Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Σοβαρά προβλήματα στη στέγαση και τη σίτιση

Εννέα μέρες μετά τον σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές στην Κρήτη, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέσω του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι θα εγκατασταθούν για τη στέγαση των άστεγων σεισμοπλήκτων οι πρώτοι 35 οικίσκοι και 15 υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες. Χτες έφτασαν οι πρώτοι 34 οικίσκοι, την ίδια στιγμή που μόνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ζητήσει εδώ και μέρες 420 οικίσκους, ενώ ο δήμος Αστερουσίων - Αρχάνων 40.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές έτσι ώστε τις επόμενες τρεις, τέσσερις, πέντε μέρες, εάν κάποιος το επιθυμεί, να μη μείνει σε σκηνή» και μίλησε για ατομική επιλογή. Ομως, πολλοί είναι οι κάτοικοι που καταγγέλλουν όρους και προϋποθέσεις που τίθενται, όπως ότι όσον αφορά τα νοικιασμένα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» μπορούν να μείνουν σε αυτά μόνο έξι άτομα ανά διαμέρισμα. Επίσης, σεισμόπληκτοι έχουν αναφέρει πως στα ξενοδοχεία δέχονται μόνο άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Παράλληλα, το συσσίτιο δεν είναι αρκετό, ενώ ο «μηχανισμός» βοήθειας προς τους πληγέντες στηρίζεται κυρίως σε εθελοντές και πολλά από τα είδη που τους χορηγούνται είναι από προσφορές και την αλληλεγγύη των ανθρώπων μεταξύ τους.

Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης από τους μηχανικούς του υπουργείου (σε ορισμένα χωριά δεν έχουν φτάσει ακόμα) από 6.256 κατοικίες οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, από 320 επαγγελματικούς χώρους, 173 κρίνονται ακατάλληλοι. Από 437 δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181, ενώ από άλλα 548 κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ