Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ετοιμοι για συνέχιση της τζιχάντ δηλώνουν οι Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν χτες από την Τεχεράνη ότι θα συνεχίσουν τον «αγώνα» τους εάν τα ξένα στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από το έδαφος του Αφγανιστάν μέχρι τον Μάη, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχουν υπογράψει με τις ΗΠΑ. Αντιπροσωπεία του κινήματος των ισλαμιστών ανταρτών, υπό τον επικεφαλής διαπραγματευτή τους Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, βρίσκεται εδώ και μία βδομάδα στην ιρανική πρωτεύουσα, όπου διεξάγει συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Την Κυριακή, συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η παραμονή στρατευμάτων έπειτα από 14 μήνες, είτε πρόκειται για αμερικανικά (στρατεύματα) είτε για αυτά του NATO, θα σηματοδοτεί τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν, εκφράζοντας την ετοιμότητα της οργάνωσης να απαντήσει σε ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της τακτικής των ΗΠΑ ή άλλων στη χώρα. «Σε περίπτωση παραμονής των ξένων στρατευμάτων, θα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, την τζιχάντ μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι εξέφρασε την ελπίδα η νέα αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν και να πάρει «τη σωστή απόφαση» όσον αφορά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Ολα αυτά ενώ τόσο οι συνομιλίες Ταλιμπάν - αφγανικής κυβέρνησης όσο και η υλοποίηση της (περσινής) συμφωνίας Ταλιμπάν - ΗΠΑ καρκινοβατούν, αναδεικνύοντας διαφωνίες που παραμένουν για την «πολιτική μετάβαση» και την «ειρήνευση» στη χώρα. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε και η πρόσφατη επισήμανση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, που χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο να διακρίνουμε προοπτική στη συμφωνημένη διευθέτηση» (με τους Ταλιμπάν).

Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι προσπάθειες τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας να αναλάβουν επίσης ρόλο στην «ανοικοδόμηση» της χώρας, που την ίδια στιγμή βέβαια παραμένει στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς τόσο η γεωστρατηγική της θέση όσο και ο μεγάλος φυσικός πλούτος όλης της περιοχής τη συνδέουν με την τύχη ευρύτερων σχεδιασμών.

Στο μεταξύ, νέα βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ κόστισε χτες το πρωί τη ζωή δύο ακόμα ανθρώπων, σε μια περίοδο που τέτοια «δράση» αναπτύσσει και το «Ισλαμικό Κράτος», έχοντας αναβαθμίσει συνολικά την παρουσία του στην Κεντρική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ