Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΝΑΙ σε όλα στους βιομηχάνους

Με τροπολογίες η κυβέρνηση - τις οποίες παρουσίασε χτες πανηγυρικά ο ΣΕΒ - πήρε πίσω και τις επί μέρους φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες αντιτάχτηκαν οι βιομήχανοι

ΝΑΙ είπε η κυβέρνηση σε όλες τις αιτιάσεις των βιομηχάνων, σχετικά με τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου "περί φορολογικών απαλλαγών" που κρίθηκε πως... "έθιγαν" τις επιχειρήσεις. Προς επίρρωση της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης - βιομηχάνων, ο ΣΕΒ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις παρατηρήσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια την ικανοποίηση των θέσεων αυτών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα με τροπολογίες που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών:

  • Παρατείνεται για μία τριετία η ισχύς του νόμου (έληξε το 1996), η οποία προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου αποθεματικού για το σχηματισμό επενδύσεων (έναν εύσχημο δηλαδή τρόπο για νόμιμη φοροαποφυγή, μιας και ούτως ή άλλως οι βιομήχανοι δεν κάνουν επενδύσεις αλλά τζογάρουν στο Χρηματιστήριο).
  • Η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ομαδική ασφάλιση του προσωπικού διατηρείται μερικώς, ενώ αρχικά προβλεπόταν η ολική της κατάργηση.
  • Εκπίπτουν από τα έσοδα και κατά ένα μέρος (μέχρι 30 εκατομμύρια ή το 3% των ακαθάριστων εσόδων) οι δαπάνες (αποζημιώσεις) που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε αλλοδαπές επιχειρήσεις για τη χρήση ξένης τεχνολογίας (royalties). Εκτός από τη διαιώνιση της τεχνολογικής εξάρτησης, οι αποζημιώσεις αυτές είχαν μετεξελιχθεί σε νόμιμη φοροδιαφυγή, καθώς οι επιχειρήσεις μετά από συνεννόηση "φούσκωναν" τα ποσά της αμοιβής της εταιρίας - χρήστη προς την πολυεθνική.
  • Διατηρείται η έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, που αφορούν στα έξοδα διοικητικής υποστήριξης της μητρικής προς τις θυγατρικές εταιρίες, ενώ από ένα ύψος και πάνω θα πρέπει να υπάρχει προέγκριση επιτροπής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ