Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Ζητούν να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη διερμηνεία

Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της διερμηνείας στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΑ), να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη διερμηνεία στην Υπηρεσία Ασύλου και γενικότερα για τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς καμία εμπλοκή εργολάβων, ΜΚΟ ή εταιρειών, με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, αξιοποιώντας και απορροφώντας τους εργαζόμενους σε αντίστοιχες κρατικές υποδομές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε διερμηνεία, ζητούν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.

«Εχει παρέλθει, ήδη», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ένας μήνας από τότε που διακόπηκε για άλλη μία φορά η συνεργασία της Υπηρεσίας Ασύλου με τη ΜΚΟ "Μετάδραση", που παρείχε τη διερμηνεία για τις διαδικασίες ασύλου. Εκατοντάδες διερμηνείς, οι περισσότεροι με πολυετή εμπειρία, εξαιρετικά απαραίτητοι για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, πετάχτηκαν άλλη μία φορά στον δρόμο, με αποτέλεσμα νέα εμπόδια στο στοιχειώδες δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου στη γλώσσα την οποία κατανοούν».

Και προσθέτουν: «Η ανωτέρω διακοπή παροχής διερμηνείας από το ΥΜΑ παραβιάζει αυτήν τη διαδικαστική εγγύηση στους αιτούντες άσυλο. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι η υπηρεσία της διερμηνείας παρέχεται κανονικά και απρόσκοπτα, αφορούν στην πραγματικότητα μόνο ελάχιστους αριθμητικά διερμηνείς σε νησιά, στην Αττική και σε δομές που καλύπτουν πολύ μικρό μέρος των αναγκών του ΥΜΑ, συνεπώς, η εξαίρεση δεν μπορεί με τις ανωτέρω διαψεύσεις του ΥΜΑ να ανάγεται σε κανόνα».

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν την εργασιακή ανασφάλεια των διερμηνέων, την εξουθένωσή τους, όταν λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ