Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αλλαγές στους συνοριακούς ελέγχους με Β. Ιρλανδία

Τα σχέδια για την απλούστευση και την επιτάχυνση των μετά το Brexit συνοριακών ελέγχων παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ. Το νέο μοντέλο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 1 δισ. λίρες (1,25 δισ. δολάρια) και θα περιορίζει την ανάγκη για ελέγχους με φυσική παρουσία για «πολλά είδη προϊόντων». Οπως έγινε γνωστό, οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα γίνονται μακριά από τα λιμάνια προκειμένου να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στα σύνορα.

Η Βρετανία, που αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ τον Γενάρη του 2021, έχει καθυστερήσει την πλήρη εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων. Οι κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν μια νέα «ενιαία εμπορική πύλη», βάσει της οποίας οι έμποροι χρειάζεται να υποβάλλουν τις απαραίτητες πληροφορίες μόνο μια φορά και σε μια τοποθεσία, η οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική έως το 2027. Οι ρυθμίσεις για τα προϊόντα που μεταφέρονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την ΕΕ τον Φλεβάρη και κανένας από τους επιπρόσθετους ελέγχους που παρουσιάζονται στο νέο μοντέλο δεν θα εφαρμοστεί σε εισαγωγές από την ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, που συμμετέχει στην ενιαία αγορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνελήφθη χτες ο 58χρονος σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Σκοτίας και αρχηγού του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), Νίκολα Στέρτζον, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, με αφορμή μεταξύ άλλων και τις καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος στα κομματικά ταμεία.

Ο Πίτερ Μάρελ, που ήταν ως τα μέσα του Μάρτη διευθυντής του κόμματος SNP, ελέγχεται για 600.000 στερλίνες που είχαν συγκεντρωθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκοτίας το 2017 και δεν εμφανίζονται στους λογαριασμούς του κόμματος.

Την Στέρτζον διαδέχθηκε ο 37χρονος, πακιστανικής καταγωγής, Χάμζα Γιούσαφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ