ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά θρυαλλίδα σ' ένα «εύθραυστο» περιβάλλον

Από πρόσφατες διαμαρτυρίες ενάντια στη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής του λαού

Copyright 2021 The Associated

Από πρόσφατες διαμαρτυρίες ενάντια στη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής του λαού
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την οργή των Λιβανέζων πολιτών και συνδικάτων προκαλεί η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου να αυξήσει κατά 20% την τιμή του ψωμιού εν μέσω βαθιάς οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία σαρώνει τα λαϊκά στρώματα, έξι μήνες επίσης μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων και Εργατών Λιβάνου (FENASOL) απέρριψε την απόφαση των αρχών για το νέο κύμα ακρίβειας στο ψωμί και το αλεύρι που θα συμπαρασύρει τις τιμές και άλλων βασικών τροφίμων, απαιτώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου να πάρουν πίσω το μέτρο που παίρνει κυριολεκτικά το ψωμί από το στόμα των φτωχών. Διαπιστώνει δε την ύπαρξη «καρτέλ στο ψωμί» μεγαλεμπόρων, μεσαζόντων και ιδιοκτητών αρτοποιείων. Καταγγέλλει επίσης την εγχώρια μαφία και την αστική τάξη που καταληστεύει τα δημόσια ταμεία και τις λιγοστές τραπεζικές καταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, καλεί συνδικάτα, επαγγελματικές και αγροτικές ενώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «να υψώσουν τη φωνή δυνατά και ξεκάθαρα με τις αρχές της εξέγερσης της 17ης Οκτώβρη» (η λαϊκή κινητοποίηση του φθινοπώρου του 2019 που ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση).

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας, Ραούλ Νεχμέ, επικαλούμενος «τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του σιταριού» και την αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του δολαρίου ανακοίνωσε τη νέα τιμή του ψωμιού. Το βάρος της φρατζόλας θα αυξηθεί, από τα 900 στα 930 γραμμάρια, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η τιμή της, κατά 20%, από τις 2.000 στις 2.500 λίρες Λιβάνου. Η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες, μία τον Ιούνη και μια δεύτερη τον Νοέμβρη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από τους μισούς Λιβανέζους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτινάχθηκε από το 8% το 2019 στο 23% σήμερα.

ΗΠΑ
Απελάσεις εκατοντάδων μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με το «καλημέρα» η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν, παρά το προεδρικό διάταγμα για «πάγωμα» των απελάσεων «παράτυπων» μεταναστών, προχώρησε σε εκατοντάδες απελάσεις μεταναστών από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Τζαμάικα, επικαλούμενη ...παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια».

Στο πεδίο της οικονομίας, για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης που επέσπευσε η πανδημία, αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είχε συνάντηση με 10μελή αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική». Ο νέος Πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα προωθήσει το πακέτο για μέτρα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν πιο εξειδικευμένα μέτρα έως 600 δισ. δολάρια.

Κατά τ' άλλα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διαρροές στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς δεκάδες στελέχη του, που ανέλαβαν αξιώματα κυρίως επί προεδρίας Μπους, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το κόμμα έχει μετατραπεί όπως λένε «σε αίρεση του Ντόναλντ Τραμπ». Οι πληροφορίες για τις αποχωρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους μεταδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το πρακτορείο «Ρόιτερς», χωρίς να διαψευστούν.

Δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση του Τραμπ ενόψει της έναρξης της δίκης του στη Γερουσία, που αναμένεται στις 9 Φλεβάρη, κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και για προσπάθεια πολιτικού «εξοστρακισμού» του τέως Προέδρου από τις εκλογές του 2024. Υποστήριξαν επίσης ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική, γιατί γίνεται με το αίτημα της καθαίρεσης ενώ η θητεία του Τραμπ έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης, με χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης δεν αίρονται οι δασμοί 10% στον εισαγόμενο χάλυβα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «λόγους εθνικής ασφάλειας», αντίθετα με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κίνηση ερμηνεύεται από αναλυτές στο πλαίσιο του πιο «σκληρού» παζαριού της νέας κυβέρνησης με πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί

Μετά το σάλο που προκάλεσε η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή έβαλαν χειροπέδες και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού 9χρονο μαύρο κοριτσάκι, ανακοινώθηκε χτες ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Δεν διευκρινίζεται πόσους αστυνομικούς ακριβώς αφορά αυτό, ωστόσο οι ενσωματωμένες κάμερες των αστυνομικών δείχνουν τουλάχιστον τέσσερις «παλικαράδες» να αντιμετωπίζουν το κορίτσι μετά από περιστατικό στο οποίο κλήθηκαν για ενδοοικογενειακό καβγά, με το κορίτσι να φωνάζει τον πατέρα του.

Η αστυνομία του Ρότσεστερ είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις και τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή τη βάρβαρη σύλληψη του Αφροαμερικανού Ντάνιελ Προυντ, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα και πέθανε από ασφυξία κατόπιν κεφαλοκλειδώματος από αστυνομικούς. Ερευνα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Προυντ ήταν ανθρωποκτονία.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΙΑΝΜΑΡ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις

Με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία, η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν προγράμματα βοήθειας (σ.σ. οικονομικής) προς τη Μιανμάρ, ένα 24ωρο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND).

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα γεγονότα και τις συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος της Μιανμάρ και ο Ουίν Μιντ, ο Πρόεδρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, καθαιρέθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φλεβάρη». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα περιοριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγούνταν (σε ΜΚΟ και αλλού) στο όνομα της στήριξης των Ροχίνγκια (της μουσουλμανικής μειονότητας των οποίων χιλιάδες μέλη έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις στη Μιανμάρ, κάτι για το οποίο είχε δεχτεί έντονη κριτική και η κυβέρνηση του LND). Η αντιμετώπιση των Ροχίνγκια αποτέλεσε πεδίο διαφόρων αντεγκλήσεων και σε διεθνές επίπεδο, με το Πεκίνο να τη χαρακτηρίζει «εσωτερική υπόθεση της Μιανμάρ».

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή για να απαιτήσει από τον στρατό να παραδώσει αμέσως την εξουσία».

Οι πραξικοπηματίες επέβαλαν στη Μιανμάρ κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν ολόκληρο χρόνο και ισχυρίζονται ότι μετά θα οργανώσουν νέες εκλογές, για να παραδώσουν την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές. Την «προεδρία» της χώρας ανέλαβε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ αναμενόταν να εγκριθεί ψήφισμα που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στα αμερικανικά ΜΜΕ πύκνωσαν αναλύσεις με τίτλους όπως «το πραξικόπημα στη Μιανμάρ τεστάρει την ικανότητα του Μπάιντεν να εργάζεται με συμμάχους στην Ασία, όπου η επιρροή της Κίνας μεγαλώνει».

ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες για «εκλογή» νέας ηγεσίας

ΓΕΝΕΥΗ.--

Σκληρά παζάρια διαδραματίζονται από το πρωί της Δευτέρας στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ 75 Λίβυων, που απαρτίζουν το λεγόμενο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, με στόχο την εκλογή νέου τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας τους πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στις 24 Δεκέμβρη 2021.

Για τη θέση του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου υπάρχουν 24 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του ανώτατου κρατικού συμβουλίου, Χάλιντ Μέσρι, και ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης, Μοχάμαντ αλ Χάφι. Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία μεταξύ των 75 μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στον ΟΗΕ κανένας από τους υποψήφιους δεν πήρε το 70% των ψήφων, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή του από την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Οι διεργασίες για την εκλογή νέας λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης γίνονται με την «εποπτεία» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες συμμετείχαν το 2011 στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη που προκάλεσε το χάος και, στο όνομα της «ελευθερίας», στόχευε στον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας. Σε αυτήν είχαν πρωτοστατήσει οι ΗΠΑ και ισχυρές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχε και η Ελλάδα με τη βάση της Σούδας να παίζει καθοριστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, τη δική της θέση στις διεργασίες έχει και η Ρωσία για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντησε την Παρασκευή στη Μόσχα αντιπροσωπεία Λίβυων αξιωματούχων με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης, Αχμεντ Μάτιγ, συζητώντας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης, στο παζάρι εμπλέκονται και άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Μάλτα.

Ενδιαφέρον είχε επίσης η συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, που αναπαρήγαγαν χτες λιβυκά ΜΜΕ, όπου φέρεται να αποκάλυψε πως ΗΠΑ και Ρωσία «συνεργάζονται και συνομιλούν» για τις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία απασχόλησαν χτες, μεταξύ άλλων, τις διαβουλεύσεις που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, και Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ