Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κατόπιν ... σαλμονέλας ανακοινώθηκε έλεγχος γεωτρήσεων

Απόδοση ευθυνών ζητούν οι κάτοικοι - Εξακολουθούν να νοσηλεύονται παιδιά και ενήλικες

Χρειάστηκε πρώτα να νοσήσουν 121 άνθρωποι από γαστρεντερίτιδα λόγω του μικροβίου της σαλμονέλας στο δίκτυο νερού, για να ανακοινωθούν έρευνες και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και στις πηγές που υπάρχουν σε Λάρισα και Μαγνησία. Σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της μόλυνσης και τόσο το πόσιμο νερό όσο και η ενημέρωση δίνονται με το ...σταγονόμετρο!

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε ότι θα γίνει έρευνα αρχικά στις γεωτρήσεις και τις πηγές στους δήμους Αγιάς και Κιλελέρ της Λάρισας και στον δήμο Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας. Δηλαδή οι έλεγχοι για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού θα ξεκινήσουν από τα χωριά που είναι δίπλα στη λίμνη Κάρλα, η οποία μετά τον «Ντάνιελ» επεκτάθηκε και τεράστιες εκτάσεις είναι κάτω από το νερό έως και σήμερα. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια βδομάδα και σε δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, που συνολικά υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές.

Αν και οι πρώτοι έλεγχοι θα γίνουν στην παρακάρλια περιοχή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις πλημμύρες του «Ντάνιελ», διότι η σαλμονέλα δεν μπορεί να επιβιώσει έπειτα από τόσους μήνες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε 100% το ενδεχόμενο αυτό. Είπε ότι η έξαρση της γαστρεντερίτιδας είναι υδατογενής, γιατί από τα μέχρι τώρα ευρήματα στο νερό και κλινικά έχει ταυτοποιηθεί η σαλμονέλα. Από ελέγχους που έγιναν στις τρεις πηγές, ανέφερε ότι σε μία βρέθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Για το τι μπορεί να συνέβη, ανέφερε πως «είναι υπό διερεύνηση το γεγονός, μάλλον όμως σχετίζεται με την περίοδο ξηρασίας, που ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις. Είναι κάποιοι παράγοντες κινδύνου που πιθανόν να συνέβαλαν για το αποτέλεσμα». Να σημειωθεί ότι παρόμοιοι παράγοντες κινδύνου καταγράφονται και σε άλλες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, είπε ότι είναι σε ύφεση, αλλά το δίκτυο νερού δεν θα χρησιμοποιείται σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο μέχρι να δοθούν νεότερες οδηγίες.

Στο νοσοκομείο ακόμη παιδιά

Την απόδοση ευθυνών ζητούν κάτοικοι των χωριών που τα παιδιά τους νόσησαν. Στο Νοσοκομείο του Βόλου εξακολουθούν να νοσηλεύονται πέντε παιδιά από Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο και τρεις ενήλικες, ένας εκ των οποίων στη ΜΕΘ. Οσο δεν εντοπίζεται και δεν ανακοινώνεται η αιτία του προβλήματος, ανήσυχοι και ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι των δύο χωριών. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ουρές αναμονής για εμφιαλωμένο και πόσιμο νερό τις ώρες που διανέμεται, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα αξιοποιηθεί και πάλι το δίκτυο ύδρευσης.

Μέτρα από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο ζητά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές. Σε δήλωσή του τονίζει πως «επιβάλλεται να εξασφαλίσουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων των δυο χωριών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις της περιοχής σε εμφιαλωμένο νερό καθημερινά, καθώς και δωρεάν κατάλληλο νερό για τις ανάγκες των ζώων των κτηνοτρόφων της περιοχής. Την άμεση υγειονομική στήριξη των κατοίκων με στελεχωμένες κινητές μονάδες Υγείας και στα δυο χωριά, παράλληλα με τις υπηρεσίες του ΚΥ Βελεστίνου και του Νοσοκομείου Βόλου. Τη γρήγορη ολοκλήρωση του καθαρισμού της δεξαμενής και του δικτύου ύδρευσης και την ασφαλή επαναλειτουργία του, με συχνούς ελέγχους».

Επισημαίνει ακόμα πως «αναδεικνύεται η ανάγκη να πραγματοποιηθούν και να καθιερωθούν τακτικοί έλεγχοι σε όλες τις πηγές ύδρευσης, στα υδραγωγεία και στα δίκτυα ύδρευσης σε όλους τους δήμους της Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετά δίκτυα είναι παλιά και ασυντήρητα και χρειάζονται να αντικατασταθούν με σύγχρονα και ασφαλή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ