Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - 4 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων

Τα λαϊκά στρώματα στο Μεξικό θρηνούν τους αδικοχαμένους δικούς τους. Δεν είναι θύματα μόνο του Εγκέλαδου, αλλά και της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης από το αστικό κράτος

Copyright 2017 The Associated

Τα λαϊκά στρώματα στο Μεξικό θρηνούν τους αδικοχαμένους δικούς τους. Δεν είναι θύματα μόνο του Εγκέλαδου, αλλά και της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης από το αστικό κράτος
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τέσσερις μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό στο κεντρικό Μεξικό, των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνεχίζονται οι προσπάθειες από τα σωστικά συνεργεία και χιλιάδες απλών ανθρώπων που συνεισφέρουν, για να ανασυρθούν τυχόν επιζώντες από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, αποτέλεσμα των ανεπαρκέστατων κανονισμών δόμησης.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων συνεχώς ανεβαίνει, με τους έως τώρα νεκρούς να ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αρχές, στους 286, ενώ εκατοντάδες υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι. Εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες, ενώ πολλές χιλιάδες είναι οι πληγέντες και συνεχίζουν τα προβλήματα με τις υποδομές. Στην Πόλη του Μεξικού έχουν χάσει έως τώρα την ζωή τους 148 άνθρωποι, 73 στην επαρχία Μορέλος, 43 στην Πουέμπλα, 13 στην επαρχία του κρατιδίου του Μεξικού, 6 στο Γκερέρο και 1 στην Οαχάκα, πόλη όπου είχε χτυπήσει ο Εγκέλαδος των 8,1 Ρίχτερ, στις 7 Σεπτέμβρη, με 98 θύματα.

Στο συγκρότημα κτιρίων του ιδιωτικού σχολείου «Ενρίκε Ρεμπσαμέν», με τμήματα προσχολικής ηλικίας έως και γυμνάσιο, στο νότιο τμήμα της Πόλης του Μεξικού, 21 μαθητές και μαθήτριες από επτά ως δεκατριών ετών και τουλάχιστον 6 ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο κατέρρευσε, ενώ το Σώμα των Πεζοναυτών της χώρας, που επιχειρούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη σύγχυση που δημιούργησε σχετικά με την φερόμενη ως εγκλωβισμένη 12χρονη μαθήτρια με το όνομα Φρίντα Σοφία. Διέψευσε ότι ήταν αληθινή αυτή η είδηση, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες γιατί διέρρευσε μια τέτοια πληροφορία (προφανώς «βόλευε» για επικοινωνιακούς λόγους). Ο Ανχελ Σαρμιέντο, δεύτερος στην ιεραρχία του Σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, δήλωσε χωρίς πολλά - πολλά ότι «είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά είτε στο νοσοκομείο ή στα σπίτια τους» και πρόσθεσε ότι «πιθανόν υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου».

Το όλο θέμα της «Φρίντα Σοφία» είναι φανερό ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση του Ερνίκε Πένια Νιέτο, σχολιάζεται επικριτικά από τον Τύπο και η ανεύθυνη στάση του στρατού προκαλεί αντιδράσεις και σε απλούς ανθρώπους. Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στα κτίρια που κατέρρευσαν (ειδικά στην Πόλη του Μεξικού πρόκειται για λαϊκές πολυκατοικίες και εργοστάσια), εκφράζονται φόβοι ότι θα επιχειρηθεί να επισπευστούν οι διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ