Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΑΕ
Νέος Ιρανός πρέσβης για πρώτη φορά από το 2016

«Τον διορισμό του διπλωμάτη Ρεζά Αμερί στη θέση του πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που έμενε κενή από το 2016, ανακοίνωσε χτες το Ιράν μετά την απόφαση των ΗΑΕ τον περασμένο Αύγουστο για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επιστροφή του πρεσβευτή τους στην Τεχεράνη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποβαθμίσει τις σχέσεις με το Ιράν μετά τη διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Τεχεράνη τον Γενάρη του 2016, όταν Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στη σαουδαραβική πρεσβεία έπειτα από την εκτέλεση επιφανούς σιίτη ιερωμένου. Στις 10 Μάρτη, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν στο Πεκίνο συμφωνία για εξομάλυνση διμερών σχέσεων, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση στο Πεκίνο των ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Αλ Σαούντ και του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Αποτροπή επίθεσης με drone στο Ιράν

Νωρίτερα, το Ιράν επιβεβαίωσε πως απέτρεψε στη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη επίθεση με drone εναντίον κτιρίου του υπουργείου Αμυνας στην πόλη Ισφαχάν.

Στο παρελθόν η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τέτοιου είδους επιθέσεις, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης με drone εναντίον εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στο Ισφαχάν, τον Γενάρη.

Η ανακοίνωση για την επίθεση έγινε μερικές μέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Συρία εναντίον ιρανικών στόχων, από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο μέλη των «Φρουρών της Επανάστασης».

Ρωσική φρεγάτα στη Σαουδική Αραβία

Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίστηκαν σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Admiral Gorshkov» και το μεσαίου μεγέθους τάνκερ «Kama». Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι τα δύο σκάφη πραγματοποιούν «επίσκεψη εργασίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ