Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠ και τράπεζες στο προσκήνιο των ιδιωτικοποιήσεων

Σενάρια και για μερική ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας

Οι επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, καθώς και μιας σειράς τραπεζών μεταξύ των οποίων και η Εθνική Κτηματική, αποτελούν τους βασικούς άξονες της κυβέρνησης μέχρι το Μάρτη του 1997 στα πλαίσια των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών που επιχειρεί στους συγκεκριμένους τομείς. Ετσι, σειρά μετά τον ΟΤΕ, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, έχουν η ΔΕΠ, η τράπεζα Κρήτης, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος και η Τράπεζα Αττικής, ενώ σε ό,τι αφορά την Κτηματική Τράπεζα, εκφράζεται η πρόθεση απεμπλοκής της από την Εθνική τράπεζα, μέσω της πώλησης σε ιδιώτες ενός ποσοστού της συμμετοχής της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Κτηματικής.

Αναλυτικότερα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους παραπάνω τομείς για το επόμενο διάστημα, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ - μέσω της εισαγωγής ενός ποσοστού (γύρω στο 10%) των μετοχών της στο Χρηματιστήριο - θα κινηθούν οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες με εκείνες για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ (κατά τη διάρκεια του δεύτερου εγχειρήματος). Αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων εκτιμούν πως η όλη διαδικασία μέχρι την εισαγωγή της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται μέσα στο Μάη, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου μετοχοποίησης.
  • Στα πλαίσια της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, εντάσσεται και η τροποποίηση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Κτηματικής Τράπεζας, μέσω της απεμπλοκής της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό της κεφάλαιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την υλοποίηση της "απεμπλοκής" αυτής, έχει να κάνει με την παράδοση σε ιδιώτες ενός μέρους (γύρω στο 10%) της συμμετοχής της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Κτηματικής, συμμετοχή που σήμερα ανέρχεται γύρω στο 40% με 45%.
  • Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κρήτης,για την οποία είχε ήδη προ μηνών, ανακοινωθεί το σπάσιμό της σε δύο "κομμάτια" και η πώληση του "υγιούς" μέρους σε ιδιώτες, αναμένεται μέσα στο Μάη η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τον καθορισμό των διαδικασιών πώλησης της τράπεζας. Σημειωτέον, ότι το ζήτημα της αποτίμησης της αξίας της τράπεζας έχει ήδη ανατεθεί σε δύο εταιρίες συμβούλους. Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες, κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος που στηρίζεται στον αριθμό των καταστημάτων της τράπεζας (πάνω από 80), στο ύψος των καταθέσεων και το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, προσδιορίζουν το τίμημα σε περισσότερα από 40 δισ. δρχ.
  • Διαδικασίες ιδιωτικοποίησης προωθούνται επίσης για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος,καθώς και για την Τράπεζα Αττικής, μέσω της εκχώρησης πακέτου μετοχών 34% στο ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο μηχανικών) και 24% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τέλος, άρχισαν ήδη να δρομολογούνται διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωτικός χώρος στα μονοπώλια (2012-09-20 00:00:00.0)
ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ χάρη της ΟΝΕ και του κεφαλαίου (1998-05-14 00:00:00.0)
Αμόκ ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (1998-03-24 00:00:00.0)
Από 16 - 20 Ιούνη η β' φάση ξεπουλήματος (1997-05-03 00:00:00.0)
Κέρδη - πρόκληση από την Κτηματική (1996-07-10 00:00:00.0)
Νέα "προσπάθεια" μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών (1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ