Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Συνεχίζουν να σχεδιάζουν αντιλαϊκά μέτρα

Επανέρχονται οι εκβιασμοί για τις ...επόμενες δόσεις

Ποσώς τους ενδιαφέρει το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός, με την εκρηκτική ανεργία, την ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων, τον άγριο σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών και την ανελέητη φοροεπιδρομή. Ολο το ενδιαφέρον της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, είναι η επιτάχυνση των αντιλαϊκών ανατροπών, μέσα από την προσθήκη νέων επαχθών μέτρων, μαζικών απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, και ένταση της φοροεπιδρομής, με αιχμή τη μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα. Η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου είναι κατηγορηματική. Ο «σφαγιασμός» του λαού θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, γιατί... δε γίνεται διαφορετικά.

Τις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης παρουσίασε, με ωμό ρεαλισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε δύο σχετικές συνεντεύξεις του. Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπεραμύνθηκε της σκληρής και άτεγκτης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, εξαπολύοντας μάλιστα την απειλή ότι, αν δεν κάνουμε όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές, τότε οι δόσεις του δανείου για το Φλεβάρη και το Μάρτη δεν είναι διασφαλισμένες...

Σε μια επίδειξη απύθμενου θράσους, έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει, επειδή το προηγούμενο καλοκαίρι, συμφώνησε στο Γιούρογκουπ, να επιβληθούν στη χώρα, περισσότερα μέτρα, από αυτά που κρίνονταν αναγκαία. Σε σχετική ερώτηση, γιατί δε διεκδικούν τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος, από τη στιγμή που και το ΔΝΤ ομολόγησε τις λαθεμένες εκτιμήσεις του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «...τους είπα ότι τα μέτρα που μας υποχρέωσαν να λάβουμε είναι περισσότερα από αυτά που χρειάζονται για την επίτευξή τους. Δυστυχώς, δε συμφώνησαν ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν. Διότι θεωρούν και τώρα ότι θα νερώσουμε τα μέτρα... Θα σας έλεγα όμως "ουδέν κακόν αμιγές καλού". Διότι ακριβώς επειδή τα μέτρα πλεονάζουν, ενισχύεται η δυνατότητα να επιτύχουμε από φέτος πλεονάσματα (!)».

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν στο θέμα της μονιμοποίησης του φόρου στα ακίνητα, αν και η ελληνική κοινωνία βιώνει στιγμές αλλοφροσύνης και παραλογισμού με τον ήδη υφιστάμενο φόρο επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων (νόμος Βενιζέλου). Ορθά - κοφτά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας είναι να εισπράττουμε από τον φόρο των ακινήτων, όσα εισπράτταμε και πριν». Δηλαδή βρέξει - χιονίσει, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μας αφαιρέσει το 2013, 3,2 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων.

Βάναυσα προκλητικός ήταν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι με την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, ούτε τα έσοδα αυξήθηκαν, αλλά το 80% του κόσμου παραμένει χωρίς θέρμανση. Στην απάντησή του, περηφανεύτηκε επειδή «τολμήσαμε εξομοιώνοντας το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης να πατάξουμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα». Οτι ο κόσμος κρυώνει από τις επιλογές τους, ποσώς τους απασχολεί.

Καταιγίδα νέων μέτρων

Σε δηλώσεις του, εξ άλλου, στη χτεσινή «Ναυτεμπορική» αποκάλυψε ότι την περίοδο Φλεβάρη - Ιούνη έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας μέτρων. Ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στο τέλος Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να:

  • Υποβάλλει στην τρόικα σχέδιο των υπουργείων, για το «πλεονάζον» προσωπικό των υπαλλήλων, το οποίο θα πρέπει να αποχωρεί ανά τρίμηνο, έως το 2014.
  • Καθοριστούν 3ετή ανώτατα όρια δαπανών, για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
  • «Απελευθερώσει» τα κλειστά επαγγέλματα.
  • Προωθήσει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
  • Προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης με την προς τα κάτω εξίσωση του ύψους των παροχών τους.
  • Αυξηθεί το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων, ώστε να φτάσει το 35% των λιανικών πωλήσεων.
  • Προχωρήσει ο διορισμός εσωτερικών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.

Για τον επόμενο μήνα προβλέπεται:

- Η μεγαλύτερη αυτονόμηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών από την κυβερνητική ιεραρχία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη, καθώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια φορολογική διοίκηση, η οποία θα βρίσκεται πέρα από κάθε τυπικό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

- Η μεταφορά 40 νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ