ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διορθωτική «ομιλία» Ομπάμα για τα σύνορα του 1967

Μιλώντας σε συνέδριο αμερικανοϊσραηλινού λόμπι «εξήγησε» πως, όταν μιλούσε για παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, εννοούσε την «αμοιβαία συμφωνηθείσα ανταλλαγή εδαφών»...

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε «ερμηνεία» της δήλωσής του περί ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 προέβη προχτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του ισραηλινού λόμπι AIPAC («Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων»). Ετσι, ο Ομπάμα σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις του ισχυρού εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, υποστήριξε αυτή τη φορά πως όταν την περασμένη Πέμπτη αναφέρθηκε σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό και μεσανατολικό κόσμο στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 εννοούσε... μια «αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή» εδαφών μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, ώστε να εγκαθιδρυθουν «ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα και για τα δύο κράτη με βάση και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί την τελευταία 44ετία».

Διεμήνυσε ότι δε θα επιτρέψει στην παλαιστινιακή πλευρά να αποπειραθεί να πετύχει την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσω ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ξεκαθαρίζοντας πως «καμία ψηφοφορία στον ΟΗΕ δεν θα οδηγήσει ποτέ σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης του Ισραήλ στον ΟΗΕ ή σε διεθνή φόρα».

Σε ουκ ολίγα σημεία της ομιλίας του, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στους «ακλόνητους» και «σιδηρούς» δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, εκφράζοντας «βαθιά αφοσίωση» στην ασφάλεια του Ισραήλ. Βέβαια, αναφέρθηκε και στη «μη βιώσιμη», όπως είπε, «κατάσταση» που επικρατεί σήμερα στη Μέση Ανατολή, αλλά απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω...

Ετσι, ο Ομπάμα γλίτωσε τις πολύ έντονες αποδοκιμασίες (δέχτηκε μόνον μερικά υποτονικά γιουχαΐσματα...) από τους σύνεδρους του AIPAC, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υποτιμήσει τη διαφωνία τους στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και να την ερμηνεύει σαν «ασυμφωνία μεταξύ φίλων». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την εκτίμησή του στις «ειρηνευτικές» προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα και ότι θα συνεργαστεί «για να βρεθούν τρόποι αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Στο μεταξύ, «αισιόδοξος» για την πορεία της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στη Μ. Ανατολή εμφανίστηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με το στέλεχος της Φατάχ, Αζάμ αλ Αχμέντ, της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ και τον επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ενιαία στάση της παλαιστινιακής πλευράς θα βοηθήσει στην «επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ ο Ερεκάτ κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να αποδεχθεί το «όραμα Ομπάμα» για τη Μ. Ανατολή εάν θέλει την επανέναρξη των συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, κάλεσε τη Χαμάς να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος, λέγοντας ότι έχει ήδη συμβουλεύσει σχετικώς την ηγεσία της...

Τέλος, το Συμβούλιο της ΕΕ σε χτεσινό ανακοινωθέν χαρακτήρισε «επείγουσα» την ανάγκη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μ. Ανατολή, ζήτησε την άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο «όραμα» Ομπάμα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αρχή από την Ιρλανδία για επικοινωνιακούς σκοπούς

Σήμερα στη Βρετανία, όπου προωθείται κοινό συμβούλιο «στρατηγικής ασφάλειας», δηλαδή εξασφάλισης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Το επικοινωνιακό «σόου» Ομπάμα περιλάμβανε και τη γνωστή ιρλανδική μαύρη μπύρα
Το επικοινωνιακό «σόου» Ομπάμα περιλάμβανε και τη γνωστή ιρλανδική μαύρη μπύρα
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προς τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους στο Δουβλίνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που ξεκίνησε χτες. Η «βοήθεια», που υποσχέθηκε με μεγαλοστομία ο πρόεδρος Ομπάμα, αφορά την οικονομία, στη «φούσκα» της οποίας τη μερίδα του λέοντος είχαν αμερικανικές εταιρείες, αλλά και πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ. Η «φούσκα» έσκασε με πάταγο στην Ιρλανδία και αξιοποιείται από την ντόπια πλουτοκρατία σε συνεργασία με την τρόικα, ώστε να φορτωθούν όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του ιρλανδικού λαού. Ετσι το δήθεν ενδιαφέρον του Ομπάμα έχει σχέση με την εξασφάλιση αυτών των συμφερόντων και τίποτε περισσότερο.

Εξάλλου, η Ιρλανδία επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, που περιλαμβάνει επίσης τη Βρετανία, τη Γαλλία για τη Σύνοδο της G8 και την Πολωνία, για να «τονίσει» και την ...ευρωπαϊκή του πλευρά ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2012. Για το λόγο αυτό επισκέφτηκε και το μικρό χωριό των 300 κατοίκων Μόνεϊγκαλ στην επαρχία Οφαλι, χωριό καταγωγής προγόνου της μητέρας του, όπου συναντήθηκε και με έναν ...«έκτο εξάδελφό του». Αργά χτες μίλησε σε ένα «δημόσιο πάρτι» στο Γκριν Ρόουντ του Κολεγίου του Δουβλίνου και σε αποστροφή του λόγου του χαιρέτισε την ιστορική επίσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ στην Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Ολστερ αποστέλλει «ένα κύμα ελπίδας» σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας» με τη Βρετανία

Μετά το «πάρτι» ο πρόεδρος Ομπάμα κατευθύνθηκε στη Βρετανία, όπου από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Εκεί θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Βασικό θέμα της ατζέντας των συνομιλιών η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βρετανία, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ενός «Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας», το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αντιμετωπίζουν από κοινού τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και δε θα περιορίζονται απλά σε έκτακτες συνομιλίες όταν προκύπτει μία επείγουσα ανάγκη. Επίσης, ο Ομπάμα και ο Κάμερον θα συζητήσουν για θέματα όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Κατόπιν, μαζί με το Βρετανό πρωθυπουργό θα μεταβούν στην πόλη Ντοβίλ της Γαλλίας για τη Σύνοδο ηγετών της G8, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας θα είναι η Πολωνία όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την πολωνική ηγεσία για την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών.

ΔΝΤ
Ανοιχτό το «παζάρι» της διαδοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κούρσα διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν μπήκε στην τελική φάση και επισήμως καθώς από χτες το συμβούλιο της διοίκησης του ΔΝΤ, που απαρτίζεται από τους εκπροσώπους 24 χωρών και ομάδων χωρών, θα εξετάζει μέχρι και τις 10 Ιουνίου τις υποψηφιότητες. Στόχος είναι ο ορισμός νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε τα «φιλικά μαχαιρώματα» και τα παζάρια θα πρωταγωνιστήσουν.

Σούπερ - φαβορί εμφανίζεται ότι είναι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ...το παιχνίδι έχει ανοίξει πολύ και θεωρείται ότι θα «μονοπωλήσει» και τη Σύνοδο ηγετών της G8 που αρχίζει την Πέμπτη στη Γαλλία. Η Λαγκάρντ επισήμως έχει λάβει τη υποστήριξη της Γερμανίας, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Βρετανίας και της Ολλανδίας, Τζορτζ Οσμπορν και Γιαν Κις ντε Γιάγκερ αντιστοίχως. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι «φυσικά και ενδιαφέρεται για θέση» και κατήγγειλε την αλαζονεία της Γαλλίας να επιμείνει στη διατήρηση της θέσης μετά τον Στρος-Καν...

Το μέγα ερώτημα δεν είναι εάν η θέση παραμείνει στα χέρια της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης. Οι φωνές που ζητούν άμεσα την αλλαγή του υφιστάμενου στάτους κβο ολοένα και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία», όπου τόνισε πως θα ήταν επιθυμητό ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Κινέζος, καθώς «αυτό θα ήταν μία αξιοσημείωτη ένδειξη σεβασμού απέναντι σε μία αναδυόμενη Κίνα και ένας συμβολικός σταθμός για τη βελτίωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης». Επίσης, χτες το Μεξικό ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αγκουστίν Κάρστενς. Τέλος, η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) έχει προτείνει την υποψηφιότητα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο. Αυτά προς το παρόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ