. Το 2021, τα κέρδη του ομίλου, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, έφτασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε, στα 202,9 εκατ. δολάρια.

«Η έκρηξη και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, που έχουν οξυνθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της "Energean" και τις απολύσεις όλου του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού την ώρα που η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι τάχα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Οι βουλευτές του Κόμματος αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, «τόσο με την κάλυψη των αντεργατικών αποφάσεων της εταιρείας, όσο και με το ότι - παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι - δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλούς λειτουργίας από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με τη βία από τις εγκαταστάσεις».

Σημειώνουν στη συνέχεια ότι «από τη διεθνή πείρα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων (...) η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, η ελλιπής συντήρηση είναι ορισμένες από τις αιτίες που αυξάνουν τη συχνότητα ατυχημάτων και εγκυμονούν τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στον πληθυσμό και το περιβάλλον».

Να καταλογιστούν όλες οι εργοδοτικές ευθύνες

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ώστε να επανεκκινήσει τάχιστα η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους, όπως και να αποπληρωθούν τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, ζητούν να διερευνηθεί τι μέτρα είχαν προβλεφθεί από την εταιρεία για την πρόληψη και διαχείριση ατυχημάτων μετά τις απολύσεις και την παύση της παραγωγής, να διερευνηθούν άμεσα οι αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς και να δοθούν σαφείς απαντήσεις εάν η δεξαμενή ΤΚ 661 ήταν πλήρης και τι είδος και ποσότητες πετρελαιοειδών υπήρχαν στην επιφάνεια.

Ζητούν, επίσης, να αποσαφηνιστεί εάν η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, εάν υπήρξαν επισημάνσεις στο πόρισμα του ελέγχου σχετικά με τη στατική της επάρκεια, όπως και για τα στοιχεία διάβρωσης. Εφόσον υπήρξαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αντίστοιχες υποδείξεις, εάν η εταιρεία είχε προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης. Να υπάρξει ολοκληρωμένη εκτίμηση για τους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού και των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή από την τοξικότητα των προϊόντων της καύσης (...) Να εξασφαλιστούν η αποκατάσταση της υγείας του πληθυσμού που έχει εκτεθεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του λαού της περιοχής.

Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τακτικοί αλλά και έκτακτοι έλεγχοι για την ασφάλεια των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα με συνέπειες στους εργαζόμενους, στον πληθυσμό της περιοχής και στο περιβάλλον.

Συνεχίζονται οι απαράδεκτες διώξεις προς τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, η επίθεση κράτους και εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους κλιμακώνεται καθώς την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Energean», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε ποινικές διώξεις κατά 159 απολυμένων εργαζομένων, για τα όσα διαδραματίστηκαν στις 21 Δεκέμβρη στις εγκαταστάσεις, με την πρωτοφανή και επικίνδυνη επιχείρηση της αστυνομίας που οδήγησε στην «κατάσταση πολιορκίας» επί ώρες τους εργαζόμενους σε έναν πύργο. Διώξεις ασκήθηκαν και κατά 10 ακόμα απολυμένων εργαζομένων, με βάση καταγγελίες της εργοδοσίας για παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στις 21 Οκτώβρη.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν, σύμφωνα με την εταιρεία, αδικήματα όπως αυτά της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, έκρηξης από αμέλεια, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, παράνομης οπλοφορίας και άλλα.

Παράλληλα, η ανακοίνωση, σε ύφος που θυμίζει «χωροφύλακα» και αξιοποιώντας την απόφαση της Εισαγγελίας, στρέφεται έντονα κατά όσων άσκησαν κριτική στις αποφάσεις της εταιρείας και κατά της διοίκησης του Σωματείου «και των καθοδηγητών τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ