Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαιτεί άμεση κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας

Την έλλειψη δομών πυροπροστασίας αναδεικνύει με παρεμβάσεις της η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ζητά μέτρα για την κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της περιοχής, οργανώνοντας παράλληλα ενημερωτικές και αγωνιστικές δράσεις.

Η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης την τελευταία 20ετία παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση (κυρίως οι δήμοι Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη), η οποία είχε ως αναμενόμενη συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων και τη δημιουργία αντίστοιχων δομών και υποδομών. Επιπλέον, κατά την καλοκαιρινή περίοδο στις τουριστικές περιοχές του δήμου Θερμαϊκού παρατηρείται τουλάχιστον τετραπλασιασμός του πληθυσμού, λόγω ύπαρξης τουριστικών καταλυμάτων και εξοχικών κατοικιών.

Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν: Δύο βιομηχανικές περιοχές, της Θέρμης και του Λακκώματος. Μεγάλα εμπορικά κέντρα με επισκεψιμότητα χιλιάδων ανθρώπων ημερησίως.

Δεκάδες πολυπληθή εκπαιδευτικά ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά όλων των βαθμίδων. Μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οίκοι ευγηρίας.

Δεκάδες διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας βιοτεχνικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στρατιωτικές μονάδες και πολεμικό αεροδρόμιο. Τόποι θρησκευτικής λατρείας και μοναστηριακά συγκροτήματα.

Τεράστιο πολυσύχναστο οδικό δίκτυο που επιβαρύνεται υπέρμετρα και λόγω ύπαρξης του αεροδρομίου Μακεδονία.

Επίσης ο ορεινός όγκος του Χορτιάτη, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ο οποίος εκτείνεται από τα όρια των δήμων Πυλαίας - Χορτιάτη και Θέρμης προς τα γεωγραφικά όρια των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης,

Και αυτή η περιοχή ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτη από πυρκαγιές, καθώς οι πλησιέστερες δομές πυροπροστασίας είναι ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός του δήμου Θεσσαλονίκης και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Λαγκαδά και Σταυρού.

Ομως η κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, παραδέχτηκε ότι «δεν είναι στους σχεδιασμούς της η ίδρυση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη».

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την πολιτική που θυσιάζει την ουσιαστική αντιπυρική θωράκιση στη λογική «κόστους - οφέλους». Την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων σε όλο το φάσμα της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας της χώρας. Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας, την επιβολή της ανταποδοτικότητας και μέσω των φορέων της Τοπικής Διοίκησης που αναλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Τη συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού και την κατάργηση δομών πυροπροστασίας του κρατικού μηχανισμού. Την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, που στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αξιοποιώντας στο έπακρο τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ.

Καλεί τον λαό να διεκδικήσει άμεση κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και επανασχεδιασμό του γενικότερου πλαισίου πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του νομού.

Ειδικότερα, απαιτεί: Τη δημιουργία μιας κεντρικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α' Τάξης με έδρα τον δήμο Θέρμης, συνεπικουρούμενης από δύο Πυροσβεστικούς Σταθμούς τουλάχιστον Γ' Τάξης, με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα και το Πανόραμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει το ιδιαίτερα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον (2022-11-17 00:00:00.0)
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (2020-02-05 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος (2019-03-02 00:00:00.0)
Το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε στις συσκέψεις (2017-10-05 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων (2015-06-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το πάρκο κεραιών (2003-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ