Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απελάσεις εκατοντάδων μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με το «καλημέρα» η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν, παρά το προεδρικό διάταγμα για «πάγωμα» των απελάσεων «παράτυπων» μεταναστών, προχώρησε σε εκατοντάδες απελάσεις μεταναστών από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Τζαμάικα, επικαλούμενη ...παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια».

Στο πεδίο της οικονομίας, για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης που επέσπευσε η πανδημία, αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είχε συνάντηση με 10μελή αντιπροσωπεία Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική». Ο νέος Πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα προωθήσει το πακέτο για μέτρα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των μονοπωλίων στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν πιο εξειδικευμένα μέτρα έως 600 δισ. δολάρια.

Κατά τ' άλλα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διαρροές στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς δεκάδες στελέχη του, που ανέλαβαν αξιώματα κυρίως επί προεδρίας Μπους, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το κόμμα έχει μετατραπεί όπως λένε «σε αίρεση του Ντόναλντ Τραμπ». Οι πληροφορίες για τις αποχωρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους μεταδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το πρακτορείο «Ρόιτερς», χωρίς να διαψευστούν.

Δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση του Τραμπ ενόψει της έναρξης της δίκης του στη Γερουσία, που αναμένεται στις 9 Φλεβάρη, κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και για προσπάθεια πολιτικού «εξοστρακισμού» του τέως Προέδρου από τις εκλογές του 2024. Υποστήριξαν επίσης ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική, γιατί γίνεται με το αίτημα της καθαίρεσης ενώ η θητεία του Τραμπ έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης, με χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης δεν αίρονται οι δασμοί 10% στον εισαγόμενο χάλυβα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για «λόγους εθνικής ασφάλειας», αντίθετα με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κίνηση ερμηνεύεται από αναλυτές στο πλαίσιο του πιο «σκληρού» παζαριού της νέας κυβέρνησης με πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί

Μετά το σάλο που προκάλεσε η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή έβαλαν χειροπέδες και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού 9χρονο μαύρο κοριτσάκι, ανακοινώθηκε χτες ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Δεν διευκρινίζεται πόσους αστυνομικούς ακριβώς αφορά αυτό, ωστόσο οι ενσωματωμένες κάμερες των αστυνομικών δείχνουν τουλάχιστον τέσσερις «παλικαράδες» να αντιμετωπίζουν το κορίτσι μετά από περιστατικό στο οποίο κλήθηκαν για ενδοοικογενειακό καβγά, με το κορίτσι να φωνάζει τον πατέρα του.

Η αστυνομία του Ρότσεστερ είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις και τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή τη βάρβαρη σύλληψη του Αφροαμερικανού Ντάνιελ Προυντ, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα και πέθανε από ασφυξία κατόπιν κεφαλοκλειδώματος από αστυνομικούς. Ερευνα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Προυντ ήταν ανθρωποκτονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ