Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Προκαλούν αξιώνοντας φτηνό ρεύμα

Την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους μεθοδεύει η κυβέρνηση

Φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τις μεγάλες βιομηχανίες ετοιμάζεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση, παρά την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση προς τα λαϊκά νοικοκυριά και το γεγονός ότι τα τιμολόγια της υψηλής τάσης είναι «απελευθερωμένα». Το θέμα ξανασυζητήθηκε, χτες, στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, και εκπρόσωποι των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τους συναρμόδιους υπουργούς, στο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι «είχαμε μία πρώτη συζήτηση για να δούμε τα κόστη της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με τα κόστη της ενέργειας στη βιομηχανία σε άλλες χώρες». Εχουν προηγηθεί συστηματικές παρεμβάσεις αυτών των εταιρειών που επικαλούνται τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για να υποστηρίξουν ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η ουσία είναι ότι οι μεγαλοβιομήχανοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την κρατική παρέμβαση όταν είναι προς όφελός τους και την καταδικάζουν μόνο όταν πλήττει τα κέρδη τους. Στο μεταξύ, τα σχέδια τρόικας - κυβέρνησης για νέο γύρο ξεπουλήματος της ΔΕΗ βιάζουν τις εξελίξεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για φτηνή ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε ευρώ από το οποίο θα απαλλαχθούν οι μεγαλοβιομήχανοι - που εμφανίζονται ήδη με χρέη κοντά στα 300 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ - θα βαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με ανακοίνωσή του, για τη χτεσινή συνάντηση, ο ΣΕΒ υπενθυμίζει το «προσωπικό ενδιαφέρον» που έχει εκδηλώσει ο πρωθυπουργός «για το τεράστιο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στις παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες της βιομηχανίας το απαράδεκτα για ευρωπαϊκά δεδομένα υψηλό κόστος ενέργειας στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο». Κάνει επίσης λόγο για μονάδες που έχουν κλείσει ή κινδυνεύουν και καταλήγει ότι στη συνάντηση «συζητήθηκαν προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος στο πλαίσιο τόσο της οικονομικής συγκυρίας όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ