ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου, εν μέσω κλιμάκωσης του ανταγωνισμού

Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύναψη νέων επιχειρηματικών συμφωνιών

Η αντιφατική προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ να «ισορροπήσουν» ανάμεσα στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο και στα τεράστια κέρδη που αποφέρουν στα ευρωπαϊκά μονοπώλια οι μπίζνες με την Κίνα, βρίσκεται στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν στην Κίνα.

Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά Γάλλος διπλωμάτης μιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde» ενόψει της επίσκεψης, «είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας».

Στο πρώτο ταξίδι του στην Κίνα από το 2019, ο Μακρόν συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και αύριο θα επισκεφτεί την Καντόνα (νότια Κίνα).

Σε ένα μέρος των σημερινών συνομιλιών με τον Σι, τον Μακρόν θα συνοδεύσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αμέσως πριν το ταξίδι στην Κίνα ο Γάλλος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Μπάιντεν «αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή».

Η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει μείζονα ρόλο» για «ειρήνευση» στην Ουκρανία

Στον ρόλο του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε χθες ο Μακρόν στην ομιλία του στη γαλλική κοινότητα.

Αποφεύγοντας την κριτική της Ουάσιγκτον για τις «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες του Πεκίνου και αντανακλώντας τα διαφοροποιημένα συμφέροντα ΗΠΑ - Γαλλίας για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στην Ευρώπη, ο Μακρόν ανέφερε ότι «η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο» το οποίο, παρότι το Παρίσι δεν συμφωνεί πλήρως με αυτό, «δείχνει τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη».

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει «να βαδίσουμε μαζί και να βρούμε έναν δρόμο ειρήνης», ενώ επεσήμανε πως η Κίνα «λόγω της στενής σχέσης της με τη Ρωσία, η οποία υπογραμμίσθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες» με την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα, μπορεί «να διαδραματίσει μείζονα ρόλο» στη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Κατά συνέπεια ο «διάλογος» με τις αρχές του Πεκίνου είναι «απαραίτητος», είπε ο Μακρόν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στη Ρωσία, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε ότι «όποιος τυχόν βοηθήσει τον επιτιθέμενο, θα είναι συνεργός σε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως «δεν διάβασα στις κινεζικές δηλώσεις (...) δηλωμένη βούληση να δοθούν όπλα στη Ρωσία», όπως και να ταχθεί ενάντια στην επιστράτευση απειλών για κυρώσεις, λέγοντας ότι «οι απειλές δεν είναι ποτέ καλός τρόπος να συνεργάζεσαι».

Αναζήτηση «ρεαλιστικής και φιλόδοξης οδού» στις μπίζνες

Σε ό,τι αφορά τις μπίζνες του γαλλικού με το κινεζικό κεφάλαιο, χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια διαφοροποίησης του Γάλλου Προέδρου από την προοπτική της «αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων» μεταξύ Δύσης και Κίνας.

«Ολο και περισσότερο ακούμε να υψώνονται φωνές για να εκφράσουν ισχυρή ανησυχία γύρω από το μέλλον των σχέσεων Δύσης και Κίνας. Και κατά κάποιο τρόπο για να καταλήξουν σε ένα είδος αναπόφευκτης αύξησης των εντάσεων», ανέφερε, εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό και τονίζοντας ότι «δεν θέλω να πιστέψω αυτό το σενάριο».

Εχοντας γύρω του περισσότερους από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτούς της «Airbus», της EDF και της «Veolia», ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία και η ΕΕ δεν πρέπει να διαχωριστούν από την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά να παραμείνουν σε μια «ρεαλιστική και φιλόδοξη οδό». «Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», εξήγησε, αλλά «να δεσμευτούμε εθελοντικά ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα».

Ο ίδιος δήλωσε εξάλλου ότι «σημαντικά συμβόλαια θα υπογραφούν» σήμερα Πέμπτη, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Αξιοποιώντας και τον πολιτισμό ως «υπέδαφος» για τέτοια «σημαντικά συμβόλαια», ο Μακρόν, συνοδευόμενος από γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες, εγκαινίασε χθες το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ «Σταυροδρόμια», το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.

Συνάντηση του Μακάρθι με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, εν μέσω απειλών του Πεκίνου

Την ίδια ώρα με τα παραπάνω, σε ένα νέο επεισόδιο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, συναντήθηκε χθες στην Καλιφόρνια με την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν, παρά τις απειλές του Πεκίνου για «αντίποινα».

Ο Μακάρθι - τρίτος στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ, μετά τον Πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της χώρας - έγινε έτσι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός πολιτικός που συναντήθηκε με Ταϊβανέζο ηγέτη σε αμερικανικό έδαφος από το 1979.

Επισήμως η Πρόεδρος της Ταϊβάν πραγματοποιούσε «διέλευση» από τις ΗΠΑ, κατά την επιστροφή της στην Ταϊπέι από την περιοδεία της στη Λατινική Αμερική.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές, ο Μακάρθι αποκάλεσε την Τσάι έναν «πολύ καλό φίλο της Αμερικής» και δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ταϊβάν θα συνεχίσουν «να εργάζονται από κοινού για την προώθηση της οικονομικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Το Πεκίνο - που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας - είχε αντιδράσει έντονα πέρυσι τον Αύγουστο όταν η τότε πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είχε επισκεφτεί την Ταϊβάν. Καταγγέλλοντας παραβίαση «κόκκινων γραμμών», είχε περικυκλώσει με στρατιωτικά γυμνάσια πρωτοφανούς κλίμακας όλο το νησί.

Αντίστοιχα, την περασμένη Δευτέρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Κίνα «αντιτίθεται κατηγορηματικά» στη συνάντηση του Μακάρθι με την Τσάι και διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη «να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά» της.

Χθες, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Shandog» μαζί με τα πλοία συνοδείας του κατευθύνονται για γυμνάσια στον δυτικό Ειρηνικό, στην περιοχή της Ταϊβάν. Πρόσθεσε δε ότι η κινεζική αρμάδα πέρασε το στενό που χωρίζει την Ταϊβάν από τις Φιλιππίνες.

ΓΑΛΛΙΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις μπροστά στη σημερινή νέα απεργία

Γιγαντοπανό στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο
Γιγαντοπανό στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο
Με διαρκείς αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κλάδους και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία χτες και τις προηγούμενες μέρες, συνδικάτα και εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης για τη σημερινή νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν.

Με απεργίες σε κλάδους, αποκλεισμούς βιομηχανικών ζωνών, λιμανιών και μεγάλων οδικών αξόνων, ανάρτηση γιγαντοπανό και άλλες πρωτοβουλίες, στέλνουν μήνυμα αντοχής και αποφασιστικότητας για συνέχιση της πάλης, απέναντι στην καταστολή και το σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου» που επιχειρεί να αναστήσει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

Περισσότερα από πενήντα δεξαμενόπλοια έχουν εγκλωβιστεί στον κόλπο του Fos-sur-Mer (στην ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας) μετά από απεργίες των λιμενεργατών και των εργαζομένων στους τερματικούς σταθμούς LNG.

Από χτες το πρωί παραμένει αποκλεισμένη η σημαντική βιομηχανική ζώνη της Χάβρης, από διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει τις γέφυρες που οδηγούν σε αυτή.

Νέο μπλόκο στήθηκε χτες από διαδηλωτές στον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού.

Στο Παρίσι επίσης, κρεμάστηκε γιγαντοπανό στην Αψίδα του Θριάμβου, ενάντια στην αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ακόμη, διαδηλωτές μπήκαν στο δημαρχείο του 9ου Διαμερίσματος του Παρισιού, του οποίου η δήμαρχος - προερχόμενη από το κόμμα του Μακρόν - είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να «καλέσει τον στρατό να καθαρίσει τους δρόμους» μετά την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Σε ένα τέτοιο αγωνιστικό κλίμα πραγματοποιείται η σημερινή, 11η πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση από τον Γενάρη.

Η ίδια αγωνιστική πίεση ακυρώνει την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να εκτονώσει την εργατική - λαϊκή αγανάκτηση μέσα από στημένους «κοινωνικούς διαλόγους».

Η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, και τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έληξε σε λιγότερο από μία ώρα, καθώς η Μπορν αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου...

ΗΑΕ
Νέος Ιρανός πρέσβης για πρώτη φορά από το 2016

«Τον διορισμό του διπλωμάτη Ρεζά Αμερί στη θέση του πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που έμενε κενή από το 2016, ανακοίνωσε χτες το Ιράν μετά την απόφαση των ΗΑΕ τον περασμένο Αύγουστο για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επιστροφή του πρεσβευτή τους στην Τεχεράνη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποβαθμίσει τις σχέσεις με το Ιράν μετά τη διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Τεχεράνη τον Γενάρη του 2016, όταν Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στη σαουδαραβική πρεσβεία έπειτα από την εκτέλεση επιφανούς σιίτη ιερωμένου. Στις 10 Μάρτη, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν στο Πεκίνο συμφωνία για εξομάλυνση διμερών σχέσεων, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση στο Πεκίνο των ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Αλ Σαούντ και του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Αποτροπή επίθεσης με drone στο Ιράν

Νωρίτερα, το Ιράν επιβεβαίωσε πως απέτρεψε στη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη επίθεση με drone εναντίον κτιρίου του υπουργείου Αμυνας στην πόλη Ισφαχάν.

Στο παρελθόν η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τέτοιου είδους επιθέσεις, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης με drone εναντίον εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στο Ισφαχάν, τον Γενάρη.

Η ανακοίνωση για την επίθεση έγινε μερικές μέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Συρία εναντίον ιρανικών στόχων, από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης».

Ρωσική φρεγάτα στη Σαουδική Αραβία

Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίστηκαν σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Admiral Gorshkov» και το μεσαίου μεγέθους τάνκερ «Kama». Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι τα δύο σκάφη πραγματοποιούν «επίσκεψη εργασίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ