Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Μέι ζητάει «ομαλό διαζύγιο» από την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.--

Το «όραμά» της για μία «θαρρετή εταιρική σχέση στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας» ανέπτυξε χτες στη Φλωρεντία της Ιταλίας η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επιδιώκοντας να πείσει τους εταίρους της στις άλλες χώρες της ΕΕ να δώσουν τον Οκτώβρη το «πράσινο φως» για την παράλληλη πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων για τις διμερείς εμπορικές μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Μέι επιχειρηματολόγησε υπέρ μίας «ομαλής και συνετής» διαδικασίας διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ (Brexit), που θα είναι συμφέρουσα και στις δύο πλευρές. Τόνισε ότι επιθυμεί συνέχιση της συνεργασίας της ΕΕ με τη Βρετανία «ως ανεξάρτητη χώρα». Πρόσθεσε πως Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν δεσμευτεί για τη συνέχιση τήρησης των «συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής» για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία και για την «κοινή ταξιδιωτική περιοχή». Εξέφρασε την επιθυμία οι πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ να «μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησής της να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους. Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει για την αξία των βρετανικών δικαστηρίων», λέγοντας πως θέλει αυτά «να μπορούν να υπολογίζουν και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» σε αποφάσεις που αφορούν διμερή ζητήματα.

Οσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η Μέι τόνισε πως οι δύο πλευρές «μοιράζονται την αφοσίωση στο ελεύθερο εμπόριο», ότι θέλει να αποφύγει «τριβές στα σύνορα» και πως δεν προσποιείται όταν λέει πως μπορεί κανείς να έχει «όλα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, αλλά κανένα από τα μειονεκτήματα» σε μία νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ. Υποστήριξε πως θέλει να βρεθεί «μία νέα σχέση ισορροπίας» στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών και πως το ζήτημα «δεν είναι πώς θα φέρουμε πιο κοντά τους κανονισμούς, αλλά τι κάνουμε όταν η μία πλευρά θέλει να κάνει αλλαγές». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να κληθεί η Βρετανία να διαλέξει ανάμεσα στο μοντέλο των χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής (ΕΕΑ, πρότυπο που ακολουθεί η Νορβηγία...) και του μοντέλου που διέπει τις σχέσεις ΕΕ - Καναδά.

Σε άλλο σημείο πρότεινε μία νέα συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο είναι «αφοσιωμένο στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας». Διεκδίκησε ακόμη νέα συμφωνία και για τα δικαστικά ζητήματα.

Η Ενωση θέλει «ξεκάθαρες δεσμεύσεις»

Πριν την ομιλία της Μέι, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει «ξεκάθαρες δεσμεύσεις» για να προχωρήσει προς μία συμφωνία εξόδου, που οι Βρυξέλλες θεωρούν πρόκριμα για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας. Μιλώντας από τη Ρώμη, ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι μία «ταχεία συμφωνία» παραμένει εφικτή, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει «να βάλει στο τραπέζι προτάσεις που επιτρέπουν την άρση των αδιεξόδων ήδη από την ερχόμενη βδομάδα», κατά το νέο γύρο διαπραγμάτευσης που έχει αναβληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι προτάσεις Μπαρνιέ για τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο (2020-03-14 00:00:00.0)
Συναντήσεις Μέι με Μέρκελ και Μακρόν (2019-04-09 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε ξανά το σχέδιο της Μέι (2019-03-13 00:00:00.0)
Διαψεύδουν συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (2018-11-02 00:00:00.0)
Προβληματισμός για το Brexit (2018-07-31 00:00:00.0)
Το Brexit σε φάση ακόμη σκληρότερων παζαριών (2017-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ