Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εισβολή και βία Ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος Αλ Ακσα

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη «Χαμάς»

Την έντονη αντίδραση του αραβικού κόσμου προκάλεσε η εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας χτες, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 Παλαιστινίων και τις συλλήψεις τουλάχιστον 350 άλλων που βρίσκονταν στο εσωτερικού του τζαμιού πριν την πρωινή προσευχή.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές ήταν πως εκατοντάδες νεαροί είχαν κλειστεί στον χώρο του Αλ Ακσα, συγκεντρώνοντας πυροτεχνήματα και κροτίδες για να προκαλέσουν «ταραχές» και να αποτρέψουν πιθανή εμφάνιση Εβραίων φανατικών, που ήθελαν να μεταβούν στον περίβολο για να κάνουν θυσία ζώων ενόψει των 10ήμερων εκδηλώσεων του εβραϊκού Πάσχα.

Το βράδυ της Τετάρτης, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε ξανά όταν η ισραηλινή αστυνομία μετά τη βραδινή προσευχή άρχισε να πετά χειροβομβίδες κρότου - λάμψης για να διαλύσει τα πλήθη των προσκυνητών. Παράλληλα, ο ραβίνος του Δυτικού Τείχους απηύθυνε έκκληση να μην προβούν Εβραίοι φανατικοί σε θυσίες και προσευχές στον χώρο, κάτι που απαγορεύεται υπό το ισχύον καθεστώς.

Σε αυτό το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπού Γκάιτ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οργανισμού και καταδίκασε την εισβολή και τις επιθέσεις σε Μουσουλμάνους προσκυνητές, ζητώντας από τη «διεθνή κοινότητα» να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στο έδαφος των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών. Κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει «τις προβοκατόρικες ενέργειες», προειδοποιώντας πως «θα οδηγήσουν σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους».

Εντονη ήταν παράλληλα η αντίδραση των υπουργείων Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, με αίτημα των οποίων πραγματοποιήθηκε αργότερα η έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. Σήμερα, Πέμπτη, αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκρυθμη κατάσταση στο τέμενος Αλ Ακσα.

Ρουκέτες από τη Γάζα και επιδρομές

Σε κάθε περίπτωση η εισβολή της αστυνομίας στο Αλ Ακσα κλιμάκωσε την οργή όχι μόνο στη Δυτική Οχθη αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου εκτοξεύτηκαν, λίγο πριν τις 7 το πρωί χτες, τουλάχιστον 16 ρουκέτες που έπεσαν προς τη μεριά του νότιου Ισραήλ, με τις μισές να αναχαιτίζονται. Οι ρουκέτες απαντήθηκαν όπως πάντα δυσανάλογα με επιδρομές και βομβαρδισμούς περιοχών της Λωρίδας της Γάζας από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα. Ο ηγέτης της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζιγιάντ αλ Νάκχαλα, δήλωσε πως η κατάσταση στο Αλ Ακσα συνιστά «σοβαρή απειλή» και πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ετοιμαστούν «για την αναπόφευκτη σύγκρουση τις επόμενες μέρες». Νέες ρουκέτες έπεσαν και αργότερα χτες βράδυ, από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, δίχως να αποκλείονται και σε αυτή την περίπτωση νέες ισραηλινές επιδρομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ