ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις κατά του δημοψηφίσματος των Κούρδων

Το κόμμα του Μπαρζανί, το οποίο εκφράζει το τμήμα της αστικής τάξης που θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν, έκανε χτες συγκέντρωση στην Ερμπίλ
Το κόμμα του Μπαρζανί, το οποίο εκφράζει το τμήμα της αστικής τάξης που θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν, έκανε χτες συγκέντρωση στην Ερμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ.- ΕΡΜΠΙΛ.- ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επεσε χτες η «αυλαία» της 18ήμερης προεκλογικής εκστρατείας στην πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης υπέρ του «ΝΑΙ» στο μεθαυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της περιοχής Μασούντ Μπαρζανί.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα σενάρια για πιθανή αναβολή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη ακόμη και την τελευταία στιγμή, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν στην ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ δυτικές και γειτονικές χώρες, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «ανησυχία για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί μονομερώς δημοψήφισμα την επόμενη βδομάδα». Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν πως ο Μπαρζανί ενδεχομένως να ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις την ύστατη ώρα και να ανακοινώσει την «τελική απόφαση» εντός τρέχοντος 24ώρου. Επίσης η Τουρκία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση (δες θέμα στην ίδια σελίδα).

Είναι φανερό ότι η όλη υπόθεση του κουρδικού δημοψηφίσματος εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για επαναχάραξη συνόρων ως μέσο για το μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Πάνω σε αυτή τη βάση, με προκάλυμμα το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Κούρδων», κινείται το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης της περιοχής που στηρίζει την ανεξαρτησία (υπάρχουν και άλλα που τάσσονται εναντίον της).

Το ίδιο διάστημα, ο ιρακινός στρατός συνέχισε για δεύτερη μέρα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Χαουίτζα της πετρελαιοφόρας επαρχίας Κιρκούκ (που διεκδικούν οι Κούρδοι) από τους τζιχαντιστές. Εκπρόσωποι πολιτοφυλακών Σιιτών ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν και αυτοί στις επιχειρήσεις.

Ρωσικοί πύραυλοι «Κρουζ» στη Συρία

Στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις σε βάρος τζιχαντιστών, χρησιμοποιώντας και το ρωσικό υποβρύχιο «Veliky Novgorod», που εκτόξευσε χτες πυραύλους «Κρουζ». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι στόχος των πληγμάτων ήταν τζιχαντιστές που επιχείρησαν να παγιδεύσουν, την περασμένη Τρίτη, ομάδα 29 Ρώσων στρατιωτικών αστυνομικών στην περιοχή. Η απόπειρα των τζιχαντιστών απέτυχε μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, δύο ρουκέτες, που προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από ισραηλινό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές υποτίθεται πως είχαν στόχο «αποθήκη όπλων» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Αυτά ενώ χιλιάδες Κούρδοι σε καντόνια της Βόρειας Συρίας συμμετείχαν σε εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και δημαρχιακής επιτροπής. Εκπρόσωπος Κούρδων της Συρίας, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υποστήριξε πως οι εκλογές αυτές «είναι σημαντικό βήμα στην ιστορία της Συρίας». Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Hawar» μετέδωσε πως στις εκλογές συμμετείχαν 12.421 υποψήφιοι για την ανάδειξη τοπικών, κοινοτικών επιτροπών.

Αμερικανική «ανθρωπιστική βοήθεια»

Τέλος, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 697.000.000 δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Συρίας», προσθέτοντας ότι με το ποσό αυτό το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ από το 2012 θα ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ κατηγόρησε την ΕΕ ότι «πολιτικοποιεί» το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Συρίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δεσμευτούν πριν αρχίσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης «χωρίς τον (σ.σ. Σύρο πρόεδρο) Ασαντ». Η δήλωση του Γκατίλοφ έγινε μετά την προχτεσινοβραδινή Σύνοδο, που διεξήχθη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την «ειρήνη» στη Συρία. Στη Σύνοδο προέδρευσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, πέντε μήνες μετά τη διάσκεψη που είχε συγκληθεί στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ είχαν υποσχεθεί χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» 6 δισ. δολαρίων στους Σύρους το 2017.

  • Στην επικαιρότητα επίσης επανήλθαν οι συναλλαγές της γαλλικής πολυεθνικής του τσιμέντου «Λαφάρτζ» με το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, που το 2016 είχε αποκαλυφθεί πως πλήρωνε στους τζιχαντιστές φόρους για να κάνει ανενόχλητη μπίζνες. Αφορμή έδωσαν οι χτεσινές ανακρίσεις τριών πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, που μετέβησαν στο Παρίσι για τις έρευνες που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνη.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τη δράση του στρατού εκτός συνόρων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το τουρκικό Κοινοβούλιο προχωρά σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, σε μια περίοδο γεμάτη πυκνές εξελίξεις στην περιοχή, σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι αντίστοιχα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας όπως και το υπουργικό συμβούλιο, για την αποτροπή του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της δράσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συζητιέται στη Βουλή, αφού στο όνομα της «αντιμετώπισης» της «τρομοκρατίας» και ειδικά του αυτονομιστικού ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός και ειδικά η Πολεμική Αεροπορία διεξάγει επιχειρήσεις π.χ. στο βόρειο Ιράκ, κάτι για το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο η βουλή και δίνει την έγκρισή της. Ωστόσο, αυτήν τη φορά «η διαδικασία θα συνεχιστεί σε μια διαφορετική τροχιά από ό,τι μέχρι τώρα», όπως δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος προφανώς στην ευρύτερη ετοιμότητα της Αγκυρας να αναλάβει δράση - όπως επαναλαμβάνει σταθερά - για την «υπεράσπιση της σταθερότητας» και της «ασφάλειας» της χώρας. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του για τα σχέδια επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας (βλέπε σχετικό θέμα), όπως και αντίστοιχες παρεμβάσεις που γίνονται όλες τις τελευταίες βδομάδες από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εντζίν Αλτάι δήλωσε χτες πως το κόμμα του θα υποστηρίξει ένα σχέδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στο Ιράκ «αν αυτό ενισχύει τη θέση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και προνόμιο» τη συνάντησή του με τον Τούρκο ηγέτη, «γιατί έχει γίνει φίλος μου» και «διοικεί ένα πολύ δύσκολο μέρος του κόσμου». Οπως πρόσθεσε, «έχει πολύ πολύ ισχυρή ανάμειξη και, ειλικρινά, παίρνει πολύ καλούς βαθμούς. Και επίσης εργάζεται από κοινού με τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Τραμπ ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησης ότι οι δύο χώρες «είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ».

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε για «θετική» συζήτηση και είπε ότι σε αυτή κυριάρχησαν η τουρκική αγορά ρωσικών «S-400» και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, οι «Τουρκικές Αερογραμμές» υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη προκαταρκτική συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό «Boeing», για την αγορά 40 αεροσκαφών τύπου «787-9 Dreamliner». Επίσης, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στο περιθώριο της ΓΣ, η τουρκική επιχειρηματική οργάνωση MUSIAD ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα ανοίξει στις ΗΠΑ 50 παραρτήματα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή νέων επαφών για να βρεθεί συμβιβασμός

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα ώθηση σε διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα δώσουν οι επαφές που συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι πιθανή η συνέχιση των συνομιλιών που σταμάτησαν μετά τον κύκλο συνομιλιών που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Σημειώνουμε ότι, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Αναστασιάδη και με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η ενεργειακή «Exon Μobil» που μες στο 2018 θα κάνει και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την κινητικότητα που ίσως δεν αργήσει να αναπτυχθεί γύρω από το Κυπριακό ανέδειξε ακόμα μια φορά και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε εκδήλωση βράβευσής του από την Παναμερικανική Ενωση Κυπρίων εμφάνισε ξανά ως κάτι θετικό το ότι η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό καθιέρωσε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ως κομβικό, δηλαδή το ότι γύρω από το Κυπριακό αναπτύσσονται όλο και πιο στέρεα σύνθετοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί.

Μεταξύ άλλων, ο Κοτζιάς άσκησε κριτική στον μέχρι πρότινος ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επειδή η συμπεριφορά του «δεν ήταν ενός ανθρώπου που αναζητούσε έντιμους συμβιβασμούς», αλλά «ενός παράγοντα που ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και αδίκως, περισσότερο από ό,τι την Τουρκία».

ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνία Τραμπ - Γάνι για τις σπάνιες γαίες...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι συμφώνησαν χτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να δώσουν προνομιακή πρόσβαση σε αμερικανικά μονοπώλια, ώστε να εκμεταλλευτούν τα τεράστια κοιτάσματα μεταλλευμάτων αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει η αφγανική γη και τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «Σπάνιων Γαιών». Τα μεταλλεύματα αυτά, όπως το λίθιο, το δημήτριο και το λανθάνιο, είναι απολύτως απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.ά. και υπάρχουν σε αφθονία και στην κινεζική ενδοχώρα. Βέβαια, είναι φανερό ότι στο Αφγανιστάν υπάρχουν και άλλοι ...διεκδικητές. Πάντως, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν (να αναλάβουν) πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες να αξιοποιήσουν υλικά κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια και παράλληλα θα συμβάλουν να αναπτυχθεί η αφγανική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες, καλύπτοντας έτσι μέρος των εξόδων της βοήθειας των ΗΠΑ, καθώς οι Αφγανοί θα γίνονται πιο αυτάρκεις».

Επαναβεβαίωσαν επίσης για τη «δέσμευσή» τους να εφαρμόσουν «πλήρως τη νέα στρατηγική» του Τραμπ για τη Νότια Ασία, με στόχο τη λεγόμενη «πάταξη της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ