Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Στο στόχαστρο υγεία - παιδεία - πρόνοια

Μεταξύ άλλων προτείνεται δραστικός περιορισμός των επιχορηγήσεων, συγχώνευση οργανισμών και έλεγχος των προσλήψεων

Η δραστική περικοπή κοινωνικοασφαλιστικών δαπανών, η νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης καθώς και η κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβάνονται στο πόρισμα με τις προτάσεις των υπουργείων για τον"εξορθολογισμό" των κρατικών δαπανών, τις οποίες επεξεργάστηκε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και παραδόθηκαν χτες από τον Γ. Παπαντωνίου στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οσον αφορά το πόρισμα για την "ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων" - που περιλαμβάνει 6 εναλλακτικά σενάρια, με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου σήμερα μετώπου πάλης, όλων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων - σύμφωνα με πληροφορίες θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σίγουρο είναι ότι οι προτάσεις του πορίσματος για την περικοπή των δαπανών, αποτελούν την ελληνική έκδοση των αντίστοιχων μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση. Μέτρα τα οποία εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο, περισσότερο αυστηρή και επώδυνη, της πολιτικής λιτότητας, κάτι που υπαγορεύει η αναγκαιότητα του κεφαλαίου να τεθεί σε λειτουργία η τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό πόρισμα περιλαμβάνονται προτάσεις, οι οποίες στόχο έχουν το δραστικό περιορισμό των δαπανών στην υγεία - πρόνοια.

Μεταξύ των μέτρων θεσμικού χαρακτήρα που προτείνονται - 15 των αριθμό - περιλαμβάνονται:

  • 10 συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Ο έλεγχος των προσλήψεων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Δραστικές περικοπές δαπανών στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε μέτρα περιορισμού των δαπανών των ιατρικών εξετάσεων. Σήμερα για να υποβληθούν οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα - σε ιατρικές εξετάσεις, πληρώνουν χρηματική συμμετοχή, η οποία δεν αποκλείεται, με βάση τη λογική των μέτρων, να αυξηθεί.
  • Δραστικό περιορισμό στις επιχορηγήσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ παράλληλα υπάρχουν προτάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Η πρόταση για αξιοποίηση της περιουσίας των ΝΠΔΔ, στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί μάλλον το κερασάκι για την περικοπή των επιχορηγήσεων, οι οποίες για το 1996 ανέρχονται σε ποσό 1,284 τρισ. δραχμών. Ο περιορισμός των επιχορηγήσεων θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον τομέα της υγείας - πρόνοιας - κοινωνικής ασφάλισης (το 70% των επιχορηγήσεων κατευθύνονται στους τομείς αυτούς).

Είναι πολύ πιθανό ο Κ. Σημίτης, να φέρει το πόρισμα περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε - ενόψει συνεδρίου - το πολιτικό κόστος των όποιων αποφάσεων παρθούν να διαμοιραστεί σε όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ