Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεργασίες και νέες συμφωνίες στην Ενέργεια

Στο φόντο του σφοδρού ενεργειακού ανταγωνισμού μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από Ρωσία και Σαουδική Αραβία, η Γερμανία προχώρησε στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Καζακστάν μέσω του υφιστάμενου ρωσικού δικτύου αγωγών, Druzhba. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, παρά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, συνεχίζουν τις δουλειές τους.

Μετά από σχεδόν δίμηνη καθυστέρηση, η εταιρεία «KazTransOil» του Καζακστάν άρχισε τελικά να εξάγει πετρέλαιο στη Γερμανία, στέλνοντας το πρώτο φορτίο, 20.000 τόνων πετρελαίου, που είναι της ίδιας ποιότητας με το ρωσικό πετρέλαιο Ουραλίων, βάσει του οποίου δουλεύει το γερμανικό σύστημα Ενέργειας. Προηγουμένως είχε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Καζακστάν και στη ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Transneft» για τη χρήση του αγωγού Druzhba για την εξαγωγή πετρελαίου μέσω της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στον «Adamovo - Zastava» στην Πολωνία. Από εκεί το πετρέλαιο κατευθύνεται στο γερμανικό διυλιστήριο PCK στο Σβεντ, που προμηθεύει πετρελαιοειδή στη Γερμανία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν, «KazMunayGas», θα στείλει 1,2 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το 2023, ενώ 300.000 τόνοι αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία μέχρι το τέλος του πρώτου οικονομικού τριμήνου.

Παράλληλα, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού ντίζελ φτάνουν στην Τουρκία. Η αύξησή τους θεωρείται εντυπωσιακή, καθώς οι ροές ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, προσαυξημένες κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ηταν δε αρκετές προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση της τουρκικής αγοράς για μερικές βδομάδες.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση διευρύνει την ενίσχυση ενεργειακών κολοσσών της «πράσινης ανάπτυξης», με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει νέο πρόγραμμα κατασκευής ηλιακών πάρκων, ύψους 450 εκατ. δολαρίων, σε περιοχές της χώρας με παλιά και νέα ανθρακωρυχεία. Τουλάχιστον πέντε μεγάλα έργα σε τέτοιους χώρους έχουν ήδη αποφασιστεί να χρηματοδοτηθούν βάσει του νόμου για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, που ψηφίστηκε το 2021, με πακέτα επιδοτήσεων πολλών τρισ. δολαρίων.

Τέλος, χτες η καταριανή εταιρεία Ενέργειας «QatarEnergy» απέκτησε το 25% των μετοχών ενός τεράστιου έργου γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στο Ιράκ, γνωστού ως «Gas Growth Integrated Project», έναντι 10 δισ. δολαρίων. Το έργο ξεκίνησε να το εκμεταλλεύεται το γαλλικό μονοπώλιο «Total» το 2021, καθώς η γαλλική πολυεθνική διατηρεί το άλλο 45% των μετοχών του έργου.

Ανησυχία μετά την κατάρρευση της Credit Suisse

Στο φόντο της πρόσφατης κατάρρευσης της τράπεζας Credit Suisse και της υπαρκτής ανησυχίας, η Μαρλίν Αμσταντ, πρόεδρος της FINMA, του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς, ισχυρίστηκε ότι ο αρμόδιος φορέας στον οποίο προΐσταται αντέδρασε «πολύ γρήγορα» και ζήτησε περισσότερες εξουσίες για να ελέγχει, να επιβάλλει ποινές και να κατονομάζει τις τράπεζες που «παραβαίνουν τους κανόνες». Την ίδια ώρα η διεύθυνση της τράπεζας UBS, που εξαγόρασε την Credit Suisse, καθησυχάζει τους μετόχους ότι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ