Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο προϋπολογισμός εκτελείται "ικανοποιητικά"

Ποσό ύψους 1,5 τρισ. δραχμών πρέπει να βρει το Μάη το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του

"Ικανοποιητικά", ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ότι εκτελείται στο πρώτο τετράμηνο του 1996 ο κρατικός προϋπολογισμός και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, τον Απρίλη του 1996 τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον Απρίλη του 1995, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, το α' τρίμηνο του 1996 σε ταμειακή βάση αυξήθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Μήνας δοκιμασίας θεωρείται ο Μάης για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει να δανειστεί 1,5 τρισ. δραχμές για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών που λήγουν στο τέλος του μήνα. Κι αυτό, γιατί στο τέλος του μήνα, εκτός από τους μισθούς και συντάξεις και άλλες τρέχουσες δαπάνες του, το δημόσιο θα πρέπει να ξοφλήσει το ομολογιακό δάνειο με ρήτρα δολαρίου ύψους 500 δισ. δραχμών, το οποίο είχε εκδοθεί το Μάη του 1995.

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να εκδώσει στα μέσα του Μάη, νέο ομολογιακό δάνειο. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ο προσδιορισμός του ύψους του επιτοκίου του ομολογιακού δανείου, καθώς οι εξελίξεις στον πληθωρισμό στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και η πορεία των διεθνών επιτοκίων εξελίσσονται αρνητικά. Ο μεν πληθωρισμός τον Απρίλη αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μάρτη (9,1%) ή και λίγο υψηλότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ