Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τη δράση του στρατού εκτός συνόρων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το τουρκικό Κοινοβούλιο προχωρά σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, σε μια περίοδο γεμάτη πυκνές εξελίξεις στην περιοχή, σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι αντίστοιχα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας όπως και το υπουργικό συμβούλιο, για την αποτροπή του δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της δράσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συζητιέται στη Βουλή, αφού στο όνομα της «αντιμετώπισης» της «τρομοκρατίας» και ειδικά του αυτονομιστικού ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός και ειδικά η Πολεμική Αεροπορία διεξάγει επιχειρήσεις π.χ. στο βόρειο Ιράκ, κάτι για το οποίο συνεδριάζει κάθε χρόνο η βουλή και δίνει την έγκρισή της. Ωστόσο, αυτήν τη φορά «η διαδικασία θα συνεχιστεί σε μια διαφορετική τροχιά από ό,τι μέχρι τώρα», όπως δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος προφανώς στην ευρύτερη ετοιμότητα της Αγκυρας να αναλάβει δράση - όπως επαναλαμβάνει σταθερά - για την «υπεράσπιση της σταθερότητας» και της «ασφάλειας» της χώρας. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του για τα σχέδια επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας (βλέπε σχετικό θέμα), όπως και αντίστοιχες παρεμβάσεις που γίνονται όλες τις τελευταίες βδομάδες από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εντζίν Αλτάι δήλωσε χτες πως το κόμμα του θα υποστηρίξει ένα σχέδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στο Ιράκ «αν αυτό ενισχύει τη θέση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και προνόμιο» τη συνάντησή του με τον Τούρκο ηγέτη, «γιατί έχει γίνει φίλος μου» και «διοικεί ένα πολύ δύσκολο μέρος του κόσμου». Οπως πρόσθεσε, «έχει πολύ πολύ ισχυρή ανάμειξη και, ειλικρινά, παίρνει πολύ καλούς βαθμούς. Και επίσης εργάζεται από κοινού με τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Τραμπ ανέφερε στη διάρκεια της συνάντησης ότι οι δύο χώρες «είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ».

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε για «θετική» συζήτηση και είπε ότι σε αυτή κυριάρχησαν η τουρκική αγορά ρωσικών «S-400» και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, οι «Τουρκικές Αερογραμμές» υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη προκαταρκτική συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό «Boeing», για την αγορά 40 αεροσκαφών τύπου «787-9 Dreamliner». Επίσης, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στο περιθώριο της ΓΣ, η τουρκική επιχειρηματική οργάνωση MUSIAD ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα ανοίξει στις ΗΠΑ 50 παραρτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διάλογο» με τους Κούρδους θέλει ο Ιρακινός πρωθυπουργός(2017-10-20 00:00:00.0)
Ενταγμένη στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών διεργασιών(2017-10-05 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο του ΡΚΚ(2013-08-01 00:00:00.0)
Το «κουρδικό» πάντα ...αξιοποιήσιμο(2010-06-20 00:00:00.0)
Σύσφιγξη σχέσεων με την αυτόνομη κουρδική περιοχή(2009-10-31 00:00:00.0)
Ζητάει ΝΑΤΟ κατά PKK ο Ερντογάν(2006-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ