Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το κράτος δεν αντέχει τις κοινωνικές δαπάνες

Μαζί με τις εξαγγελίες και τα "θα", που είθισται να γίνονται σε περιοδείες, η υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε από τη Θράκη ότι "το κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες για δαπάνες στην κοινωνία"

Κράτος με περιορισμένες δυνατότητες για κοινωνικές δαπάνες, αλλά απλόχερο για παροχές και αυξημένα κονδύλια που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό προκύπτει απ' την ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου κατά την περιοδείατης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου δεν έλειψαν οι εξαγγελίες ότι η κυβέρνηση "θα" προωθήσει την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 223,2 δισ. δραχμών.

"Οι δυνατότητες του κράτους για δαπάνες που αφορούν στην κοινωνία είναι περιορισμένες", υποστήριξε η υπουργός. Τη θέση αυτή, διατύπωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ακροατήριο του επιχειρηματικού κόσμου της Δράμας παρουσία και του νομάρχη της πόλης Σωκράτη Δημητριάδη, καθησυχάζοντας το επιχειρηματικό κοινό απ' το άγχος της τυχόν παρέκκλισης απ' την εφαρμογή της αποκαλούμενης σταθεροποιητικής πολιτικής. Στη συνέχεια αναμασώντας ένα - ένα τα επιχειρήματα των βιομηχάνων για τη δήθεν ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και υποσχέθηκε στο επιχειρηματικό κοινό συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη τόνισε η υπουργός - παραπέμποντας στις προτάσεις του ΣΕΒ - είναι η νομισματική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, η ομαλή λειτουργία των αγορών και η στήριξη της επενδυτικής προσπάθειας μέσα απ' τα κονδύλια του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Και φορώντας τον "εκσυγχρονιστικό μανδύα", η Β. Παπανδρέου, επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική που ακολούθησαν στην ανάπτυξη της θράκης. Ετσι, ομολόγησε δημόσια ότι "κατά καιρούς έχουν δοθεί χρήματα πλουσιοπάροχα αλλά ανάπτυξη δεν υπάρχει, αφού τα περισσότερα απ' αυτά δόθηκαν σε επιχειρηματίες αεριτζήδες", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμβάλει καλύτερα στην υπόθεση της ανάπτυξης. Με την ίδια γλώσσα μίλησε και για την πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα της παιδείας τονίζοντας ότι "πολλά χρήματα πήγαν σε σεμινάρια "μαϊμούδες".

Ομολόγησε επίσης ότι "εάν αυτά τα λεφτά αντί να τα δώσουμε στους επιχειρηματίες τα χρησιμοποιούσαμε για έργα υποδομής θα είχαμε ανάπτυξη". Ωστόσο η ίδιαμόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την αύξηση των κονδυλίων για επενδύσεις που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο - αίτημα που είχαν υποβάλλει οι βιομήχανοι - καθώς και τη συμμετοχή των βιομηχάνων στη διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών.

Μία μέρα αργότερα μιλώντας στο Επιχειρηματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ξάνθης, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε - τηρώντας την παράδοση που θέλει τους υπουργούς στις περιοδείες τους να μοιράζουν υποσχέσεις - την υλοποίηση έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικού προϋπολογισμού 223,2 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα 55 δισ. δρχ. αφορούν στην εκτέλεση νέων έργων. Πρόκειται για δύο νέα φράγματα, της Γαρτύνης και του Κομψάτου προϋπολογισμού 8,5 δισ. δρχ. και 40 δισ. δρχ. αντίστοιχα και την ηλεκτροδότηση 34 ορεινών οικισμών των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Το φράγμα της Γορτύνης θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ύδρευση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 370 - 480 μεγαβάτ στην Κομοτηνή, προϋπολογισμού 61,5 δισ. δρχ. Η έναρξη υλοποίησης του φράγματος θα αρχίσει το 1997, ενώ η λειτουργία του προβλέπεται για το 2000.

Η υπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα τελειώσει στο τέλος του 1996 θα ολοκληρωθεί η υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαμοθράκης και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997 πρόκειται να λειτουργήσει και ο υδροηλεκτρικός σταθμός Θησαυρού στο Νέστο. Η λειτουργία του έργου αυτού συνολικού προϋπολογισμού 158 δισ. δρχ. εξαρτάται και απ' την αποπεράτωση δύο ακόμη υδροηλεκτρικών σταθμών στην Πλατανόβρυση όπου έχει ολοκληρωθεί το 50% των έργων προϋπολογισμού 55 δισ. δρχ. και του Τεμένους 23 δισ. δρχ. που πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα. Στα έργα του ενεργειακού τομέα της περιοχής περιλαμβάνεται επίσης και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή συνολικού προϋπολογισμού 40 δισ. δρχ.

Στον τομέα του τουρισμού η υπουργός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό όρος της Δράμας, τη δημοπράτηση στο τρίτο τρίμηνο του 1996 των έργων της δεύτερης φάσης της Μαρίνας Θάσου, καθώς και τη δημοπράτηση εντός του 1996 της δεύτερης φάσης των έργων του μεθοριακού σταθμού Ορμενίου. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την προώθηση δημιουργίας Διαβαλκανικού Κέντρου Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς και την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο των επενδύσεων για ανέγερση ξενοδοχείων πολυτελείας στο νομό Καβάλας.

Στόχος κατέληξε η υπουργός είναι η μετεξέλιξη της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από περιοχή με έντονα στοιχεία προβληματικότητας σε πόλο έλξης επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ