ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΟΤ
Φέτος θα δοθούν 7.000 λιγότερα δελτία

Αρχίζει στις 20 του Μάη η διανομή βεβαιώσεων του ΕΟΤ. Η μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδοτούμενων διακοπών, εντάσσεται στα πλαίσια της περιστολής της "σπατάλης" του δημόσιου χρήματος!

Τουλάχιστον 7.000 λιγότεροι εργαζόμενοι θα πάρουν φέτος δελτίο κοινωνικού τουρισμού, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 20 Μάη από τα Γραφεία του ΕΟΤ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 του Μάη. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΤ με τα στοιχεία, για τους όρους και προϋποθέσεις, που θα εφαρμόσει το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και τη σύγκριση των ίδιων στοιχείων με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που εφαρμόστηκε πέρσι. Είναι κι αυτό ένα πρόσθετο δείγμα γραφής, για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να "εξυγιάνει" τα δημόσια οικονομικά και να περιστείλει τη "σπατάλη" του δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΤ:

  • Φέτος, θα δοθούν βεβαιώσεις (σ.σ. δελτία) για κοινωνικό τουρισμό σε 16.000 δικαιούχους. Να σημειωθεί, ότι πέρσι, ο ΕΟΤ είχε ανακοινώσει πως είχε διαθέσει δελτία σε 23.000 δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 1995.
  • Η διανομή των βεβαιώσεων στους δικαιούχους θα γίνει από τη Δευτέρα 20 Μάη έως την Παρασκευή 31 Μάη από το θέατρο "Βρετανία" (Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου) με αλφαβητική σειρά, τις εξής ημέρες. Οι δικαιούχοι με αρχικά επωνύμου από Α - Ζ τη Δευτέρα (20/5) και Τρίτη (21/5), από Η - Μ Τετάρτη (22/5) και Πέμπτη (23/5), από Ν - Σ Παρασκευή (24/5) και Δευτέρα (27/5) και Τ - Ω Τρίτη (28/5) και Τετάρτη (29/5). Επίσης, για όσους δεν μπορέσουν να προσέλθουν στις ημερομηνίες αυτές, υπάρχει πρόβλεψη να εξυπηρετηθούν την Πέμπτη 30 του Μάη, αν το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Κ και Παρασκευή 31 Μάη για επώνυμα από Λ μέχρι Ω.
  • Αυξάνονται τα όρια των εισοδημάτων, με βάση τα οποία είναι δυνατή η επιδότηση των διακοπών, αλλά παράλληλα αυξάνεται και η συμμετοχή των ίδιων των δικαιούχων για διαμονή στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Ομως η αύξηση αυτή, είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους εργαζόμενους να κάνουν φτηνότερες διακοπές με την επιδότηση του ΕΟΤ, από την άλλη περιορίζει τον αριθμών των δελτίων που θα χορηγήσει.
  • Το πρόγραμμα, που αρχίζει τον Ιούνη του 1996 και λήγει το Μάη του 1997, αφορά την επιδότηση του ΕΟΤ για 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ΝΠΔΔ, ΝΑΤ, καθώς επίσης και αγρότες, άνεργοι, αγωνιστές εθνικής αντίστασης, ανάπηροι και ομογενείς, εφόσον το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο κατά κατηγορία οικογενειακής κατάστασης και δεν μπορούν να επιδοτηθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας.
  • Για τα ξενοδοχεία η επιδότηση κατ' άτομο ημερησίως με ημιδιατροφή (πρωινό) θα είναι 2.500 δρχ. για τον Ιούλη και τον Αύγουστο και 3.000 δρχ. για τους υπόλοιπους μήνες, ενώ η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι 3.000 δρχ. και 2.000 δρχ. αντίστοιχα. Για τα κάμπινγκ τόσο η επιδότηση του ΕΟΤ, όσο και η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι 500 δρχ. την ημέρα.
Εισοδήματα

Για μεμονωμένα εργαζόμενα άτομα,το μέγιστο δηλωθέν εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 εκατομ. δρχ. με προσαύξηση 500.000 δρχ. για κάθε παιδί. Για τους παντρεμένους (ένας μισθωτός) το αντίστοιχο όριο είναι 4 εκατομ. δρχ., 4,3 εκατομ. δρχ. για ένα παιδί και επαυξάνεται με 500.000 δρχ. για κάθε παιδί επιπλέον. Αν και οι δυο σύζυγοι είναι μισθωτοί, το μέγιστο εισόδημά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4,5 εκατομ. δρχ., εκτός αν είναι και γονείς, οπότε το ποσό αυτό μπορεί να ανέβει μέχρι και 600.000 δρχ. επιπλέον για κάθε παιδί.

Για μεμονωμένους συνταξιούχους,προϋπόθεση επιδότησης είναι το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατομ. δρχ., για συνταξιούχους με σύζυγο χωρίς σύνταξη τα 3 εκατομ. δρχ. και για ζευγάρι συνταξιούχων που παίρνουν δύο συντάξεις τα 3,5 εκατομ. δρχ. Τα εισοδήματα αυτά μπορούν να είναι μεγαλύτερα κατά 500.000 δρχ. για κάθε παιδί.

Δικαιολογητικά

Ολοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας τους. Επιπλέον, για τις πιο κάτω κατηγορίες δικαιούχων απαιτούνται:

  • Για τους δημόσιους υπάλληλους ή τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους όλων των ταμείων πλην ΙΚΑ, καθώς επίσης και για τους αυτασφαλιζόμενους στο ΙΚΑ και τους ομογενείς,εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας έτους 1995.
  • Για τους άνεργους κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ.
  • Για τους ανάπηρους (με δικαίωμα ενός συνοδού με την ένδειξη στο δελτίο "Συνοδός Αναπήρου") βιβλιάριο υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και βεβαίωση γιατρού.
  • Για τους ανάπηρους πολέμου ειδική ταυτότητα υπουργείου Εθνικής Αμυνας και απόκομμα σύνταξης Γενικού Λογιστηρίου.
  • Για τους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης,πιστοποιητικό Εθνικής Αντίστασης.

Β. Ρ.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το κράτος δεν αντέχει τις κοινωνικές δαπάνες

Μαζί με τις εξαγγελίες και τα "θα", που είθισται να γίνονται σε περιοδείες, η υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε από τη Θράκη ότι "το κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες για δαπάνες στην κοινωνία"

Κράτος με περιορισμένες δυνατότητες για κοινωνικές δαπάνες, αλλά απλόχερο για παροχές και αυξημένα κονδύλια που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό προκύπτει απ' την ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου κατά την περιοδείατης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου δεν έλειψαν οι εξαγγελίες ότι η κυβέρνηση "θα" προωθήσει την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 223,2 δισ. δραχμών.

"Οι δυνατότητες του κράτους για δαπάνες που αφορούν στην κοινωνία είναι περιορισμένες", υποστήριξε η υπουργός. Τη θέση αυτή, διατύπωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ακροατήριο του επιχειρηματικού κόσμου της Δράμας παρουσία και του νομάρχη της πόλης Σωκράτη Δημητριάδη, καθησυχάζοντας το επιχειρηματικό κοινό απ' το άγχος της τυχόν παρέκκλισης απ' την εφαρμογή της αποκαλούμενης σταθεροποιητικής πολιτικής. Στη συνέχεια αναμασώντας ένα - ένα τα επιχειρήματα των βιομηχάνων για τη δήθεν ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και υποσχέθηκε στο επιχειρηματικό κοινό συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη τόνισε η υπουργός - παραπέμποντας στις προτάσεις του ΣΕΒ - είναι η νομισματική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, η ομαλή λειτουργία των αγορών και η στήριξη της επενδυτικής προσπάθειας μέσα απ' τα κονδύλια του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Και φορώντας τον "εκσυγχρονιστικό μανδύα", η Β. Παπανδρέου, επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολούθησαν στην ανάπτυξη της θράκης. Ετσι, ομολόγησε δημόσια ότι "κατά καιρούς έχουν δοθεί χρήματα πλουσιοπάροχα αλλά ανάπτυξη δεν υπάρχει, αφού τα περισσότερα απ' αυτά δόθηκαν σε επιχειρηματίες αεριτζήδες", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμβάλει καλύτερα στην υπόθεση της ανάπτυξης. Με την ίδια γλώσσα μίλησε και για την πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα της παιδείας τονίζοντας ότι "πολλά χρήματα πήγαν σε σεμινάρια "μαϊμούδες".

Ομολόγησε επίσης ότι "εάν αυτά τα λεφτά αντί να τα δώσουμε στους επιχειρηματίες τα χρησιμοποιούσαμε για έργα υποδομής θα είχαμε ανάπτυξη". Ωστόσο η ίδιαμόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την αύξηση των κονδυλίων για επενδύσεις που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο - αίτημα που είχαν υποβάλλει οι βιομήχανοι - καθώς και τη συμμετοχή των βιομηχάνων στη διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών.

Μία μέρα αργότερα μιλώντας στο Επιχειρηματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ξάνθης, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε - τηρώντας την παράδοση που θέλει τους υπουργούς στις περιοδείες τους να μοιράζουν υποσχέσεις - την υλοποίηση έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικού προϋπολογισμού 223,2 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 55 δισ. δρχ. αφορούν στην εκτέλεση νέων έργων. Πρόκειται για δύο νέα φράγματα, της Γαρτύνης και του Κομψάτου προϋπολογισμού 8,5 δισ. δρχ. και 40 δισ. δρχ. αντίστοιχα και την ηλεκτροδότηση 34 ορεινών οικισμών των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Το φράγμα της Γορτύνης θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ύδρευση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 370 - 480 μεγαβάτ στην Κομοτηνή, προϋπολογισμού 61,5 δισ. δρχ. Η έναρξη υλοποίησης του φράγματος θα αρχίσει το 1997, ενώ η λειτουργία του προβλέπεται για το 2000.

Η υπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα τελειώσει στο τέλος του 1996 θα ολοκληρωθεί η υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαμοθράκης και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997 πρόκειται να λειτουργήσει και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Θησαυρού στο Νέστο. Η λειτουργία του έργου αυτού συνολικού προϋπολογισμού 158 δισ. δρχ. εξαρτάται και απ' την αποπεράτωση δύο ακόμη υδροηλεκτρικών σταθμών στην Πλατανόβρυση όπου έχει ολοκληρωθεί το 50% των έργων προϋπολογισμού 55 δισ. δρχ. και του Τεμένους 23 δισ. δρχ. που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Στα έργα του ενεργειακού τομέα της περιοχής περιλαμβάνεται επίσης και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή συνολικού προϋπολογισμού 40 δισ. δρχ.

Στον τομέα του τουρισμού η υπουργός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό όρος της Δράμας, τη δημοπράτηση στο τρίτο τρίμηνο του 1996 των έργων της δεύτερης φάσης της Μαρίνας Θάσου, καθώς και τη δημοπράτηση εντός του 1996 της δεύτερης φάσης των έργων του μεθοριακού σταθμού Ορμενίου. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την προώθηση δημιουργίας Διαβαλκανικού Κέντρου Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς και την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των επενδύσεων για ανέγερση ξενοδοχείων πολυτελείας στο νομό Καβάλας.

Στόχος κατέληξε η υπουργός είναι η μετεξέλιξη της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από περιοχή με έντονα στοιχεία προβληματικότητας σε πόλο έλξης επενδύσεων.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Στο στόχαστρο υγεία - παιδεία - πρόνοια

Μεταξύ άλλων προτείνεται δραστικός περιορισμός των επιχορηγήσεων, συγχώνευση οργανισμών και έλεγχος των προσλήψεων

Η δραστική περικοπή κοινωνικοασφαλιστικών δαπανών, η νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης καθώς και η κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβάνονται στο πόρισμα με τις προτάσεις των υπουργείων για τον"εξορθολογισμό" των κρατικών δαπανών, τις οποίες επεξεργάστηκε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και παραδόθηκαν χτες από τον Γ. Παπαντωνίου στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οσον αφορά το πόρισμα για την "ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων" - που περιλαμβάνει 6 εναλλακτικά σενάρια, με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου σήμερα μετώπου πάλης, όλων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων - σύμφωνα με πληροφορίες θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σίγουρο είναι ότι οι προτάσεις του πορίσματος για την περικοπή των δαπανών, αποτελούν την ελληνική έκδοση των αντίστοιχων μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση. Μέτρα τα οποία εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο, περισσότερο αυστηρή και επώδυνη, της πολιτικής λιτότητας, κάτι που υπαγορεύει η αναγκαιότητα του κεφαλαίου να τεθεί σε λειτουργία η τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό πόρισμα περιλαμβάνονται προτάσεις, οι οποίες στόχο έχουν το δραστικό περιορισμό των δαπανών στην υγεία - πρόνοια.

Μεταξύ των μέτρων θεσμικού χαρακτήρα που προτείνονται - 15 των αριθμό - περιλαμβάνονται:

  • 10 συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Ο έλεγχος των προσλήψεων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Δραστικές περικοπές δαπανών στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιατρικών εξετάσεων. Σήμερα για να υποβληθούν οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα - σε ιατρικές εξετάσεις, πληρώνουν χρηματική συμμετοχή, η οποία δεν αποκλείεται, με βάση τη λογική των μέτρων, να αυξηθεί.
  • Δραστικό περιορισμό στις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Η πρόταση για αξιοποίηση της περιουσίας των ΝΠΔΔ, στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί μάλλον το κερασάκι για την περικοπή των επιχορηγήσεων, οι οποίες για το 1996 ανέρχονται σε ποσό 1,284 τρισ. δραχμών. Ο περιορισμός των επιχορηγήσεων θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον τομέα της υγείας - πρόνοιας - κοινωνικής ασφάλισης (το 70% των επιχορηγήσεων κατευθύνονται στους τομείς αυτούς).

Είναι πολύ πιθανό ο Κ. Σημίτης, να φέρει το πόρισμα περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε - ενόψει συνεδρίου - το πολιτικό κόστος των όποιων αποφάσεων παρθούν να διαμοιραστεί σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ