ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ '98
Ετοιμάζουν άγριο αντεργατικό χαράτσι

Απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για εισοδηματικά - φορολογία ο Γ. Παπαντωνίου προδιέγραψε χτες νέα βάρη μέσω του προϋπολογισμού για τους εργαζόμενους

Την απροκάλυπτη πρόθεση της κυβέρνησης να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και όλου του λαού, στο όνομα της νομισματικής κρίσης αυτή τη φορά, μετέφερε ουσιαστικά χτες σε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός, αφού υποστήριξε ότι η συναλλαγματική κρίση "αποκλιμακώνεται", έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, λέγοντας ότι "το κόστος από την κρίση θα την επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός", δηλαδή τα σπασμένα θα τα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι.

Οι κυβερνητικές προθέσεις θα αποτυπωθούν μέσα από το σκληρό και αντεργατικό προϋπολογισμό του 1998, όπως προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε οΓ. Παπαντωνίου,μετά από τη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ, η οποία εισέπραξε την απόρριψη των αιτημάτων της στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και των "αντοχών της οικονομίας".

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος στήριξε με τις δηλώσεις του την κυβερνητική πολιτική, επαινώντας τις προσπάθειες ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα αιτήματα των εργαζομένων! Η στάση αυτή είναι ενδεικτική και για το "συναινετικό" αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", όπου θα παρουσιαστεί το τελικό, σαρωτικά αντεργατικό, κείμενο των θέσεων των "εταίρων" για την ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ανάπτυξη.

O Γ. Παπαντωνίου αρνήθηκε να αναφερθεί στα εισοδηματικά και το φορολογικό, τόσο στη συζήτηση με τους συνδικαλιστές, όσο και στους δημοσιογράφους. Δήλωσε όμως ότι θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συναλλαγματική κρίση, μέσω του προϋπολογισμού, ότι το στίγμα του θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ότι οι "κοινωνικοί εταίροι" θα πρέπει να κάνουν μια αυξημένη προσπάθεια το 1998 "όπως και όλοι", ότι η κυβέρνηση δίνει πρώτη το παράδειγμα με την περιστολή δαπανών, κατάργηση - συγχώνευση των οργανισμών του υπουργείου, περιορισμό της σπατάλης, ότι η βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων θα πρέπει να "συμβαδίζει με τις αντοχές της οικονομίας"!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι το κατώτερο μεροκάματο είναι σήμερα 6.195 δρχ. και καθαρό λιγότερο από 5.000 δρχ., ζήτησε την αύξησή του στις 8.000 δρχ. και ρώτησε τον υπουργό αν η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και την επακόλουθη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, υπονομεύοντας ακόμα κι αυτό το χαμηλό επίσημο μεροκάματο. Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε εκφράσει την υποστήριξη της ΓΣΕΕ στα γνωστά ΤΣΑ. Ο Γ. Παπαντωνίου δεν απάντησε στο ερώτημα, ενώ στην παρέμβαση για αποφασιστική ενίσχυση της κατώτερης σύνταξης σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αντέτεινε την καθιέρωση του... ΕΚΑΣ. Ο συνδικαλιστής εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεση στις "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" που χαρίζουν χρήματα στους εργοδότες χωρίς να απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας και της ουσιαστικής κατάρτισης, ενώ στο κλίμα εκθειασμού του "κοινωνικού διαλόγου" που επικράτησε στη συνάντηση, αντιπαραθέσει την ανάγκη καταγγελίας της αντεργατικής διαδικασίας και αποχώρησης από αυτόν της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου για την απασχόληση στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της ΓΣΕΕ (στη συνάντηση έθεσε και το "35ωρο" σε ευρωπαϊκή κλίμακα), είπε ότι σύμφωνα με τον υπουργό είναι επιδίωξη της κυβέρνησης η διαφύλαξη του εισοδήματος των... εργαζομένων και ικανοποιήθηκε, επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα έχει... αδικίες.

Θεμέλιοι λίθοι της λιτότητας

Η πολιτική λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα, η νέα βύθιση των κοινωνικών δαπανών και το "λάδωμα" των μηχανισμών κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, θα αποτελέσουν και πάλι τους θεμέλιους λίθους του κρατικού προϋπολογισμού του 1998, ο οποίος οριστικοποιείται στη σημερινή πρωινή, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου.

Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, προκάλεσε και πάλι με τις δηλώσεις του - μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ - ισχυριζόμενος ότι "...η κυβέρνηση θα διασφαλίσει και το 1998 το εισόδημα των εργαζομένων", μία "διασφάλιση όμως" - όπως διευκρίνησε - η οποία θα βρεθεί και πάλι στο κέλυφος "των αντοχών της οικονομίας" και στις αγκύλες των κριτηρίων της ΟΝΕ.

Είναι βέβαια προφανές ότι οι παραπλανητικές κυβερνητικές δηλώσεις αποσκοπούν να αποκρύψουν το γεγονός πως τα λαϊκά εισοδήματα θα βρεθούν και πάλι μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς θα πληγούν από:

  • Την εισοδηματική πολιτική του 2% και 2% ή των παραλλαγών της, οι οποίες προβλέπουν εναλλακτικά σενάρια "σκληρότερα" ή "λιγότερο σκληρά".
  • Τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και το 1998. Με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση και να συμπιεστούν οι τιμές...
  • Τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τις προθέσεις της, παραπέμποντας στην παρουσίαση του προϋπολογισμού...
  • Τους πρόσθετους φόρους ύψους 1 τρισ. δραχμών, τους οποίους θα επωμιστούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι και πάλι.
Οι νέοι φόροι

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει (και δεν έχουν διαψευστεί), οι άμεσοι φόροι το 1998 θα αυξηθούν 17,7%!, δηλαδή 7 φορές περισσότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Τη μεγάλη αυτή αύξηση τη στηρίζουν στη φοροεπιδρομή των εισοδημάτων των εργαζομένων, καθώς και στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης αύξηση της φορολογίας των κρατικών τίτλων, επιβολή κλιμακούμενου τέλους στα κινητά τηλέφωνα, μεγάλη αύξηση στα τεκμήρια αυτοκινήτου και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν μέχρι και 55%. Αντίθετα, η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι ανεπαίσθητη, καθώς δεν αφορά τις μεγάλες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες (η αύξηση της φορολογίας περιορίζεται μόνο στις ονομαστικές μη εισηγμένες), ενώ η επιβολή τέλους στις πωλήσεις μετοχών είναι καθαρά συμβολική, "για τα μάτια του κόσμου"...

Οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν κατά 10,6% και ο ΦΠΑ (ο μεγαλύτερος φόρος) κατά 11,8%.

Οι συρρικνούμενες κοινωνικές δαπάνες

Στον "Προκρούστη" θα βρεθούν και πάλι οι δαπάνες των κοινωνικών υπουργείων, αυτή τη φορά και με τη βοήθεια της αλχημείας... Οπως ήδη έχουμε γράψει, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να παρουσιάσει μειωμένες τις δαπάνες του 1997, ώστε οι δαπάνες του 1998 να προκύψουν αυξημένες...

Σύμφωνα με πληροφορίες - και πάντα με την επιφύλαξη που αναφέραμε - οι ονομαστικές αυξήσεις δαπανών για τα βασικά υπουργεία είναι οι ακόλουθες:

  • υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 7,4%
  • υπουργείο Παιδείας 6,3%
  • υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων 6,8%
  • υπουργείο Αμυνας 7,6%

Οι πρωτογενείς δαπάνες (οι δαπάνες χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βασικό κονδύλι των οποίων είναι αυτό των μισθών - συντάξεων) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1%.

Ακόμα και στην περίπτωση που οι ονομαστικές αυτές αυξήσεις είναι πραγματικές (περίπτωση βέβαια με πολύ μικρές πιθανότητες), είναι εμφανές ότι το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης Σημίτη διεκδικεί πρωτεία αθλιότητας και μιζέριας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στόχος τους η υγεία και οι συντάξεις

Το μέλλον των ασφαλιστικών εταιριών είναι η υγεία και οι συντάξεις! Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος της "Ιντεραμέρικαν", Δ. Κοντομηνάς,διατυπώνοντας παραστατικά τα σχέδια των ασφαλιστικών μεγαθηρίων να επωφεληθούν στο έπακρο από τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος δημόσιας υγείας, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται. Ενας "εκσυγχρονισμός" που στην πραγματικότητα στρώνει το έδαφος στο ιδιωτικό κεφάλαιο να ικανοποιήσει τις κερδοσκοπικές του ορέξεις, εκμεταλλευόμενο την ανυπαρξία κοινωνικής ασφάλισης και ανθρώπινων συντάξεων. Σ' αυτά τα πλαίσια, δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη αξίωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας να συμμετάσχουν στον "κοινωνικό διάλογο" για το κοινωνικοασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο Δ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπουν "λουκέτα" σε δέκα εταιρίες, τα πρώτα μέσα στο Νοέμβρη, ενώ για άλλες είκοσι χτυπάει η καμπάνα για κλείσιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του '98, εταιρίες οι οποίες, παρότι βάσει των οικονομικών τους στοιχείων είναι μικρές, έχουν πολλούς ασφαλισμένους, που θα μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι. Στην πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση δημιούργησε μέσω της λεγόμενης "απελευθέρωσης" τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση και λειτουργία εκατοντάδων επιχειρήσεων - μικρών και μεγάλων - με ομήρους τους ίδιους τους ασφαλισμένους τους, τώρα τροχοδρομεί τη δεύτερη φάση των σχεδίων της. Σε αγαστή συνεργασία με τα μεγαθήρια του κλάδου, προωθεί τις αναγκαίες διεργασίες για ανακατανομή της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς υπέρ τους, με όλες τις συνέπειες για τους ασφαλισμένους, που θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια άλλη εταιρία να τους ξεζουμίσει, και τους εργαζόμενους των εταιριών που κλείνουν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η υποαποθεματοποίηση αυτή τη στιγμή στην ασφαλιστική αγορά στον κλάδο αυτοκινήτου ανέρχεται σε 130 δισ. δρχ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι εάν σήμερα καλούνταν οι ασφαλιστικές εταιρίες να αποζημιώσουν για όλες τις εκκρεμούσες ζημιές, θα χρειάζονταν επιπλέον 130 δισ. δισ., τα οποία δεν έχουν, παρά τα παχυλά ασφάλιστρα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Μάρτη θα μπει στο Χρηματιστήριο η "Ιντεραμέρικαν", προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25%. Την ίδια στιγμή, ο Δ. Κοντομηνάς εκτιμά ότι ο τζίρος της εταιρίας θα ανέλθει στο τέλος του '97 σε 120 δισ. δρχ., ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 6 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ