Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή νέων επαφών για να βρεθεί συμβιβασμός

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα ώθηση σε διεργασίες γύρω από τη διχοτόμηση της Κύπρου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα δώσουν οι επαφές που συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι πιθανή η συνέχιση των συνομιλιών που σταμάτησαν μετά τον κύκλο συνομιλιών που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Σημειώνουμε ότι, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Αναστασιάδη και με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και μονοπωλιακών ομίλων που ενδιαφέρονται για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η ενεργειακή «Exon Μobil» που μες στο 2018 θα κάνει και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την κινητικότητα που ίσως δεν αργήσει να αναπτυχθεί γύρω από το Κυπριακό ανέδειξε ακόμα μια φορά και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε εκδήλωση βράβευσής του από την Παναμερικανική Ενωση Κυπρίων εμφάνισε ξανά ως κάτι θετικό το ότι η τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό καθιέρωσε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ως κομβικό, δηλαδή το ότι γύρω από το Κυπριακό αναπτύσσονται όλο και πιο στέρεα σύνθετοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί.

Μεταξύ άλλων, ο Κοτζιάς άσκησε κριτική στον μέχρι πρότινος ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επειδή η συμπεριφορά του «δεν ήταν ενός ανθρώπου που αναζητούσε έντιμους συμβιβασμούς», αλλά «ενός παράγοντα που ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και αδίκως, περισσότερο από ό,τι την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ