ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Και νομική έγκριση της αποπομπής Μπούτο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέψευσε και την τελευταία ελπίδα της Μπεναζίρ Μπούτο, κρίνοντας ως "συμβαίνουσα" με το Σύνταγμα την απόφαση του Προέδρου Φαρούκ Λεγκάρι να την αποπέμψει την 5η Νοέμβρη από την πρωθυπουργία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την κανονική διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 3 Φλεβάρη.

"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να τεκμηριώσουν διαφθορά, νεποτισμό και κακοδιαχείριση", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σατζάντ Αλί Σαχ, στο πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε την 13η του Γενάρη, μετά από την έφεση της Μπούτο η οποία απαιτούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Λεγκάρι.

Με έξι στις επτά ψήφους το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι δικηγόροι του Λεγκάρι παρουσίασαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση συνταγματικών διατάξεων, παρέμβαση σε δικαστικές αποφάσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δικαστών, κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων από την Μπούτο.

Η Μπούτο αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε τον Λεγκάρι ότι απέπεμψε την κυβέρνησή της για να τεκμηριώσει δικές του υπερεξουσίες. Αποκάλεσε "άδικη" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου, αλλά τόνισε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη γι' αυτήν: "δεν περίμενα Δικαιοσύνη", είπε.

Κατά αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί της Μπούτο συγκρούστηκαν με αστυνομικούς έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αλλά δεν υπήρξαν ακριβείς πληροφορίες για τραυματισμούς ή συλλήψεις. Σχεδόν αμέσως, εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή του κτιρίου, αποτρέποντας μια πιθανή εισβολή των οπαδών της Μπούτο σε αυτό.

Η έφεση της Μπούτο απώτερο σκοπό είχε να ανακτήσει η πρώην πρωθυπουργός την εξουσία και να ακυρώσει τις πρόωρες εκλογές. Κατά τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της "Μουσουλμανικής Λέγκας" του άλλοτε πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προηγείται του "Κόμματος του Λαού" της Μπούτο από 20% ως 40%.

Οπως ειρωνικά σημειώνει η ανταποκρίτρια του CNN, Ανίτα Πράταπ, η κυβέρνηση του Σαρίφ είχε καταπέσει το 1993 εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά.

ΣΕΡΒΙΑ
Πυκνώνουν τα σενάρια για εκτόνωση της κρίσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στην τελική ευθεία λήψης αποφάσεων με σκοπό την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης φαίνεται να βρίσκεται ο Σέρβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το επικρατέστερο "σενάριο" σημαντικής μερίδας ανεξάρτητων εφημερίδων του Βελιγραδίου φέρει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διερευνά τρόπους προκειμένου να ανέβει στον προεδρικό θώκο της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και να προκηρύξει κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Σερβία τον προσεχή Μάρτη. Αιχμές για τέτοιες εξελίξεις άφησε με χτεσινές δηλώσεις του και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Σερβίας.

Οι εφημερίδες "Νάσα Μπόρμπα" και "Ντέντελνι Τελεγράφ" υποστηρίζουν ότι επήλθε "μυστική συμφωνία" μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου προκειμένου να γίνει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μομίρ Μπουλάτοβιτς, πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει ότι το Μάρτη θα προκηρυχτούν κοινοβουλευτικές, προεδρικές και επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική κρίση στη Σερβία και να εκτονωθούν οι πιέσεις από ορισμένους πολιτικούς κύκλους του Μαυροβουνίου που διαφωνούν με τους σημερινούς χειρισμούς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η "Ντέντελνι Τελεγράφ" προβλέπει ότι ο Μιλόσεβιτς ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα μπορεί να αναδιοργανώσει και να ελέγχει περισσότερο το γιουγκοσλαβικό στρατό και να απομακρύνει τον σημερινό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς. Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο, ο Μιλόσεβιτς θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει - έστω και μερικώς - τους φοιτητές, υποχρεώνοντας τον Ντραγούτιν Βελίτσκοβιτς, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Τις παραπάνω καταιγιστικές ενδεχόμενες εξελίξεις φάνηκε να επιβεβαιώνει με χτεσινές δηλώσεις του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που ολοκλήρωσε τετραήμερες επαφές στο Βελιγράδι.

"Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς μάς διαβεβαίωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα διατυπωθούν προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι οι "προτάσεις αυτές θα γίνουν σε πνεύμα διαλόγου μεταξύ των κυριότερων ποιοτικών δυνάμεων με γνώμονα το συμφέρον της χώρας".

  • Απεργία των εκπαιδευτικών ξεκίνησε χτες σε πολλές μεγάλες σερβικές πόλεις, με βασικό αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων μισθών. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΒΕΤΑ", η απεργία είχε μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο Νόβι Σαντ, αλλά και στη Βοϊβοντίνα, το Βελιγράδι και Κάτσακ.

Οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη και ζητούν την τακτική καταβολή και αύξηση των αποδοχών τους.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Βολιδοσκοπήσεις και ποικίλες αντιδράσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τσετσενία. Θετικά δέχτηκαν οι κυβερνώντες στη Μόσχα την εκλογή ως Προέδρου της Τσετσενίας του Ασλάν Μασχάντοφ. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν και οι απόψεις για το μέλλον της Τσετσενίας είναι εντελώς διαφορετικές, κυρίως ως προς το επίμαχο ζήτημα της ανεξαρτησίας αυτής της Δημοκρατίας. Ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί πως η νέα ηγεσία της Τσετσενίας θα είναι έτοιμη να συζητήσει με εποικοδομητικό τρόπο όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις Μόσχας - Γκρόζνι για τον καθορισμό του καθεστώτος της Τσετσενίας στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από τη μεριά του, ο Μασχάντοφ και προεκλογικά, και αμέσως μετά την εκλογή του, κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Τσετσενίας. Στο μεταξύ, έκανε πάλι την εμφάνισή του ο Σαλμάν Ραντούγεφ, γνωστός από την τρομοκρατική του ενέργεια στο Νταγκεστάν το Γενάρη 1996, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, διότι ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ ζει και θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ κρατούν γενικά μια ουδέτερη στάση στην παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ορισμένες εφημερίδες, όπως η "Κράσναγια Ζβεζντά" και "Πράβντα - 5" σημειώνουν ιδιαίτερα την ύπαρξη πολλών διαφωνούντων με τη λύση που έδωσαν στον πόλεμο στην Τσετσενία ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος με την ιδιότητα του γραμματέα του Συμβουλίου της Ρωσίας είχε υπογράψει στις 31 Αυγούστου με τον Μασχάντοφ τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου. Ο ίδιος ο Λέμπεντ, σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί", εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Μασχάβτοφ θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία. Αλλες εφημερίδες, όπως η "Ιζβέστια" και η "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" θεωρούν ότι η Τσετσενία με τη διεξαγωγή των εκλογών ολοκλήρωσε την πολιτική της ανεξαρτησία. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ιβάν Ρίμπκιν, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δε συμφωνούν με την άποψη αυτή και φαίνεται να στηρίζουν τις ελπίδες τους ότι θα αποφευχθεί η πλήρης ανεξαρτησία στις οικονομικές ανάγκες της καταστραμμένης Δημοκρατίας. Τέλος, η Ρωσία επαναλαμβάνει τελευταία τις αυστηρές προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν την Τσετσενία ως ανεξάρτητο κράτος, απειλώντας με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Κατασταλτικές κινήσεις εν εξελίξει

ΤΙΡΑΝΑ.-

Διά της βίας διέλυσαν χτες οι αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις συγκέντρωση ενός εργατικού συνδικάτου, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χαζέμ Χατζάρι (άλλοτε συνεργάτης του Μπερίσα) στην πρωτεύουσα της χώρας.

Περίπου την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της χώρας, Σαλί Μπερίσα, ζητούσε από τους εξαπατηθέντες επενδυτές των παρατραπεζών να "κάνουν υπομονή", επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τις 5 Φεβρουαρίου. Ο Μπερίσα είπε επίσης ότι μελετώνται διάφοροι τρόποι για να επιστραφούν τα χρήματα (οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό εγγίζει το 1 δισ. δολάρια), όπως για παράδειγμα με δάνεια, κουπόνια ή μετοχές.

Στο μεταξύ οι αλβανικές δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον των τριών ηγετών των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό, Σοσιαλδημοκρατικό, Δημοκρατική Συμμαχία) επειδή "υποκίνησαν τα επεισόδια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπερίσα "επισήμανε" ότι ανάμεσα στους υποκινητές των ταραχών είναι σοσιαλιστές και "πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών" και "εξέφρασε την ελπίδα" ότι η Δικαιοσύνη "θα τιμωρήσει τους οργανωτές της τρομοκρατίας".

ΑΛΓΕΡΙ
Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

Λίγες ώρες, μόνο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη του μεγαλύτερου αλγερινού εργατικού συνδικάτου και πολιτικού "φίλου" του στρατηγού Λιαμίν Ζερουάλ, νέα βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αλγερινή πρωτεύουσα. Παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο, που είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό εμπορικό δρόμο, στον οποίο στεγάζονται γραφεία του αλγερινού στρατού, εξερράγη, με αποτέλεσμα 3 άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 10 να τραυματιστούν. Τα θύματα της χτεσινής επίθεσης ήρθαν να προστεθούν στο μακρύτατο κατάλογο των δεκάδων νεκρών, που έχουν αφήσει πίσω τους οι αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων βδομάδων, και τις οποίες, απ' ό,τι φαίνεται, δεν κατάφερε να μετριάσει το διάγγελμα του στρατηγού Ζερουάλ την περασμένη Παρασκευή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εκρηξη βόμβας με 3 νεκρούς και 40 τραυματίες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε χτες κεντρική περιοχή της κολομβιανής πόλης Μεντεγίν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη ήταν έργο τρομοκρατών με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε κτίριο που στέγαζε το γραφείο του αναπληρωτή διευθυντή της Αστυνομίας, στρατηγού Λους Ερνέστο Γκιλιμπέρτ. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 40, μια που η έκρηξη έγινε κοντά σε γνωστό κεντρικό εστιατόριο της πόλης.

ΒΕΛΓΙΟ
"Μέρα Δράσης" των εργαζομένων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες του Βελγίου πραγματοποίησαν απεργία χτες, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και να διακοπούν οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, καθώς συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

"Μέρα Δράσης" για χτες κήρυξαν τα τρία μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της χώρας και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της απεργίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πιθανότητα να παρθούν πίσω κατακτημένα δικαιώματά τους.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν να παρθούν μέτρα για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, μέτρα για μείωση των ωραρίων εργασίας, περισσότερες επενδύσεις στις κρατικές επιχειρήσεις και εγγυήσεις για τις συντάξεις τους. Ηγετικά στελέχη των σωματείων εξέφρασαν και την ανησυχία τους για τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει περισσότερες κρατικές επιχειρήσεις.

Οπαδοί της αποπεμφθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο συγκρούονται με αστυνομικούς έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ