ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγάλτε εκτός νόμου τους αγώνες

Πολιτική πυγμής απέναντι στις κινητοποιήσεις αξιώνει κυνικά ο ΣΕΒ και καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη... νομιμότητα

Εκτός νόμου απαιτεί ο ΣΕΒ να τεθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κοινωνικών στρωμάτων, που πλήττονται από τη μονόπλευρη κυβερνητική πολιτική λιτότητας και βγαίνουν στο δρόμο, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Με έκδηλη την ανησυχία για τη διεύρυνση των κινητοποιήσεων, οι μεγαλοβιομήχανοι ουσιαστικά αξιώνουν και υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να κάνει χρήση του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους, κρίνοντας τη μέχρι τώρα στάση της "αρνητική" και όχι "δυναμική".

"Αν οι απεργίες συνεχιστούν, διαλύεται η έννοια του νομίμου κράτους και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί αιτήματα ομάδων, όσο ισχυρές και αν είναι, να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τον τελευταίο καιρό", δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος. Παραπέμποντας μάλιστα στην προ ημερών επιστολή επιχειρηματικών φορέων προς την κυβέρνηση, με την οποία καλούσαν να σταματήσει το διάλογο και να παρθούν μέτρα για τη δήθεν προστασία του κοινωνικού συνόλου από "κάποιες ομάδες", όπως χαρακτηρίζουν το σύνολο των απεργών, έκαναν πιο σαφή τη θέση τους για καταστολή των κινητοποιήσεων. Με το ίδιο επιχείρημα, της "προφύλαξης" τάχα "της κοινωνίας" από τους απεργούς, τους οποίους κυβέρνηση - βιομήχανοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρούν να παρουσιάσουν ως εχθρούς,τάχθηκαν υπέρ της εισαγγελικής παρέμβασης, εναντίον των απεργών, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί. Ουσιαστικά, αυτό που επιθυμούν και για το οποίο πλέον με την έκταση που έχουν πάρει οι κινητοποιήσεις ανησυχούν, είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μια πολιτική που εξασφαλίζει στους ίδιους συνεχή αύξηση κερδών.

Αναφερόμενος στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε δήθεν την απορία του για τα αιτήματα που προβάλλει η Συνομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι τα σχετικά αιτήματα, με μικρές εξαιρέσεις, έχουν γίνει αποδεκτά από την ΟΚΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι βιομήχανοι. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, επιχειρούν να αναμασήσουν τα "επιχειρήματα" των εφοπλιστών, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα των κινητοποιήσεων δεν αφορούν τις σχέσεις εργαζομένων - εργοδοτών, αλλά τις σχέσεις των εργαζομένων έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων. Αποκαλύπτουν, παράλληλα, από μια ακόμα σκοπιά και το ρόλο της ΟΚΕ, την οποία ήδη κυβέρνηση ή εργοδότες επικαλούνται κατά περίπτωση και κατά πώς τους συμφέρει, όταν είναι να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση του λαϊκού παράγοντα.

Μέτωπο, όμως, οι μεγαλοβιομήχανοι έχουν και κατά των ναυτεργατών. Ετσι, όχι μόνο πρόβαλαν τον ισχυρισμό περί απαράδεκτου τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων, αλλά, παράλληλα, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις, πριν γίνει μελέτη για το κατά πόσον η ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων, θα στοιχίσει στην... ανταγωνιστικότητα. Πέραν της ανταγωνιστικότητας, που αποτελεί βασικό επιχείρημα για την... ομαλή υλοποίηση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και επιδιώκοντας να αποδείξουν το "κόστος" των κοινωνικών αγώνων, έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία από έρευνα του ΣΕΒ σε 780 βιομηχανικές επιχειρήσεις και τη ζημιά που φέρεται πως είχαν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα. Σ' αυτά τα πλαίσια επικαλέστηκαν, εν πολλοίς εξωφρενικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τις μέρες της κινητοποίησης η παραγωγή στις παραπάνω επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 62 δισ. δρχ, που... αντιπροσωπεύει το 0,8% της συνολικής παραγωγής του 1996!!! Βέβαια, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, οι μεγαλοβιομήχανοι που, με τόση ευκολία αποφάνθηκαν περί των ζημιών, δε βρήκαν να πουν ούτε μία λέξη για τη συνεχιζόμενη επί χρόνια συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, που συντελείται αποκλειστικά με δική τους ευθύνη ούτε για την παράλληλα ιλιγγιώδη αύξηση των δικών τους κερδών, όλη αυτή την περίοδο.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
"Πρόσω ολοταχώς" για ιδιωτικοποίηση

"Πρόσω ολοταχώς" για την ιδιωτικοποίηση των πλέον κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων, των "Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών" (ΚΑΕ), βάζει η κυβέρνηση, μέσω της γνωστής πλέον μεθόδου εισαγωγής ενός πακέτου μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της κυβέρνησης, που αναμένεται να συνέλθει σήμερα αργά το απόγευμα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου.Εισήγηση για το θέμα των ΚΑΕ θα υπάρξει από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία "Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ" - γνωστή ως "Duty Free" - είναι η πιο κερδοφόρα εμπορική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας και η οποία παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο συνεχώς αυξανόμενα κέρδη. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των συγκεκριμένης εταιρίας θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, δηλαδή μέσω της εισαγωγής μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Μ' αυτά τα δεδομένα, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να γίνει η επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την πραγματοποίηση μελέτης αποτίμησης της εν λόγω εταιρίας. Πάντως, και η παραπάνω κυβερνητική απόφαση εντάσσεται στα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος όλων των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στο όνομα της με κάθε τρόπο εξεύρεσης πρόσθετων εσόδων τα επόμενα χρόνια για την ικανοποίηση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής αναμένεται να απασχολήσει και το θέμα λήψης μέτρων για τους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία.Σε σχέση μ' αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είχε αποφασίσει στην προηγούμενη συνεδρίασή της την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα θεσπίζει νέους κανόνες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές. Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει εισήγηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο Υγείας.Πρόκειται για το νομοσχέδιο - "βόμβα" στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας, αφού προβλέπει την ανάθεση της διοίκησης των νοσοκομείων σε ιδιώτες μάνατζερ, την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών, καθώς και τη σημαντική αύξηση (και διάσπαση σε δεύτερη φάση) των νοσηλίων, θέμα για το οποίο έχει ήδη συσταθεί σχετική επιτροπή.

Εργαζόμενοι σε αγωνιστική κινητοποίηση
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΝΑΙ σε όλα στους βιομηχάνους

Με τροπολογίες η κυβέρνηση - τις οποίες παρουσίασε χτες πανηγυρικά ο ΣΕΒ - πήρε πίσω και τις επί μέρους φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες αντιτάχτηκαν οι βιομήχανοι

ΝΑΙ είπε η κυβέρνηση σε όλες τις αιτιάσεις των βιομηχάνων, σχετικά με τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου "περί φορολογικών απαλλαγών" που κρίθηκε πως... "έθιγαν" τις επιχειρήσεις. Προς επίρρωση της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης - βιομηχάνων, ο ΣΕΒ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις παρατηρήσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια την ικανοποίηση των θέσεων αυτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα με τροπολογίες που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών:

  • Παρατείνεται για μία τριετία η ισχύς του νόμου (έληξε το 1996), η οποία προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου αποθεματικού για το σχηματισμό επενδύσεων (έναν εύσχημο δηλαδή τρόπο για νόμιμη φοροαποφυγή, μιας και ούτως ή άλλως οι βιομήχανοι δεν κάνουν επενδύσεις αλλά τζογάρουν στο Χρηματιστήριο).
  • Η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ομαδική ασφάλιση του προσωπικού διατηρείται μερικώς, ενώ αρχικά προβλεπόταν η ολική της κατάργηση.
  • Εκπίπτουν από τα έσοδα και κατά ένα μέρος (μέχρι 30 εκατομμύρια ή το 3% των ακαθάριστων εσόδων) οι δαπάνες (αποζημιώσεις) που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε αλλοδαπές επιχειρήσεις για τη χρήση ξένης τεχνολογίας (royalties). Εκτός από τη διαιώνιση της τεχνολογικής εξάρτησης, οι αποζημιώσεις αυτές είχαν μετεξελιχθεί σε νόμιμη φοροδιαφυγή, καθώς οι επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση "φούσκωναν" τα ποσά της αμοιβής της εταιρίας - χρήστη προς την πολυεθνική.
  • Διατηρείται η έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, που αφορούν στα έξοδα διοικητικής υποστήριξης της μητρικής προς τις θυγατρικές εταιρίες, ενώ από ένα ύψος και πάνω θα πρέπει να υπάρχει προέγκριση επιτροπής.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μειώνουν την... εισφορά ξεπουλήματος

Με νέους όρους, επαχθέστερους από τους αρχικούς, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πώληση σε ιδιώτες της Τράπεζας Κρήτης (ΤΚ), μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα και είχαν σαν αποτέλεσμα να κηρυχτεί ο διαγωνισμός άκυρος.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και από τις δύο πλευρές, η κυβέρνηση, στη δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΚ, προτίθεται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση και να καθορίσει το τίμημα της πώλησης σε επίπεδα κάτω από τα 40 δισ. δραχμές. Ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μικρό για την εξαγορά μίας τράπεζας με 80 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και με διασπορά σε κεντρικά σημεία της χώρας. Είναι εμφανές ότι οι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι επιδιώκουν να απορροφήσουν την ΤΚ, αλλά και τις υπόλοιπες μικρές υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες (Κεντρικής Ελλάδας, Μακεδονίας - Θράκης) αλλά και τις μεγαλύτερες Ιονική και Κτηματική, επιδιώκουν να τις αρπάξουν κυριολεκτικά αντί πινακίου φακής.

Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών τραπεζών, εντάσσονται στα πλαίσια των ανακατατάξεων του τραπεζικού χώρου που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, τραπεζικά στελέχη μεγάλων κρατικών τραπεζών και φυσικά οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Πίστεως, Εργασίας, Ομιλος Λάτση) που επιδιώκουν να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα.

  • Περίοδο προσαρμογών του τραπεζικού συστήματος χαρακτήρισε την τριετία 1997 - 1999 ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Συναγερμός

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το χαμηλό ρυθμό αύξησης που παρουσίασαν τα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες του 1996, καθώς και για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σαν στόχο για το πρώτο τρίμηνο του '97 τα έσοδα να αυξάνονται με ρυθμό 16%. Θεωρείται μάλιστα καθοριστική η πορεία των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο, ώστε στη συνέχεια να καταστεί εφικτός ο στόχος για ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,6%. Αραγε, στην περίπτωση που το... καθοριστικό αυτό πρώτο τρίμηνο δεν πάνε τόσο καλά τα πράγματα, τι θα γίνει; Λέτε να μη μας έφτασε το φορολογικό "σοκ" που υποστήκαμε μέχρι τώρα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ