Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» της Δημόσιας Διοίκησης

Συνέχεια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα», του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε πως η κυβέρνηση εξελίσσει το απαράδεκτο σύστημα «αξιολόγησης» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, είχαν αποκλειστεί από θέσεις ευθύνης όσοι συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του μέτρου. Ο υπάλληλος θα πρέπει να επιδείξει εκτός των άλλων την ικανότητά του σε δεξιότητες που θα πρέπει να του ζητηθούν και οι οποίες βέβαια έχουν σχέση με την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Εάν δεν τα καταφέρει, θα παραπεμφθεί σε υπηρεσιακό συμβούλιο και θα συμπεριληφθεί στους πίνακες μη προακτέων.

Οσον αφορά τις δεξιότητες, προβλέπεται ένα «ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων», που δεν έχει σχέση, βέβαια, με τις ολόπλευρες γνώσεις, επιστημονική ειδίκευση, αλλά κριτήριο είναι οι γενικοί και χωρίς περιεχόμενο όροι, όπως «πολυκεντρικότητα, ακεραιότητα, ηγετικότητα» κ.λπ. που δείχνουν και το είδος της ...αξιολόγησης και πόσο αντικειμενική θα είναι.

Προβλέπεται σύμβουλος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών για να επιβεβαιωθεί ότι «η αξιολόγηση αποτελεί στρατηγικό στόχο των κυβερνήσεων», όπως σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία «για το ποιος μπορεί να είναι μελλοντικά ο ρόλος αυτού του συμβούλου. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι επισημαίνουμε από τώρα τον κίνδυνο να διευρυνθούν κάπως οι αρμοδιότητές του και να συμβουλεύει πόσοι και ποιοι πρέπει να απολυθούν».

Περιλαμβάνεται η «αναστολή της μείωσης της προσωπικής διαφοράς» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για την απαράδεκτη διάταξη που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συμψηφίζονταν οι αυξήσεις που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι λόγω της προϋπηρεσίας με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Τώρα, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν την καταργεί, αλλά παρουσιάζει την αναστολή της ως παροχή και αύξηση των αποδοχών!

Οσο για το μπόνους που προβλέπεται, αφορά υπηρεσίες που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, ενώ αυτός που θα καθορίζει ποιοι θα το παίρνουν είναι ο διευθυντής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Πρόκειται «για χυδαίο μηχανισμό πειθάρχησης, εξαγοράς και εκδούλευσης των εργαζομένων», σχολίασε, ενώ στηλίτευσε και το γεγονός ότι προβλέπεται μπόνους και για τους δικαστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, ενώ αποκαλύπτει και τον ...«βαθμό ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», όπως ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ