Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατεβαίνουν στην Αθήνα από «Πετρέλαια» και «Λιπάσματα» Καβάλας

Μαζικό και μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δίνουν και εργαζόμενοι από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και τη ΒΦΛ, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους αλλά και σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης, που συμπαραστέκονται στον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», του οποίου το ΔΣ απολύθηκε ολόκληρο από την εργοδοσία της «Energean», παρά την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις, που με τις τελευταίες 28 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έφτασαν τις 122 συνολικά, κλιμακώνει τη πάλη του με τη συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με όπλο την αλληλεγγύη, που εκφράστηκε πολύμορφα από την πρώτη στιγμή του αγώνα, το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω. Σωματεία και φορείς της περιοχής, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, ακόμα και Ομοσπονδίες του κλάδου από το εξωτερικό στηρίζουν τους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις και στην εργολαβοποίηση, για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Με αλληλεγγύη και πάλη ταξική, απάντηση θα πάρει η "Ενεργειακή"».

Το «σχέδιο εξυγίανσης του Πρίνου», που περιλαμβάνει απολύσεις και αντικατάσταση του έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού με φθηνότερους εργολαβικούς εργαζόμενους και η εργοδοσία της «Energean» το βάζει μπροστά προκειμένου να ξεκινήσει «η νέα εποχή επενδύσεων», προϋποθέτει το τσάκισμα της οργάνωσης των εργαζομένων, την αποψίλωση μισθών και δικαιωμάτων.

Ωστόσο, παρά την κυβερνητική στήριξη, που μετά το «θαλασσοδάνειο» των 100 εκατ. ευρώ που παραχωρήθηκαν το 2020 με λεφτά του ελληνικού λαού, έφτασε μέχρι και τις ωμές, πρωτοφανείς επιθέσεις των ΜΑΤ και τα δικαστήρια, η απάντηση των εργαζομένων συνεχώς δυναμώνει.

Τα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία καπνεργάτη στην Καβάλα τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, μετά από σύσκεψη δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αποτέλεσαν πολύτιμη παρακαταθήκη για την πάλη των εργαζομένων στην περιοχή, το ίδιο και η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που ακολούθησε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το κομβόι των εργαζομένων, που με τις πορτοκαλί στολές των «Πετρελαίων», τις μπλε των «Λιπασμάτων», τις σημαίες και τα πανό των εργατικών σωματείων της Καβάλας και των άλλων φορέων κατεβαίνει στο συλλαλητήριο, δείχνει ότι ο αγώνας αυτός δυναμώνει και θα συνεχιστεί μέχρι την ακύρωση των απολύσεων, των σχεδιασμών για τις μειώσεις μισθών και την εργολαβοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ