Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μειώνουν την... εισφορά ξεπουλήματος

Με νέους όρους, επαχθέστερους από τους αρχικούς, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πώληση σε ιδιώτες της Τράπεζας Κρήτης (ΤΚ), μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα και είχαν σαν αποτέλεσμα να κηρυχτεί ο διαγωνισμός άκυρος.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και από τις δύο πλευρές, η κυβέρνηση, στη δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΚ, προτίθεται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση και να καθορίσει το τίμημα της πώλησης σε επίπεδα κάτω από τα 40 δισ. δραχμές. Ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μικρό για την εξαγορά μίας τράπεζας με 80 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και με διασπορά σε κεντρικά σημεία της χώρας. Είναι εμφανές ότι οι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι επιδιώκουν να απορροφήσουν την ΤΚ, αλλά και τις υπόλοιπες μικρές υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες (Κεντρικής Ελλάδας, Μακεδονίας - Θράκης) αλλά και τις μεγαλύτερες Ιονική και Κτηματική, επιδιώκουν να τις αρπάξουν κυριολεκτικά αντί πινακίου φακής.

Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών τραπεζών, εντάσσονται στα πλαίσια των ανακατατάξεων του τραπεζικού χώρου που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, τραπεζικά στελέχη μεγάλων κρατικών τραπεζών και φυσικά οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες (Πίστεως, Εργασίας, Ομιλος Λάτση) που επιδιώκουν να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα.

  • Περίοδο προσαρμογών του τραπεζικού συστήματος χαρακτήρισε την τριετία 1997 - 1999 ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας σε χτεσινή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ