ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συνεχίζουν να σχεδιάζουν αντιλαϊκά μέτρα

Επανέρχονται οι εκβιασμοί για τις ...επόμενες δόσεις

Ποσώς τους ενδιαφέρει το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός, με την εκρηκτική ανεργία, την ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων, τον άγριο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών και την ανελέητη φοροεπιδρομή. Ολο το ενδιαφέρον της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, είναι η επιτάχυνση των αντιλαϊκών ανατροπών, μέσα από την προσθήκη νέων επαχθών μέτρων, μαζικών απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, και ένταση της φοροεπιδρομής, με αιχμή τη μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα. Η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου είναι κατηγορηματική. Ο «σφαγιασμός» του λαού θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, γιατί... δε γίνεται διαφορετικά.

Τις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης παρουσίασε, με ωμό ρεαλισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε δύο σχετικές συνεντεύξεις του. Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπεραμύνθηκε της σκληρής και άτεγκτης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, εξαπολύοντας μάλιστα την απειλή ότι, αν δεν κάνουμε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές, τότε οι δόσεις του δανείου για το Φλεβάρη και το Μάρτη δεν είναι διασφαλισμένες...

Σε μια επίδειξη απύθμενου θράσους, έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει, επειδή το προηγούμενο καλοκαίρι, συμφώνησε στο Γιούρογκουπ, να επιβληθούν στη χώρα, περισσότερα μέτρα, από αυτά που κρίνονταν αναγκαία. Σε σχετική ερώτηση, γιατί δε διεκδικούν τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος, από τη στιγμή που και το ΔΝΤ ομολόγησε τις λαθεμένες εκτιμήσεις του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «...τους είπα ότι τα μέτρα που μας υποχρέωσαν να λάβουμε είναι περισσότερα από αυτά που χρειάζονται για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, δε συμφώνησαν ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν. Διότι θεωρούν και τώρα ότι θα νερώσουμε τα μέτρα... Θα σας έλεγα όμως "ουδέν κακόν αμιγές καλού". Διότι ακριβώς επειδή τα μέτρα πλεονάζουν, ενισχύεται η δυνατότητα να επιτύχουμε από φέτος πλεονάσματα (!)».

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν στο θέμα της μονιμοποίησης του φόρου στα ακίνητα, αν και η ελληνική κοινωνία βιώνει στιγμές αλλοφροσύνης και παραλογισμού με τον ήδη υφιστάμενο φόρο επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων (νόμος Βενιζέλου). Ορθά - κοφτά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας είναι να εισπράττουμε από τον φόρο των ακινήτων, όσα εισπράτταμε και πριν». Δηλαδή βρέξει - χιονίσει, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μας αφαιρέσει το 2013, 3,2 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων.

Βάναυσα προκλητικός ήταν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι με την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, ούτε τα έσοδα αυξήθηκαν, αλλά το 80% του κόσμου παραμένει χωρίς θέρμανση. Στην απάντησή του, περηφανεύτηκε επειδή «τολμήσαμε εξομοιώνοντας το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης να πατάξουμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα». Οτι ο κόσμος κρυώνει από τις επιλογές τους, ποσώς τους απασχολεί.

Καταιγίδα νέων μέτρων

Σε δηλώσεις του, εξ άλλου, στη χτεσινή «Ναυτεμπορική» αποκάλυψε ότι την περίοδο Φλεβάρη - Ιούνη έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας μέτρων. Ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στο τέλος Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να:

  • Υποβάλλει στην τρόικα σχέδιο των υπουργείων, για το «πλεονάζον» προσωπικό των υπαλλήλων, το οποίο θα πρέπει να αποχωρεί ανά τρίμηνο, έως το 2014.
  • Καθοριστούν 3ετή ανώτατα όρια δαπανών, για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
  • «Απελευθερώσει» τα κλειστά επαγγέλματα.
  • Προωθήσει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
  • Προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης με την προς τα κάτω εξίσωση του ύψους των παροχών τους.
  • Αυξηθεί το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων, ώστε να φτάσει το 35% των λιανικών πωλήσεων.
  • Προχωρήσει ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.

Για τον επόμενο μήνα προβλέπεται:

- Η μεγαλύτερη αυτονόμηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών από την κυβερνητική ιεραρχία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη, καθώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια φορολογική διοίκηση, η οποία θα βρίσκεται πέρα από κάθε τυπικό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

- Η μεταφορά 40 νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Προκαλούν αξιώνοντας φτηνό ρεύμα

Την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους μεθοδεύει η κυβέρνηση

Φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τις μεγάλες βιομηχανίες ετοιμάζεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση, παρά την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση προς τα λαϊκά νοικοκυριά και το γεγονός ότι τα τιμολόγια της υψηλής τάσης είναι «απελευθερωμένα». Το θέμα ξανασυζητήθηκε, χτες, στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, και εκπρόσωποι των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τους συναρμόδιους υπουργούς, στο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «είχαμε μία πρώτη συζήτηση για να δούμε τα κόστη της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με τα κόστη της ενέργειας στη βιομηχανία σε άλλες χώρες». Εχουν προηγηθεί συστηματικές παρεμβάσεις αυτών των εταιρειών που επικαλούνται τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για να υποστηρίξουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η ουσία είναι ότι οι μεγαλοβιομήχανοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την κρατική παρέμβαση όταν είναι προς όφελός τους και την καταδικάζουν μόνο όταν πλήττει τα κέρδη τους. Στο μεταξύ, τα σχέδια τρόικας - κυβέρνησης για νέο γύρο ξεπουλήματος της ΔΕΗ βιάζουν τις εξελίξεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για φτηνή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε ευρώ από το οποίο θα απαλλαχθούν οι μεγαλοβιομήχανοι - που εμφανίζονται ήδη με χρέη κοντά στα 300 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ - θα βαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με ανακοίνωσή του, για τη χτεσινή συνάντηση, ο ΣΕΒ υπενθυμίζει το «προσωπικό ενδιαφέρον» που έχει εκδηλώσει ο πρωθυπουργός «για το τεράστιο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στις παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες της βιομηχανίας το απαράδεκτα για ευρωπαϊκά δεδομένα υψηλό κόστος ενέργειας στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο». Κάνει επίσης λόγο για μονάδες που έχουν κλείσει ή κινδυνεύουν και καταλήγει ότι στη συνάντηση «συζητήθηκαν προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος στο πλαίσιο τόσο της οικονομικής συγκυρίας όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίνουμε απασχόληση, δώστε προνόμια

Μείωση «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, γενικότερα «ελάφρυνση» του μισθολογικού κόστους, αλλά και μέτρα στήριξης λόγω της συμβολής στην... απασχόληση, ζητούν οι μεγαλοξενοδόχοι, προβάλλοντας για το σκοπό αυτό τα στοιχεία της απασχόλησης στα ξενοδοχεία, που προέκυψαν από έρευνα του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), τα οποία παρουσίασε χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στο κλίμα και των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι ξενοδόχοι έρχονται να «βοηθήσουν» το κυβερνητικό έργο, ισχυριζόμενοι ότι παρά τη μείωση αφίξεων σημειώθηκε στον κλάδο αύξηση της απασχόλησης, ενώ μειώθηκαν και οι αλλοδαποί. Η όλη μεθόδευση είναι τραγικά εξόφθαλμη και αποσκοπεί στο να στοιχειοθετηθούν τα τυπικά προσχήματα για νέο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στον τουριστικό κλάδο και για νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Η περίφημη αύξηση της απασχόλησης, τον Αύγουστο του 2012 διαμορφώθηκε συνολικά στο 0,8% με συνολικά 119.990 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Είχε όμως, σημειωθεί - όπως επισημάνθηκε και από το ΙΤΕΠ - σημαντική μείωση της απασχόλησης το 2011, κατά 19,4%. Σε αυτό το φόντο, τον Αύγουστο του 2012 υπήρξε μείωση απασχόλησης στην Ηπειρο κατά 21,3%, στην Πελοπόννησο κατά 16% και στην Αττική κατά 8,2%. Τον Μάη του 2012, η μείωση ήταν μεγαλύτερη επειδή κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν. Διαμορφώθηκε σε όλη τη χώρα στις 92.100 και μειώθηκε κατά 2,3% από τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Παρουσιάστηκαν, επίσης, και κάποια στοιχεία για τη μείωση της απασχόλησης αλλοδαπών.

Η ουσία όλων αυτών είναι οι επισημάνσεις ότι στην Ελλάδα είναι μεγάλη η φορολόγηση της εργασίας και ότι χρειάζονται μέτρα, όπως η ελάφρυνση των εισφορών. Πρόκειται για πάγιες αξιώσεις, συνολικά, του μεγάλου κεφαλαίου, που τελευταία προβάλλονται περισσότερο απέναντι σε μια πρόθυμη κυβέρνηση που προχωρά ακάθεκτη στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση, στην έρευνα, ότι «στα ξενοδοχεία απασχολούνται άτομα που κινδυνεύουν από ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό». Οι ξενοδόχοι αυτοπροβάλλονται ως εργαλείο για να δείξει η κυβέρνηση ότι μειώνει την ανεργία, απαιτούν άθλιες εργασιακές σχέσεις και ετοιμάζονται ξανά να «προσφέρουν στον τόπο» μια περίοδο όπου αναμένονται καλές αφίξεις και κέρδη.

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ»
Οι πολυεθνικές θέλουν πιο καθαρές συμβάσεις

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και των ηλεκτρονικών προμηθειών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η πρόσβαση των πολυεθνικών σε δημόσια έργα, απασχόλησαν τη συνάντηση του επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της ΕΕ Χ. Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Την επόμενη βδομάδα θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση, στόχος είναι ένας «συνολικός εκσυγχρονισμός του Δικαίου των δημοσίων συμβάσεων», όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη λήξη της. Για το σκοπό αυτό, θα συσταθεί μια κοινή - με την «ομάδα δράσης» - «Ομάδα Διοίκησης Εργου». Συζητήθηκε επίσης το νέο ΕΣΠΑ, που θα απασχολήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι - σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους - «είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να είναι σύμφωνη και συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, διότι ουσιαστικά οι βασικές διατάξεις των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτές οι οποίες διέπουν το όλο πεδίο και βέβαια μιλάμε και για την εναρμόνισή τους και τη διασαφήνισή τους στο ελληνικό Δίκαιο».

ΟΠΑΠ
Με νέα κλίμακα τα τζογο-κέρδη

Νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του τζίρου του ΟΠΑΠ και ενόψει της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού ετοιμάζεται να καταθέσει για ψήφιση από τη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος στα κέρδη από το τζόγο μηδενίζεται για ποσά μέχρι 100 ευρώ, προκειμένου να κατευθύνουν τα ποσά στο επόμενο «στοίχημα». Στο κλιμάκιο 100-500 ευρώ διαμορφώνεται σε 15% και για μεγαλύτερα ποσά στο 20%. Η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει 10% μέχρι τα 1.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα «κέρδη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ