Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις κατά του δημοψηφίσματος των Κούρδων

Το κόμμα του Μπαρζανί, το οποίο εκφράζει το τμήμα της αστικής τάξης που θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν, έκανε χτες συγκέντρωση στην Ερμπίλ
Το κόμμα του Μπαρζανί, το οποίο εκφράζει το τμήμα της αστικής τάξης που θέλει ανεξάρτητο Κουρδιστάν, έκανε χτες συγκέντρωση στην Ερμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ.- ΕΡΜΠΙΛ.- ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Επεσε χτες η «αυλαία» της 18ήμερης προεκλογικής εκστρατείας στην πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης υπέρ του «ΝΑΙ» στο μεθαυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της περιοχής Μασούντ Μπαρζανί.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα σενάρια για πιθανή αναβολή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη ακόμη και την τελευταία στιγμή, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν στην ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ δυτικές και γειτονικές χώρες, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «ανησυχία για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί μονομερώς δημοψήφισμα την επόμενη βδομάδα». Ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν πως ο Μπαρζανί ενδεχομένως να ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις την ύστατη ώρα και να ανακοινώσει την «τελική απόφαση» εντός τρέχοντος 24ώρου. Επίσης η Τουρκία απειλεί με στρατιωτική επέμβαση (δες θέμα στην ίδια σελίδα).

Είναι φανερό ότι η όλη υπόθεση του κουρδικού δημοψηφίσματος εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για επαναχάραξη συνόρων ως μέσο για το μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Πάνω σε αυτή τη βάση, με προκάλυμμα το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Κούρδων», κινείται το τμήμα εκείνο της αστικής τάξης της περιοχής που στηρίζει την ανεξαρτησία (υπάρχουν και άλλα που τάσσονται εναντίον της).

Το ίδιο διάστημα, ο ιρακινός στρατός συνέχισε για δεύτερη μέρα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Χαουίτζα της πετρελαιοφόρας επαρχίας Κιρκούκ (που διεκδικούν οι Κούρδοι) από τους τζιχαντιστές. Εκπρόσωποι πολιτοφυλακών Σιιτών ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν και αυτοί στις επιχειρήσεις.

Ρωσικοί πύραυλοι «Κρουζ» στη Συρία

Στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις σε βάρος τζιχαντιστών, χρησιμοποιώντας και το ρωσικό υποβρύχιο «Veliky Novgorod», που εκτόξευσε χτες πυραύλους «Κρουζ». Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι στόχος των πληγμάτων ήταν τζιχαντιστές που επιχείρησαν να παγιδεύσουν, την περασμένη Τρίτη, ομάδα 29 Ρώσων στρατιωτικών αστυνομικών στην περιοχή. Η απόπειρα των τζιχαντιστών απέτυχε μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, δύο ρουκέτες, που προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από ισραηλινό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές υποτίθεται πως είχαν στόχο «αποθήκη όπλων» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Αυτά ενώ χιλιάδες Κούρδοι σε καντόνια της Βόρειας Συρίας συμμετείχαν σε εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και δημαρχιακής επιτροπής. Εκπρόσωπος Κούρδων της Συρίας, μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υποστήριξε πως οι εκλογές αυτές «είναι σημαντικό βήμα στην ιστορία της Συρίας». Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Hawar» μετέδωσε πως στις εκλογές συμμετείχαν 12.421 υποψήφιοι για την ανάδειξη τοπικών, κοινοτικών επιτροπών.

Αμερικανική «ανθρωπιστική βοήθεια»

Τέλος, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 697.000.000 δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Συρίας», προσθέτοντας ότι με το ποσό αυτό το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ από το 2012 θα ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ κατηγόρησε την ΕΕ ότι «πολιτικοποιεί» το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Συρίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δεσμευτούν πριν αρχίσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης «χωρίς τον (σ.σ. Σύρο πρόεδρο) Ασαντ». Η δήλωση του Γκατίλοφ έγινε μετά την προχτεσινοβραδινή Σύνοδο, που διεξήχθη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την «ειρήνη» στη Συρία. Στη Σύνοδο προέδρευσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, πέντε μήνες μετά τη διάσκεψη που είχε συγκληθεί στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ είχαν υποσχεθεί χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» 6 δισ. δολαρίων στους Σύρους το 2017.

  • Στην επικαιρότητα επίσης επανήλθαν οι συναλλαγές της γαλλικής πολυεθνικής του τσιμέντου «Λαφάρτζ» με το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, που το 2016 είχε αποκαλυφθεί πως πλήρωνε στους τζιχαντιστές φόρους για να κάνει ανενόχλητη μπίζνες. Αφορμή έδωσαν οι χτεσινές ανακρίσεις τριών πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, που μετέβησαν στο Παρίσι για τις έρευνες που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ