Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τρελά κέρδη για τον όμιλο - απολύσεις και «εργολαβοποίηση» για τους εργαζόμενους

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Πλήρη κάλυψη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της άκρως κερδοφόρας εταιρείας «Energean», σε βάρος των 240 εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες απολύσεις (με την πατέντα της «εθελούσιας αποχώρησης») και με την εργολαβοποίηση, πρόσφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη.

Η «Energean», θυγατρική του ομώνυμου ομίλου, από το 2008 εκμεταλλεύεται τα Πετρέλαια Καβάλας στη Νέα Καρβάλη. Πρόκειται, όπως ανέδειξε ο Λ. Στολτίδης, για έναν όμιλο με κολοσσιαία κέρδη. «Με μπάσιμο για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη, με επενδύσεις από το Μαυροβούνιο μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Εξαγορά της "Edisson", είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφηση του 60% της "Repsol" στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, εξαγορά του Μπλοκ 2 από την "Total" δυτικά της Κέρκυρας. Η εκτίμηση για τα έσοδα το 2023 είναι της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων τον χρόνο». Ακόμα, ο ίδιος όμιλος διεκδικεί την παραχώρηση του εξαντλημένου κοιτάσματος στη νότια Καβάλα για τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, «έργο» που έχει χαρακτηριστεί επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Οσον αφορά τα Πετρέλαια Καβάλας, ο Λ. Στολτίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση για λογαριασμό της «Energean» και με πρόσχημα τη μείωση των τιμών του πετρελαίου το 2020, έσπευσε να καταθέσει στην ΕΕ σχέδιο στήριξης, με δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου, που ήδη έχει εγκριθεί.

Οι εργαζόμενοι «δοκιμάζουν» πρώτοι την ισχυροποίηση του επιχειρηματικού ομίλου

Η εταιρεία παράλληλα προχώρησε σε σχέδιο οικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης με «εξορθολογισμό στα κόστη» που σε πρώτη φάση, όπως καταγγέλλει το σωματείο, μεταφράζεται σε 160 εργαζόμενους να είναι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και 80 εργολαβικοί. Ενώ το σωματείο προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις αυτές εγείρουν σοβαρά θέματα ασφάλειας για τις εγκαταστάσεις (χερσαίες και θαλάσσιες) αφού θα αντικατασταθεί μεγάλο μέρος του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, το δε σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν προβλέπει χημικό βάρδιας.

Με δεδομένο ότι σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας σοβαρές παραλείψεις και κενά στα θέματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ο λαός της περιοχής, ανέφερε ο Λ. Στολτίδης, είναι ανάστατος από τον φόβο για μεγάλης έκτασης ατύχημα.

Απαίτησε από τον υφυπουργό να πει συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να μην προχωρήσει ο αντεργατικός σχεδιασμός της εταιρείας, πότε θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση το σχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην ΕΕ για λογαριασμό της εταιρείας και πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Αναδείχθηκαν τα κυβερνητικά παραμύθια

Απαντώντας, ο υφυπουργός όχι μόνο τα βρήκε όλα καλά στην εταιρεία, συμπληρώνοντας ότι «μας ρωτάτε για κάτι που δεν έχει συμβεί», αλλά δεν έχασε ευκαιρία να διαφημίσει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, εμφανίζοντας ως ...«φιλεργατικό» επίτευγμα και ως «ισχυροποίηση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας» (εννοεί την κατάργηση του ΣΕΠΕ), μέσα από τη μετατροπή της σε «ανεξάρτητη αρχή». Κατά τ' άλλα, για όλα τα υπόλοιπα δήλωσε ...αναρμόδιος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας είναι μία ακόμα απόδειξη για το πόσο μεγάλα είναι τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τις δήθεν νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας που θα έρθουν με τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, «ενώ δεν έχετε αφήσει θέση εργασίας από τις ήδη υπάρχουσες που να μην την έχετε τσακίσει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η «Energean» με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο, που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και θα μπορούσε, αν το είχε στα χέρια του, να αποτελεί σημαντική ενεργειακή εφεδρεία για τις ανάγκες του και όχι για να θερίζει η ενεργειακή φτώχεια ακόμα και στην περιοχή της Καβάλας που έχει την παραγωγή του πετρελαίου». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας ξέρουν τη δύναμή τους και μέσα από το Σωματείο τους, με ταξική πάλη, μπορούν να αποκρούσουν την επίθεση και στο πλευρό τους θα έχουν το λαό της περιοχής και το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ