Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίνουμε απασχόληση, δώστε προνόμια

Μείωση «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, γενικότερα «ελάφρυνση» του μισθολογικού κόστους, αλλά και μέτρα στήριξης λόγω της συμβολής στην... απασχόληση, ζητούν οι μεγαλοξενοδόχοι, προβάλλοντας για το σκοπό αυτό τα στοιχεία της απασχόλησης στα ξενοδοχεία, που προέκυψαν από έρευνα του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), τα οποία παρουσίασε χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στο κλίμα και των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι ξενοδόχοι έρχονται να «βοηθήσουν» το κυβερνητικό έργο, ισχυριζόμενοι ότι παρά τη μείωση αφίξεων σημειώθηκε στον κλάδο αύξηση της απασχόλησης, ενώ μειώθηκαν και οι αλλοδαποί. Η όλη μεθόδευση είναι τραγικά εξόφθαλμη και αποσκοπεί στο να στοιχειοθετηθούν τα τυπικά προσχήματα για νέο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στον τουριστικό κλάδο και για νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Η περίφημη αύξηση της απασχόλησης, τον Αύγουστο του 2012 διαμορφώθηκε συνολικά στο 0,8% με συνολικά 119.990 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Είχε όμως, σημειωθεί - όπως επισημάνθηκε και από το ΙΤΕΠ - σημαντική μείωση της απασχόλησης το 2011, κατά 19,4%. Σε αυτό το φόντο, τον Αύγουστο του 2012 υπήρξε μείωση απασχόλησης στην Ηπειρο κατά 21,3%, στην Πελοπόννησο κατά 16% και στην Αττική κατά 8,2%. Τον Μάη του 2012, η μείωση ήταν μεγαλύτερη επειδή κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν. Διαμορφώθηκε σε όλη τη χώρα στις 92.100 και μειώθηκε κατά 2,3% από τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Παρουσιάστηκαν, επίσης, και κάποια στοιχεία για τη μείωση της απασχόλησης αλλοδαπών.

Η ουσία όλων αυτών είναι οι επισημάνσεις ότι στην Ελλάδα είναι μεγάλη η φορολόγηση της εργασίας και ότι χρειάζονται μέτρα, όπως η ελάφρυνση των εισφορών. Πρόκειται για πάγιες αξιώσεις, συνολικά, του μεγάλου κεφαλαίου, που τελευταία προβάλλονται περισσότερο απέναντι σε μια πρόθυμη κυβέρνηση που προχωρά ακάθεκτη στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση, στην έρευνα, ότι «στα ξενοδοχεία απασχολούνται άτομα που κινδυνεύουν από ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό». Οι ξενοδόχοι αυτοπροβάλλονται ως εργαλείο για να δείξει η κυβέρνηση ότι μειώνει την ανεργία, απαιτούν άθλιες εργασιακές σχέσεις και ετοιμάζονται ξανά να «προσφέρουν στον τόπο» μια περίοδο όπου αναμένονται καλές αφίξεις και κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ