Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Σε όλη τη χώρα απλώνεται η δράση Συνδικάτων και Ομοσπονδιών

Το ξήλωμα όλων των νόμων που κατοχυρώνουν την απλήρωτη δουλειά και τη ζωή - «λάστιχο» απαιτούν οι εργαζόμενοι

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στη μάχη για να μην κατατεθεί το τερατούργημα και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο βρίσκονται εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα. Με ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις εργαζομένων, κατά τόπους κινητοποιήσεις δεν χάνουν χρόνο για την οργάνωση της πάλης με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Παράλληλα διαμορφώνεται και το απεργιακό ρεύμα σε όλη τη χώρα, με συσκέψεις σωματείων να καταλήγουν σε κοινή δράση για τη διοργάνωση απεργίας ώστε να μη φτάσει καν το νομοσχέδιο - έκτρωμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη διαβούλευση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-- Νομιμοποίηση της απλήρωτης δουλειάς, μέσα από τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» και την καθιέρωση της 10ωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή και μάλιστα με «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου και εργοδότη.

-- Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους) και μάλιστα με χαμηλότερη αμοιβή, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
-- Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες κλάδους εργασίας.

-- Συντριπτικό πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα και νομιμοποίηση της απεργοσπασίας μέσα από την «Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας», δηλαδή παροχή του 1/3 των υπηρεσιών σε μέρα απεργίας, όπως και την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργιακής περιφρούρησης. Διάταξη που συμπληρώνει το ασφυκτικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

-- Επιπλέον εμπόδια στη δράση των σωματείων, έως στραγγαλισμού, μέσα από την υποχρέωση για αλλαγές στο καταστατικό τους κ.λπ., για «ηλεκτρονικές» συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν το φακέλωμα, εγγραφή στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, διευκόλυνση της δράσης των «ενώσεων προσώπων», που αποτελούν εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας. Προβλέπεται επίσης η διευκόλυνση της απόλυσης συνδικαλιστών.

-- Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, αφού απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να επαναπροσλάβει παράνομα απολυθέντα εργαζόμενο, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.

-- Κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στο όνομα ίδρυσης «ανεξάρτητης αρχής», που απαλλάσσει τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις από όλες τις πολιτικές ευθύνες που οφείλουν να αναλαμβάνουν για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
-- Γενίκευση της τηλεργασίας μέσα από την επίκληση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», που καθιερώνει το πλήρες ξεχαρβάλωμα του εργάσιμου χρόνου.

Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Μπροστά στις «ανατροπές του αιώνα» τα σωματεία οργανώνουν την πάλη για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου των τελευταίων ετών πάνω στο οποίο πατάει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, της ΕΓΣΣΕ κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις διεκδικήσεις βρίσκονται αυτές για ξήλωμα:

-- Του αντεργατικού νόμου του 2011, τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, αφού ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή το τσάκισμα του 8ωρου μέσα από τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς, που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.

-- Του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.

-- Των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

-- Του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.

-- Των νόμων που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.

Μαχητικές δράσεις στη Θεσσαλία

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από εργατικά σωματεία, ενώ χτες έγινε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς με σκοπό να προετοιμαστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Στα Τρίκαλα, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Λογιστών, το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γυναικών πραγματοποίησαν σύσκεψη όπου αποφάσισαν την επαναφορά της πρότασης των 530 σωματείων που αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς, ωράριο, εργασιακές σχέσεις, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες και νέα πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση.

Στη Λάρισα συνεχίστηκαν οι εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, εργοστάσια μετάλλου και άλλους χώρους δουλειάς. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην πλ. Ταχυδρομείου, με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να καλεί σε μαζική συμμετοχή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων από κάθε σωματείο.

Στον Βόλο έγιναν εξορμήσεις στο Πανεπιστήμιο, σε εργοστάσια στην περιοχή του Αλμυρού και στη Β' Βιομηχανική Ζώνη.

Στη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές

Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μάη, σωματεία της Εύβοιας πραγματοποίησαν πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο». Τα συνδικάτα απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα και κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Παράλληλα, σωματεία της Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιούν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ μέσα από συνεδριάσεις των ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν ενταγμένη και η σύσκεψη που διοργάνωσαν σωματεία της Εύβοιας χτες το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, όπου μεταξύ άλλων έγινε αποτίμηση της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Μάη.

Με αγωνιστική δράση σε γειτονιές και κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου συνεχίστηκε και την Παρασκευή 14 Μάη η πολύμορφη δράση σωματείων και συνδικάτων, ενώ καλούσαν σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για τη συνέχεια και την οργάνωση της δράσης, χτες Δευτέρα 17 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης.

Στα Χανιά, την Παρασκευή 14 Μάη πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη 11 σωματείων, με θέμα την προετοιμασία της κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Ανακοινώθηκε η απόφαση του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών για συλλαλητήριο την Πέμπτη 20/5 στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς ενάντια στο νόμο - έκτρωμα και έγινε κάλεσμα και στα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, καθώς και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων να πάρει απόφαση απεργιακής απάντησης στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν κυβέρνηση - εργοδοσία.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, πικετοφορία στην Κω, συγκέντρωση και πορεία στη Ζάκυνθο.

Συνέχεια στην οργάνωση της πάλης

-- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία του οργανώνουν σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

-- Το ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής αποφάσισε κινητοποίηση την Παρασκευή 21/5, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Εκτακτη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 23/5 (ώρα προσέλευσης 10.30 π.μ.). Απάντηση με απεργιακή κλιμάκωση για να μην τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει το νομοσχέδιο.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη, την Παρασκευή 21/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων του ΕΚ.

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 22/5, στις 6.30 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα).

-- Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων οργανώνει μαζική εκδήλωση στις 22/5, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με θέμα «Αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο. Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"».

-- Κινητοποίηση την Πέμπτη 20/5, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ρεθύμνου διοργανώνουν σωματεία της πόλης.

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 26 Μάη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτω από τα γραφεία του.

-- Στη Δράμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλα τα σωματεία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε σύσκεψη, αύριο Τετάρτη 19 Μάη στα γρασίδια Αγ. Βαρβάρας (κερκίδα) στις 7 μ.μ. για συμμετοχή σε σύσκεψη συζήτησης και οργάνωσης του αγώνα για να μην κατατεθεί ο νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

-- Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί και στην Κοζάνη, την Κυριακή 23 Μάη στο Θεατράκι του πάρκου Αγ. Δημητρίου στις 7 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας (2021-05-22 00:00:00.0)
Σε σύσκεψη σωματείων καλεί την Τρίτη το ΕΚΑ (2021-05-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη σωματείων την Τρίτη 25 Μάη (2021-05-20 00:00:00.0)
6 Μάη: Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο (2021-04-23 00:00:00.0)
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στον νόμο - έκτρωμα! (2021-04-16 00:00:00.0)
Ωρα με την ώρα φουσκώνει το απεργιακό κύμα από τα συνδικάτα (2021-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ