Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Χρειάζεται κεντρικό σχέδιο διαχείρισης των δασών, ενίσχυση υποδομών

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, επισκέφτηκε την περιοχή που ξέσπασε φωτιά στις 4 Ιούνη

Eurokinissi

Περιοδεία στην Ανω Γλυφάδα, στην περιοχή όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στις 4 Ιούνη που κατέκαψε πάνω από 4.000 στρέμματα αναδασωμένης περιοχής, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και στο οποίο συμμετείχε και ο Αλέξης Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι με ευθύνη του αστικού κράτους οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι και εκτεθειμένοι σε νέους κινδύνους, ο δασικός πλούτος υπό απειλή εξαιτίας της συνειδητής εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων η οποία αντιμετωπίζει ως κόστος την πρόληψη και τις υποδομές προστασίας, την ουσιαστική χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι το κονδύλι που χορηγείται στον δήμο την αντιπυρική περίοδο είναι μόλις 22.000 ευρώ. Στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκδοχή για το πώς εξελίχθηκε η φωτιά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις ελλείψεις στην πρόληψη και στο απαραίτητο προσωπικό, ενώ από τα λεγόμενά του προκύπτει επίσης ότι μόλις προχτές καθαρίστηκε ο χώρος γύρω από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά. Ο δε ΔΕΔΔΗΕ μέσω εργολάβου καθάρισε τα ξερά χόρτα μέσα από τον σταθμό μετά την καταστροφική φωτιά.

Η πλευρά της μάντρας του υποσταθμού όπου ξεκίνησε η φωτιά
Η πλευρά της μάντρας του υποσταθμού όπου ξεκίνησε η φωτιά
Και στον συγκεκριμένο δήμο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε επισημάνει έγκαιρα στη δημοτική αρχή την ανάγκη διεκδίκησης των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόληψη και του απαραίτητου προσωπικού για την έγκαιρη προετοιμασία.

Να παρθούν μέτρα τώρα

Από την πλευρά του ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι σε παλιότερη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, είχε επισημανθεί η ανάγκη να παρθούν μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι προετοιμασμένη, «οι φωτιές φέτος είναι πάρα πολλές, άρχισαν νωρίς, πολλές δασικές εκτάσεις έχουν καεί. Χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο. Το δάσος πρέπει να ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, που θα προσλάβει προσωπικό για να καθαρίζει τα δάση χειμώνα - καλοκαίρι. Πρέπει να στελεχωθεί. Τώρα διαχέονται οι ευθύνες. Χρειάζεται διαχείριση επιστημονικά τεκμηριωμένη». Και πρόσθεσε: «Η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας και η πολιτική διαχείρισης των δασών, με την εμπορευματοποίησή τους, είναι διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, που υλοποιούν τη δασική στρατηγική της ΕΕ και με τον νέο κλιματικό νόμο, αντιμετωπίζουν το δάσος ως πεδίο καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, ενώ προωθούν "πράσινες μπίζνες" στα αποκαΐδια, στο πλαίσιο "προγραμμάτων ανασυγκρότησης"».

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
«Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε τον "στρατηγό άνεμο" και την κλιματική κρίση», τόνισε, καθώς χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία, την ώρα που η Πυροσβεστική έχει 4.000 κενά. Επεσήμανε δε ότι δίνονται χρήματα σε φορείς όπως ο ΣΠΑΥ κ.λπ. προκειμένου να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει ότι «εμείς χρηματοδοτήσαμε» και να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το ότι δεν παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, στην επικίνδυνη λογική «κόστος - όφελος». «Ολα ανάγονται εκεί. Τώρα, μάλιστα, προτείνεται η ασφάλιση των κατοικιών για τη διαχείριση της προστασίας από πυρκαγιές και πλημμύρες (...) Εγκαταλείφθηκε η Δασική και πήρε αυτό το έργο η Πυροσβεστική, που δεν ξέρει το δάσος (...) Θα ζήσουμε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Το καλοκαίρι γίνεται σκληρό, γιατί δεν παίρνονται μέτρα. Ολοι πρέπει να απαιτούμε από την κεντρική διοίκηση μέτρα που θα παρέχουν ασφάλεια σε όλο τον λαό».

Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στο σημείο κοντά στον υποσταθμό, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, και συναντήθηκε με την πρώην αντιδήμαρχο Αννυ Καφκά και συμβασιούχους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, που έφτασαν πρώτοι στην πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου. Περιγράφοντας το συμβάν στον Χρ. Κατσώτη, ανέφεραν ότι η πρώτη δύναμη που έφτασε στο σημείο προσπάθησε να προστατέψει σπίτια και υποσταθμό. Στη συνέχεια είπαν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κρατούσαν τη φωτιά κατά μήκος του χωματόδρομου και πιο πάνω απ' αυτόν, αλλά οι φλόγες έφτασαν γρήγορα προς τα δύσβατα τμήματα του βουνού, λόγω και του ισχυρού ανέμου. Κατήγγειλαν δε την έλλειψη πυρασφάλειας του υποσταθμού.

Αργότερα το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στη λαϊκή αγορά της περιοχής, όπου ο Χρ. Κατσώτης συζήτησε με κατοίκους και παραγωγούς, ενώ διακινήθηκαν ο «Ριζοσπάστης» και η προκήρυξη της ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ με θέμα την πυρκαγιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ