ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΛΟΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κράτησαν ζωντανή την ομάδα ποδοσφαίρου του πλημμυρισμένου χωριού τους

Οι νέοι του Αστέρα κατάφεραν έναν μικρό άθλο - Στο πλευρό τους ο Νίκος Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Ο πρόεδρος και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα (φωτ. Κωνσταντίνα Γκούλια)

Κωνσταντίνα Γκούλιου

Ο πρόεδρος και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα (φωτ. Κωνσταντίνα Γκούλια)
Ακόμα και από μια μικρή γωνιά της χώρας η δύναμη και το κουράγιο μπορούν να γίνουν παραδείγματα και να φωτίσουν τις καρδιές μας τόσο έντονα όσο λάμπει ο Αστέρας Βλοχού στις καρδιές των κατοίκων ενός χωριού - φάντασμα από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη. Σχεδόν τα 5 μέτρα είχε φτάσει το νερό στο χωριό, οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν αναζητώντας στέγη σε γειτονικούς δήμους. Ο «Ντάνιελ» τούς μαύρισε τη ζωή αλλά ο Αστέρας, η ομάδα τους, κρατήθηκε ζωντανή και πήρε μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα με λιγοστά χρήματα και από την τσέπη τους.

Με όσο κουράγιο είχαν, τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας μαζεύτηκαν μετά την πλημμύρα και αποφάσισαν να πάρουν μέρος κανονικά στο τοπικό πρωτάθλημα της Β' ερασιτεχνικής κατηγορίας. Τα σπίτια τους κατεστραμμένα, το γήπεδο διαλυμένο, ούτε μπάλα δεν είχαν! Κι όμως, τα κατάφεραν, ολοκλήρωσαν με αξιοπρέπεια τη σεζόν για το χωριό, για τον Αστέρα, για τους εαυτούς τους. «Τα παιδιά ήταν διασκορπισμένα, κάποιοι έμεναν στην Καρδίτσα, άλλοι στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, ορισμένοι σε διπλανά χωριά», μας είπε ο Δημήτρης Λέντης, ένας από τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα. Παρ' όλα αυτά «καταφέραμε και κρατήσαμε την ομάδα όρθια σε αντίξοες συνθήκες», μας είπε με υπηρηφάνεια αλλά και ταπεινότητα και μας διαβεβαίωσε ότι «και του χρόνου συνεχίζουμε κανονικότατα, ελπίζουμε να είναι καλύτερες οι συνθήκες».

Ενας μικρός άθλος με χρήματα από την τσέπη τους

Τον ρωτήσαμε αν βάζουν χρήματα από την τσέπη τους και ο Δημήτρης μας απάντησε: «Ε, ναι, δυστυχώς οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έδιναν 2.500 ευρώ, φέτος η ομάδα πήρε 1.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί μια ερασιτεχνική ομάδα να ορθοποδήσει».

Είναι προφανές ότι τα 1.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για τις μετακινήσεις για προπονήσεις και αγώνες. Ούτε καν ένα ευρώ παραπάνω δεν έλαβαν έστω και ως ένας αθλητικός σύλλογος πλημμυρισμένου χωριού που οι άνθρωποί τους κράτησαν όρθιο!

«Οχι, δεν μας έδωσαν τίποτα περισσότερο για οικονομική στήριξη», μας είπε ο Λάμπρος Καλόγηρος, πρόεδρος του Αστέρα. Ωστόσο κατάφεραν έναν μικρό άθλο καθώς, όπως είπε, «βγάλαμε όλη τη σεζόν πανάξια, μέσα στις πλημμύρες, παίζοντας σε ξένα γήπεδα». Με ικανοποίηση μας μίλησε διότι, όπως είπε, «εκπροσωπήσαμε ένα χωριό που ήταν ακατοίκητο εντελώς, πλημμυρισμένο, με γήπεδο και αποδυτήρια κατεστραμμένα». Ενόψει της νέας σεζόν «θα στείλουμε υπόμνημα σε δήμο και υπουργεία για να μας φτιάξουν το γήπεδο», μας είπε ακόμα ο Λάμπρος Καλόγηρος.

Μήνυμα στήριξης από τον ποδοσφαιριστή Ν. Παπαδόπουλο

Οταν τελείωσαν οι συζητήσεις μας για το ρεπορτάζ ενημερώσαμε τα παιδιά του Αστέρα Βλοχού ότι τους μεταφέρουμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Νίκο Παπαδόπουλο, επαγγελματία ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Στο βίντεο που τους δείξαμε ο Νίκος Παπαδόπουλος έλεγε: «Θέλω να πω στα παιδιά του Βλοχού πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους να κρατήσουν την ομάδα ζωντανή και ό,τι χρειάζονται να υπολογίζουν στη στήριξή μας».

Ηταν ένα μήνυμα στήριξης που έγινε δεκτό με χαμόγελο ελπίδας ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγκαλιάζουν το παράδειγμα δύναμης και κουράγιου των παιδιών του Αστέρα Βλοχού. Δεν στάθηκε δυνατό να συναντήσουμε όλα τα παιδιά της ομάδας. Τουλάχιστον οι μισοί παίχτες έφυγαν σεζόν στα νησιά για το μεροκάματο σε Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη. Αλλοι μέρα - νύχτα τρέχουν να προλάβουν τις δουλειές στα χωράφια. Αυτό που ζητάνε είναι μερικές μπάλες και φανέλες για να παίζουν του χρόνου με αξιοπρέπεια στο γήπεδό τους...


Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κατόπιν ... σαλμονέλας ανακοινώθηκε έλεγχος γεωτρήσεων

Απόδοση ευθυνών ζητούν οι κάτοικοι - Εξακολουθούν να νοσηλεύονται παιδιά και ενήλικες

Χρειάστηκε πρώτα να νοσήσουν 121 άνθρωποι από γαστρεντερίτιδα λόγω του μικροβίου της σαλμονέλας στο δίκτυο νερού, για να ανακοινωθούν έρευνες και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και στις πηγές που υπάρχουν σε Λάρισα και Μαγνησία. Σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της μόλυνσης και τόσο το πόσιμο νερό όσο και η ενημέρωση δίνονται με το ...σταγονόμετρο!

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει έρευνα αρχικά στις γεωτρήσεις και τις πηγές στους δήμους Αγιάς και Κιλελέρ της Λάρισας και στον δήμο Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας. Δηλαδή οι έλεγχοι για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού θα ξεκινήσουν από τα χωριά που είναι δίπλα στη λίμνη Κάρλα, η οποία μετά τον «Ντάνιελ» επεκτάθηκε και τεράστιες εκτάσεις είναι κάτω από το νερό έως και σήμερα. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια βδομάδα και σε δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, που συνολικά υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές.

Αν και οι πρώτοι έλεγχοι θα γίνουν στην παρακάρλια περιοχή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις πλημμύρες του «Ντάνιελ», διότι η σαλμονέλα δεν μπορεί να επιβιώσει έπειτα από τόσους μήνες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε 100% το ενδεχόμενο αυτό. Είπε ότι η έξαρση της γαστρεντερίτιδας είναι υδατογενής, γιατί από τα μέχρι τώρα ευρήματα στο νερό και κλινικά έχει ταυτοποιηθεί η σαλμονέλα. Από ελέγχους που έγιναν στις τρεις πηγές, ανέφερε ότι σε μία βρέθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Για το τι μπορεί να συνέβη, ανέφερε πως «είναι υπό διερεύνηση το γεγονός, μάλλον όμως σχετίζεται με την περίοδο ξηρασίας, που ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις. Είναι κάποιοι παράγοντες κινδύνου που πιθανόν να συνέβαλαν για το αποτέλεσμα». Να σημειωθεί ότι παρόμοιοι παράγοντες κινδύνου καταγράφονται και σε άλλες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, είπε ότι είναι σε ύφεση, αλλά το δίκτυο νερού δεν θα χρησιμοποιείται σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο μέχρι να δοθούν νεότερες οδηγίες.

Στο νοσοκομείο ακόμη παιδιά

Την απόδοση ευθυνών ζητούν κάτοικοι των χωριών που τα παιδιά τους νόσησαν. Στο Νοσοκομείο του Βόλου εξακολουθούν να νοσηλεύονται πέντε παιδιά από Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο και τρεις ενήλικες, ένας εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Οσο δεν εντοπίζεται και δεν ανακοινώνεται η αιτία του προβλήματος, ανήσυχοι και ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι των δύο χωριών. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ουρές αναμονής για εμφιαλωμένο και πόσιμο νερό τις ώρες που διανέμεται, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα αξιοποιηθεί και πάλι το δίκτυο ύδρευσης.

Μέτρα από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο ζητά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές. Σε δήλωσή του τονίζει πως «επιβάλλεται να εξασφαλίσουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων των δυο χωριών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της περιοχής σε εμφιαλωμένο νερό καθημερινά, καθώς και δωρεάν κατάλληλο νερό για τις ανάγκες των ζώων των κτηνοτρόφων της περιοχής. Την άμεση υγειονομική στήριξη των κατοίκων με στελεχωμένες κινητές μονάδες Υγείας και στα δυο χωριά, παράλληλα με τις υπηρεσίες του ΚΥ Βελεστίνου και του Νοσοκομείου Βόλου. Τη γρήγορη ολοκλήρωση του καθαρισμού της δεξαμενής και του δικτύου ύδρευσης και την ασφαλή επαναλειτουργία του, με συχνούς ελέγχους».

Επισημαίνει ακόμα πως «αναδεικνύεται η ανάγκη να πραγματοποιηθούν και να καθιερωθούν τακτικοί έλεγχοι σε όλες τις πηγές ύδρευσης, στα υδραγωγεία και στα δίκτυα ύδρευσης σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετά δίκτυα είναι παλιά και ασυντήρητα και χρειάζονται να αντικατασταθούν με σύγχρονα και ασφαλή».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Ζητούν να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη διερμηνεία

Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της διερμηνείας στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ), να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου και γενικότερα για τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς καμία εμπλοκή εργολάβων, ΜΚΟ ή εταιρειών, με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αξιοποιώντας και απορροφώντας τους εργαζόμενους σε αντίστοιχες κρατικές υποδομές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε διερμηνεία, ζητούν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.

«Εχει παρέλθει, ήδη», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ένας μήνας από τότε που διακόπηκε για άλλη μία φορά η συνεργασία της Υπηρεσίας Ασύλου με τη ΜΚΟ "Μετάδραση", που παρείχε τη διερμηνεία για τις διαδικασίες ασύλου. Εκατοντάδες διερμηνείς, οι περισσότεροι με πολυετή εμπειρία, εξαιρετικά απαραίτητοι για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, πετάχτηκαν άλλη μία φορά στον δρόμο, με αποτέλεσμα νέα εμπόδια στο στοιχειώδες δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στη γλώσσα την οποία κατανοούν».

Και προσθέτουν: «Η ανωτέρω διακοπή παροχής διερμηνείας από το ΥΜΑ παραβιάζει αυτήν τη διαδικαστική εγγύηση στους αιτούντες άσυλο. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι η υπηρεσία της διερμηνείας παρέχεται κανονικά και απρόσκοπτα, αφορούν στην πραγματικότητα μόνο ελάχιστους αριθμητικά διερμηνείς σε νησιά, στην Αττική και σε δομές που καλύπτουν πολύ μικρό μέρος των αναγκών του ΥΜΑ, συνεπώς, η εξαίρεση δεν μπορεί με τις ανωτέρω διαψεύσεις του ΥΜΑ να ανάγεται σε κανόνα».

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την εργασιακή ανασφάλεια των διερμηνέων, την εξουθένωσή τους, όταν λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ