Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες για «εκλογή» νέας ηγεσίας

ΓΕΝΕΥΗ.--

Σκληρά παζάρια διαδραματίζονται από το πρωί της Δευτέρας στη Γενεύη της Ελβετίας μεταξύ 75 Λίβυων, που απαρτίζουν το λεγόμενο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, με στόχο την εκλογή νέου τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, προκειμένου να αναλάβουν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας τους πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στις 24 Δεκέμβρη 2021.

Για τη θέση του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου υπάρχουν 24 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του ανώτατου κρατικού συμβουλίου, Χάλιντ Μέσρι, και ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης, Μοχάμαντ αλ Χάφι. Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία μεταξύ των 75 μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στον ΟΗΕ κανένας από τους υποψήφιους δεν πήρε το 70% των ψήφων, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή του από την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Οι διεργασίες για την εκλογή νέας λιβυκής μεταβατικής κυβέρνησης γίνονται με την «εποπτεία» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες συμμετείχαν το 2011 στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη που προκάλεσε το χάος και, στο όνομα της «ελευθερίας», στόχευε στον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας. Σε αυτήν είχαν πρωτοστατήσει οι ΗΠΑ και ισχυρές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχε και η Ελλάδα με τη βάση της Σούδας να παίζει καθοριστικό ρόλο. Ταυτόχρονα, τη δική της θέση στις διεργασίες έχει και η Ρωσία για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντησε την Παρασκευή στη Μόσχα αντιπροσωπεία Λίβυων αξιωματούχων με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης, Αχμεντ Μάτιγ, συζητώντας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης, στο παζάρι εμπλέκονται και άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Μάλτα.

Ενδιαφέρον είχε επίσης η συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, που αναπαρήγαγαν χτες λιβυκά ΜΜΕ, όπου φέρεται να αποκάλυψε πως ΗΠΑ και Ρωσία «συνεργάζονται και συνομιλούν» για τις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία απασχόλησαν χτες, μεταξύ άλλων, τις διαβουλεύσεις που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, και Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ