Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόωρο θάνατο προκαλούν οι πολλές ώρες εργασίας

745.000 εργαζόμενοι πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν

Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, η οποία αφορά την περίοδο 2000 - 2016 και έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σημειώνεται άλλωστε ότι η δουλειά «ήλιο με ήλιο» είναι μια τάση που φαίνεται να αυξάνεται, με τον Οργανισμό να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environment International», έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την αύξηση των ωρών - απλήρωτης - εργασίας, τη δουλειά σε δεκάδες κλάδους και την Κυριακή, επεκτείνοντας το νομοθετικό πλαίσιο της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.

«Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία» και «ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο», δήλωσε στέλεχος του ΠΟΥ.

Η μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες, σε ποσοστό 72%, ηλικίας 60 - 79 ετών, οι οποίοι εργάζονταν 55 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο, όταν ήταν 45 - 74 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία από 194 χώρες, όσοι εργάζονται επί 55 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο, έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με όσους εργάζονται 35 - 40 ώρες τη βδομάδα. Εργαζόμενοι στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, στην οποία περιλαμβάνονται χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία, πλήττονται περισσότερο.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του ΠΟΥ επισήμαναν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.

«Η πανδημία επιταχύνει εξελίξεις και ενδέχεται να τροφοδοτήσει τάσεις που οδηγούν σε αυξημένες ώρες εργασίας», επισήμανε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι τουλάχιστον ένα 9% εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Επικαλούμενος έρευνα του «National Bureau of Economic Research» σε 15 χώρες, ο Φρανκ Πέγκα, ειδικός του ΠΟΥ, σχολίασε ότι «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown». Η τηλεργασία καθιστά πιο δύσκολη την «αποσύνδεση» των εργαζομένων, πρόσθεσε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε η εργασιακή ανασφάλεια, δηλαδή ώθησε όσους διατήρησαν την εργασία τους να εργάζονται περισσότερο προκειμένου «να αποδείξουν ότι είναι ικανοί», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ