ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλες οι ανάγκες των πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές Δ. Μανωλάκου και Ν. Καραθανασόπουλος

Χιλιάδες λιόδεντρα έγιναν στάχτη στην Ανατολική Μάνη
Χιλιάδες λιόδεντρα έγιναν στάχτη στην Ανατολική Μάνη
«Δύο μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη που κατέκαψαν πάνω από 110 χιλιάδες στρέμματα δάσους, βοσκότοπων, γεωργικών εκτάσεων, με πάνω από 500.000 ελαιόδεντρα, ζώα παραγωγικά, μελίσσια κ.ά. Οι επιπτώσεις θα είναι βαριές στο εισόδημα, στην ποιότητα ζωής, στην απασχόληση σε βάθος δεκαετίας, προκαλώντας αβάσταχτα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από την αγροτική παραγωγή όπως εργάτες γης, ελαιοτριβεία, καταστήματα εφοδίων εργαλείων και μηχανημάτων, βενζινάδικα, εμπορικά κ.ά.».

Αυτά επισημαίνει σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας - Υποδομών - Μεταφορών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Παιδείας - Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως αναφέρει: «Η πρόληψη, οι υποδομές και τα μέσα σε έμψυχο δυναμικό και πυροσβεστικά μέσα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι μεγάλες. Ο,τι σώθηκε οφείλεται στους κατοίκους που αρνήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή και πάλεψαν με την πύρινη λαίλαπα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται η Μάνη. Μεγάλες φωτιές - εμπρησμούς είχαμε το 2007, το 2016, το 2020 και παρ' όλα αυτά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί το βολικό "άλλοθι" της κλιματικής αλλαγής που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα, για να καλύψει τις πραγματικές ευθύνες και τους πραγματικούς ενόχους. Επίσης, δεν υπήρξε καμία αποζημίωση των προηγούμενων αυτών ζημιών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ΠΝΠ, είναι δραματικά πίσω από τις ανάγκες του λαού που καταστράφηκε. Η κυβέρνηση δεν αποζημιώνει το σύνολο των πληγέντων και το σύνολο της ζημιάς. Οι προκαταβολές που δίνονται δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των ελαιοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα, ενώ υπάρχουν μια σειρά από "κόφτες" που αφήνουν εκτός την πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να υπάρξουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές στα αντιπλημμυρικά έργα και με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες, χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης. Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης και να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

-- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (ξερίζωμα καμένων ελαιοδέντρων, αγορά δέντρων, κυψελών) για όλο τον εξοπλισμό, σταθερό και κινητό, στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιδότηση όλων των απαραίτητων εργασιών που πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής. Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται. Ετσι θα μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

-- Να υπάρξει άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το δάσος. Στελέχωση του Δασαρχείου με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους. Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

-- Να δοθεί στεγαστικό επίδομα ή να εξασφαλιστεί δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πυρόπληκτων που σπουδάζουν. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους».

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Σοβαρά προβλήματα στη στέγαση και τη σίτιση

Εννέα μέρες μετά τον σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές στην Κρήτη, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέσω του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι θα εγκατασταθούν για τη στέγαση των άστεγων σεισμοπλήκτων οι πρώτοι 35 οικίσκοι και 15 υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες. Χτες έφτασαν οι πρώτοι 34 οικίσκοι, την ίδια στιγμή που μόνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ζητήσει εδώ και μέρες 420 οικίσκους, ενώ ο δήμος Αστερουσίων - Αρχάνων 40.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές έτσι ώστε τις επόμενες τρεις, τέσσερις, πέντε μέρες, εάν κάποιος το επιθυμεί, να μη μείνει σε σκηνή» και μίλησε για ατομική επιλογή. Ομως, πολλοί είναι οι κάτοικοι που καταγγέλλουν όρους και προϋποθέσεις που τίθενται, όπως ότι όσον αφορά τα νοικιασμένα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» μπορούν να μείνουν σε αυτά μόνο έξι άτομα ανά διαμέρισμα. Επίσης, σεισμόπληκτοι έχουν αναφέρει πως στα ξενοδοχεία δέχονται μόνο άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παράλληλα, το συσσίτιο δεν είναι αρκετό, ενώ ο «μηχανισμός» βοήθειας προς τους πληγέντες στηρίζεται κυρίως σε εθελοντές και πολλά από τα είδη που τους χορηγούνται είναι από προσφορές και την αλληλεγγύη των ανθρώπων μεταξύ τους.

Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης από τους μηχανικούς του υπουργείου (σε ορισμένα χωριά δεν έχουν φτάσει ακόμα) από 6.256 κατοικίες οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, από 320 επαγγελματικούς χώρους, 173 κρίνονται ακατάλληλοι. Από 437 δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181, ενώ από άλλα 548 κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Κινδύνεψαν σπίτια από φωτιά στην Ασπριά

Αντιμέτωποι με μεγάλη φωτιά μέσα στο χωριό τους ήρθαν οι περίπου 40 κάτοικοι της Ασπριάς του δήμου Ναυπακτίας στην Αιτωλοακαρνανία, χτες νωρίς το μεσημέρι, όταν ξέσπασε πυρκαγιά εντός του οικισμού.

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 13.05 και επενέβη με δυνάμεις από τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία και το Αγρίνιο. Συνολικά επιχείρησαν 15 οχήματα με 40 άνδρες, καθώς και εναέρια μέσα.

Οπως όμως τονίστηκε από κατοίκους, υπήρξε καθυστέρηση στην άμεση επέμβασή της, αφού δεν υπάρχει κοντινός σταθμός, σε μια περιοχή που είναι δασική, ενώ η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε εξωτερικούς περίβολους 5 σπιτιών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καίγοντας και ένα εγκαταλειμμένο ακατοίκητο.

Η ζημιά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, αν άμεσα δεν παρέμβαιναν οι κάτοικοι, βοηθώντας στην κατάσβεση αλλά και στην κοπή δέντρων και ξερών χόρτων για τη δημιουργία ζωνών. Στο χωριό δεν είχαν γίνει καθαρισμοί όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά του δήμου και των υπόλοιπων αρμόδιων υπηρεσιών, κάτι που μεγάλωνε τους κινδύνους. Η κατάσβεση επιτεύχθηκε το απόγευμα, ενώ στο χωριό παρέμειναν προληπτικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αλλες πυρκαγιές

Αλλη πυρκαγιά μαινόταν στην περιοχή Αστεραίικα Ηλείας όπου επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερα αεροσκάφη. Φωτιά υπήρχε και στην Αρετή Ηλείας, όπου κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και τέσσερα αεροσκάφη. Επίσης, σε φωτιά στην περιοχή Αμπελα Ανατολικής Μάνης επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, ομάδα πεζοπόρου τμήματος και τέσσερα αεροσκάφη.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για καπνό λόγω φωτιάς από υπόγειο κτιρίου τράπεζας στη Σταδίου. Λίγο πριν τις 16.00, διαπιστώθηκε βραχυκύκλωμα σε μονάδα αδιάλειπτης παροχής τάσης (ups), σε ένα από τα υπόγεια του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank. Το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Επιτόπου επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Από υπόδικος ... αξιωματικός υπηρεσίας

Στην τοποθέτηση υπόδικου πυρονόμου σε θέση αξιωματικού υπηρεσίας αναφέρεται Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και Νίκου Παπαναστάση, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Ερώτηση αναφέρει: «Τον Ιούλη του 2020 εξαρθρώθηκε στην Πρέβεζα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, μέλος του οποίου ήταν και εν ενεργεία πυρονόμος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου. Ο εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, προφυλακίστηκε και τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του.

Τον Γενάρη του 2021 αποφυλακίστηκε, τον δε Ιούλη του ίδιου έτους έληξε η διαθεσιμότητά του, αφού παρήλθε ένα (1) έτος από την έναρξή της. Μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας επέστρεψε στη θέση του και με διαταγή της υπηρεσίας ο υπόδικος πυρονόμος αναλαμβάνει έκτοτε διάφορες υπεύθυνες θέσεις, ακόμη και αξιωματικός υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη επιλογή του Πυροσβεστικού Σώματος να αξιοποιεί και να εμπιστεύεται έναν υπόδικο για σοβαρά κακουργήματα έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα του λαού της Πρέβεζας, αλλά και των πυροσβεστών της ευρύτερης περιφέρειας, στους οποίους ο συγκεκριμένος πυρονόμος είναι γνωστός, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου, αλλά και γενικού γραμματέα της Ενωσής τους. Είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του πυροσβέστη με έναν υπόδικο σε βάρος του οποίου εκκρεμούν πολύ σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά και πειθαρχική δίωξη της υπηρεσίας του.

Ολα αυτά συνιστούν πρόκληση. Η επιλογή του Πυροσβεστικού Σώματος να εμπιστεύεται την ιδιαίτερα υπεύθυνη θέση του αξιωματικού υπηρεσίας σε πυροσβέστη ο οποίος είναι υπόδικος για μια τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση, όπως είναι η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων. Αλλωστε η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος σε αρκετές περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν εξαντλήσει την αυστηρότητά τους για ελάσσονα ζητήματα.

Ερωτώνται οι υπουργοί: Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που αναφέρονται παραπάνω;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ