Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ορατός ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Για «σημαντικό κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού» όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας λόγω των «αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου» έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντ. Μάλπας στο πλαίσιο έκθεσης για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές (Global Economic Prospects report).

Στην εισαγωγή της έκθεσης ο Μάλπας τόνισε πως με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στα υψηλότερα ποσοστά εδώ και δεκαετίες σε δεκάδες χώρες και την αναμενόμενη επιβράδυνση της προσφοράς, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός «να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα».

Ανέφερε ότι μεταξύ 2021-2024 ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, μία μείωση που θεωρείται υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε μεταξύ 1976 - 1979.

Στην ίδια έκθεση - αναδεικνύοντας και τα αδιέξοδα των «μειγμάτων» αστικής διαχείρισης - επισημαίνεται πως οι αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 προκάλεσαν τελικά παγκόσμια ύφεση το 1982 και μία σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι», ωστόσο, γίνεται λόγος και για κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, όπως η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου, οι σχετικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι σχετικά ισορροπημένοι ισολογισμοί τραπεζικών μονοπωλίων.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν διέταξε την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων έως το τέλος Ιούλη, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθεί η προστασία της οικονομίας από μια σοβαρή ύφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ