ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η «ανάπτυξή τους» περνά μέσα από τη δυστυχία του λαού

Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για ...«ανθεκτικότητα» της οικονομίας, με αφορμή τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη 7% το α' τρίμηνο του 2022, η ακρίβεια «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ήδη οι νέοι τιμοκατάλογοι προϊόντων στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις που φτάνουν το 10%!

Οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιούλη, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα, η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Ρύζι (5%-50%), πανάκια καθαρισμού (5%-31%), μαγιονέζα - κέτσαπ (17% έως 26%), κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%), χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%), αλλαντικά (έως 17%), συσκευασμένα γλυκά (16%), ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%), βρεφικές πάνες (έως 14%), χαλβάς (12%), κονσέρβες (έως 12%), απορρυπαντικά (έως 12%), είδη σφολιάτας (11%), κρασί (έως 11%), συμπυκνωμένος χυμός (10%), γιαούρτια (έως 8%), βούτυρο (έως 8%), κρέατα (8%), συσκευασμένες σαλάτες (7%), γάλα εβαπορέ (6%), αναψυκτικά (6%), αλκοολούχα ποτά (6%), ζωοτροφές (6%), ελαιόλαδο (5%), φρέσκο γάλα (5%), σοκολάτες (5%), βρεφικό γάλα (4%), παγωτά (έως 4%) και μπάρες δημητριακών (4%).

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνη, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιούλη.

Εξάλλου, στο 7% έφτασε η ανάπτυξη το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, εξέλιξη που αποτέλεσε έναυσμα για να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση ξανά την προσπάθειά της να πείσει ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα και πως ίσως βρεθεί «δημοσιονομικός χώρος» για νέα μέτρα στήριξης στον τομέα των καυσίμων. Κυριολεκτικά πρόκειται για κοροϊδία, αφού το ράλι ανόδου των τιμών δεν έχει σταματημό και μέσα στο καλοκαίρι το λίτρο η βενζίνη αναμένεται να φτάσει ακόμα και τα 3 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, αυτό που εμφανίζεται ως αύξηση του ΑΕΠ έχει προέλθει ακριβώς από το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, μιας και όπως δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία τους, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.

Επιπλέον, τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τον μήνα Απρίλη και Μάη, όπου ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε, ενώ προβλέψεις διεθνών οίκων που δημοσιοποιήθηκαν πριν μερικές μέρες και αφορούν το σύνολο του 2022, κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 4% φέτος. Και το ενδεχόμενο της ύφεσης είναι πλέον ένα γεγονός που θεωρείται δεδομένο και αναμένεται η εκδήλωσή του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2022 μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από το 3,1%, από 4,5% που είχε προβλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον Νοέμβρη του 2021. Ενας από τους βασικούς λόγους της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 7% το α' τρίμηνο του 2022 είναι η αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021. Γεγονός που επιβεβαιώνει το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την ακρίβεια σε προϊόντα και καύσιμα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης» και του πολέμου. Ακόμα, οφείλεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή τις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» της Δημόσιας Διοίκησης

Συνέχεια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα», του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε πως η κυβέρνηση εξελίσσει το απαράδεκτο σύστημα «αξιολόγησης» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, είχαν αποκλειστεί από θέσεις ευθύνης όσοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του μέτρου. Ο υπάλληλος θα πρέπει να επιδείξει εκτός των άλλων την ικανότητά του σε δεξιότητες που θα πρέπει να του ζητηθούν και οι οποίες βέβαια έχουν σχέση με την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Εάν δεν τα καταφέρει, θα παραπεμφθεί σε υπηρεσιακό συμβούλιο και θα συμπεριληφθεί στους πίνακες μη προακτέων.

Οσον αφορά τις δεξιότητες, προβλέπεται ένα «ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων», που δεν έχει σχέση, βέβαια, με τις ολόπλευρες γνώσεις, επιστημονική ειδίκευση, αλλά κριτήριο είναι οι γενικοί και χωρίς περιεχόμενο όροι, όπως «πολυκεντρικότητα, ακεραιότητα, ηγετικότητα» κ.λπ. που δείχνουν και το είδος της ...αξιολόγησης και πόσο αντικειμενική θα είναι.

Προβλέπεται σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών για να επιβεβαιωθεί ότι «η αξιολόγηση αποτελεί στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων», όπως σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία «για το ποιος μπορεί να είναι μελλοντικά ο ρόλος αυτού του συμβούλου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι επισημαίνουμε από τώρα τον κίνδυνο να διευρυνθούν κάπως οι αρμοδιότητές του και να συμβουλεύει πόσοι και ποιοι πρέπει να απολυθούν».

Περιλαμβάνεται η «αναστολή της μείωσης της προσωπικής διαφοράς» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για την απαράδεκτη διάταξη που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμψηφίζονταν οι αυξήσεις που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι λόγω της προϋπηρεσίας με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Τώρα, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν την καταργεί, αλλά παρουσιάζει την αναστολή της ως παροχή και αύξηση των αποδοχών!

Οσο για το μπόνους που προβλέπεται, αφορά υπηρεσίες που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, ενώ αυτός που θα καθορίζει ποιοι θα το παίρνουν είναι ο διευθυντής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Πρόκειται «για χυδαίο μηχανισμό πειθάρχησης, εξαγοράς και εκδούλευσης των εργαζομένων», σχολίασε, ενώ στηλίτευσε και το γεγονός ότι προβλέπεται μπόνους και για τους δικαστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ αποκαλύπτει και τον ...«βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», όπως ανέφερε.


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ετοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας για τη διαχείριση της ... «καμένης γης»

Το μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι είναι έτοιμος για συνεργασία, προκειμένου να συμβάλει στη συνέχιση και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστειλε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο «Το σύστημα υγείας στη νέα εποχή» που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr». Απαντώντας για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, ανέφερε: «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε το αφήγημα της «καμένης γης», εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι θα παραλάβει, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος στη συνείδηση του λαού ότι δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα προς όφελός του. Κάτι που άλλωστε έχει αποδείξει την περίοδο της διακυβέρνησής του, με τη στάση του ως αξιωματική αντιπολίτευση και το κοινό του πρόγραμμα με τη ΝΔ, που είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και η «πράσινη μετάβαση» που βυθίζει τον λαό στη φτώχεια.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, υποστηρίζοντας ότι αποτυπώνει την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ μίλησε για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς, αφού «κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα», ενώ, όπως είπε, «αν κάτι συμβεί ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας», καλώντας τους «συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία», διαμαρτυρήθηκε σαν «πικαρισμένη ντάμα», αφού ήταν η δική του κυβέρνηση που υπηρέτησε με αξιοσημείωτη αφοσίωση την πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Σε ό,τι αφορά στα της Υγείας ο Αλ. Τσίπρας απογειώνοντας την κοροϊδία ζήτησε να μην δοθεί ...περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια του χάρη στη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας. «Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει καμία μεγάλη αύξηση των δαπανών, αλλά τη στήριξη του συστήματος Υγείας με 3 δισ. την επόμενη τριετία, προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου χαρακτηρίζοντάς τον «παρεξηγημένο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ