ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενισχύεται η συνεργασία Ινδίας - Ιαπωνίας με φόντο την άνοδο της Κίνας

Εξήγγειλαν για πρώτη φορά κοινά γυμνάσια με μαχητικά αεροσκάφη

Από την υπουργική συνάντηση «2+2» στο Τόκιο

All Rights Reserved

Από την υπουργική συνάντηση «2+2» στο Τόκιο
Τα σχέδια Ιαπωνίας και Ινδίας να διευρύνουν τη στρατιωτική και επενδυτική τους συνεργασία, με το βλέμμα στην αντιμετώπιση της ραγδαίας ενίσχυσης της Κίνας, αποτύπωσε η υπουργική συνάντηση «2+2» που έγινε χτες στο Τόκιο, με τη συμμετοχή των Γιαπωνέζων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι και Γιασουκάζου Χαμάντα, και των Ινδών ομολόγων τους Σ. Τζαϊσανκάρ και Ρ. Σινγκχ.

Ενδεικτικές της σημασίας που εκατέρωθεν δίνεται στη διμερή συνεργασία είναι οι ανακοινώσεις ότι οι δύο χώρες θα οργανώσουν για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις με μαχητικά αεροσκάφη.

Με φόντο, μεταξύ άλλων, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κινεζικές «προειδοποιήσεις» για χρήση κάθε μέσου για την επανένωση με την Ταϊβάν, το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης σημειώνει ότι «αναγνωρίζοντας ότι η παγκόσμια συνεργασία σήμερα απαιτείται πολύ περισσότερο από ποτέ για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην ασφάλεια, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη που σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εθνών».

Ακόμα, «οι υπουργοί τόνισαν την αφοσίωσή τους για έναν κοινό στρατηγικό στόχο επίτευξης ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου και ανοιχτού, που θα είναι ανθεκτικός και δεν θα έχει αποκλεισμούς», με τη γνώριμη πια φρασεολογία που επικρίνει τις κινήσεις και διεκδικήσεις του Πεκίνου σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο Γιαπωνέζος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αυξανόμενη» την ανάγκη να δυναμώσει η διμερής συνεργασία, αναφερόμενος στις «πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον Ινδο-Ειρηνικό και πέρα από αυτόν». Χαρακτήρισε, άλλωστε, «σοβαρό θέμα» τις πρόσφατες διευρυμένες ασκήσεις της Κίνας στα ανοιχτά της Ταϊβάν. Σύμφωνα με ασιατικά ρεπορτάζ, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αυτές επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας του και όλης της περιοχής, ενώ θα μπορούσαν να επιδράσουν στην διεθνή κατάσταση.

Από τη μεριά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η ενίσχυση του συντονισμού μας στην εξωτερική πολιτική είναι σημαντική, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τα αληθινά οφέλη της σύγκλισης των συμφερόντων μας. Αυτά επικεντρώνονται στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά εκτείνονται και σε πολλές άλλες, περιφερειακές, διεθνείς και πολυμερείς πλατφόρμες, όπου η ανταλλαγή απόψεων για τις κρίσιμες καταστάσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη».

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τρόπους επέκτασης της στρατιωτικής τους συνεργασίας, ενώ το Νέο Δελχί - με την ανερχόμενη ινδική πολεμική βιομηχανία - εξέφρασε τη «στήριξή» του στα σχέδια του Τόκιο για αύξηση των «αμυντικών δαπανών».

Ο Ινδός πρωθυπουργός στο Βλαδιβοστόκ

Βέβαια, την ίδια στιγμή που η Ινδία προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ιαπωνία, όπως και με τις ίδιες τις ΗΠΑ - μεταξύ άλλων, συμμετέχοντας μαζί με τις δύο και την Αυστραλία στο σχήμα QUAD - δεν σταματά να αναπτύσσει τις σχέσεις της και με τη Ρωσία.

Σημειωτέον ότι η Ινδία - όπως βέβαια και η Κίνα - ήταν μία από τις χώρες που πήρε μέρος και στις πρόσφατες διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok» που οργάνωσε η Μόσχα στη ρωσική Απω Ανατολή. Μάλιστα, το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ότι η ιαπωνική πλευρά εξέφρασε τη «δυσαρέσκειά» της στην Ινδία, «συστήνοντάς» της μάλιστα να μην πάρει τουλάχιστον μέρος στο τμήμα των ασκήσεων που διεξάγονταν κοντά σε διαφιλονικούμενες περιοχές μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

Πάντως, χαρακτηριστική της σημασίας που το Νέο Δελχί δίνει στη σχέση του με τη Μόσχα ήταν και η παρουσία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, στο Βλαδιβοστόκ.

Με φόντο τις δυτικές πιέσεις προς την Ινδία που δεν συμμετέχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μόντι όχι απλά ξεκαθάρισε πως η επενδυτική συνεργασία με τη Μόσχα θα δυναμώσει, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή θα εστιάσει και σε κλάδους όπου «παίζονται» όλο και περισσότερα μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. «Η συνδεσιμότητα (σ.σ. έργα στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες κ.ά.), θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεών μας μελλοντικά», είπε στην παρέμβασή του, αναφερόμενος σε επενδύσεις που ήδη «τρέχουν», όπως τον Θαλάσσιο Διάδρομο Τσενάι (ανατολική Ινδία) - Βλαδιβοστόκ ή τη διαδρομή από τη Βόρεια Θάλασσα. Ακόμα, μίλησε για «τεράστια δυναμική συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας».

Νέες επισκέψεις Δυτικών αξιωματούχων στην Ταϊβάν

Ολα αυτά, ενώ στην Ταϊβάν συνεχίζουν να καταφτάνουν διάφορες αντιπροσωπείες με Δυτικούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας σχέδια «αναβάθμισης» των σχέσεων με την Ταϊπέι, παρά τις εντεινόμενες «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου.

Χτες έφτασε την Ταϊπέι ακόμα μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, με επικεφαλής την βουλευτή των Δημοκρατικών Στέφανι Μέρφι, που υποσχέθηκε ενεργότερη στήριξη από το Κογκρέσο για τη «μεγαλύτερη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς».

Μια μέρα πριν είχε προηγηθεί αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας, την οποία υποδέχτηκε η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Βεν, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη Γάλλων αξιωματούχων στην Ταϊβάν μόνο το τελευταίο 12μηνο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ δήλωσε σχετικά ότι η χώρα του «απορρίπτει σθεναρά» αυτές τις επισκέψεις και ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε ισχυρά μέτρα, στηρίζοντας αποφασιστικά την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία».

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προβάδισμα του σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ στις δημοσκοπήσεις

Με τα θέματα της Ενέργειας, του πολέμου στην Ουκρανία και της μετανάστευσης να κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα, διεξάγονται την Κυριακή βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία.

Σε προχτεσινή δημοσκόπηση (SVT/Novus), πρώτο παραμένει το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών με 27,8% (κοντά στο ποσοστό στις εκλογές του 2018). Με βάση αυτό το ποσοστό θα κέρδιζαν 99 έδρες (έχουν 100 σήμερα).

Το εθνικιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση, με 20,6% (αύξηση 3,1% από το 2018). Αυτό θα τους έδινε 73 έδρες, 11 παραπάνω από το 2018. Στην τρίτη θέση οι Μετριοπαθείς με 17,3% (μείωση 2,5% από το 2018) και ακολουθούν το κόμμα του Κέντρου με 8,6%, το Αριστερό Κόμμα με 8%, οι Χριστιανοδημοκράτες με 5,9%, οι Πράσινοι με 5,7%, οι Φιλελεύθεροι με 4,8%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σοσιαλδημοκρατικό «μπλοκ» (Σοσιαλδημοκράτες, Κέντρο, Αριστερό Κόμμα και Πράσινοι) συγκεντρώνει το 50,1% και 177 από τις 349 έδρες, ενώ το λεγόμενο «κεντροδεξιό» μπλοκ (Μετριοπαθείς, Σουηδοί Δημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) 48,6%.

Οι Μετριοπαθείς έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Σουηδούς Δημοκράτες, ωστόσο εξελίσσονται διαπραγματεύσεις για να στηρίξουν μια κυβέρνηση του «κεντροδεξιού» μπλοκ. Οι Σουηδοί Δημοκράτες πρότειναν ορισμένα πολιτικά μέτρα που ζητούν να υλοποιηθούν, όπως νόμος για υποχρεωτική απέλαση αλλοδαπών πολιτών που διαπράττουν εγκλήματα στη Σουηδία, ζώνες αστυνόμευσης σε περιοχές με προβλήματα εγκληματικότητας και απαγόρευση της επαιτείας!

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τους Σουηδούς Δημοκράτες ως κόμμα «αναξιόπιστο σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής» και ως κόμμα «που έχει δεσμούς με αντιδημοκρατικούς ηγέτες, δεξιές λαϊκιστικές ομάδες, τη Ρωσία και αυταρχικά κράτη».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κλοπή εγγράφων του ΝΑΤΟ σε κυβερνοεπίθεση διαρκείας

Εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που είχε στείλει το ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία εντοπίστηκαν προς πώληση στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο», έπειτα από κυβερνοεπίθεση εναντίον του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Diario de Noticias».

«Πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση που διήρκεσε καιρό και δεν έγινε αντιληπτή, από bots προγραμματισμένα να εντοπίζουν αυτού του είδους τα έγγραφα», ανέφερε ανώνυμη πηγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν σχετικά τις πορτογαλικές αρχές τον Αύγουστο. Οπως αναφέρεται, τα εν λόγω έγγραφα τα είχαν ανταλλάξει διάφορες πορτογαλικές υπηρεσίες μέσω μη ασφαλών γραμμών επικοινωνίας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιπαράθεση για την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ

Την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης προκάλεσε η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πως «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό». Σε απόρρητη έκθεση, την οποία επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΙΑΕΑ αναφέρεται σε «απουσία προόδων» στο θέμα των τριών μη δηλωμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπου εντοπίστηκαν στο παρελθόν ίχνη ουρανίου.

Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπ. Καμαλβαντί, χαρακτήρισε «αβάσιμη» την έκθεση, θεωρώντας πως «αποτελεί επανάληψη για πολιτικούς λόγους προηγούμενων αβάσιμων ζητημάτων».

Η ΙΑΕΑ επέκρινε την προ μηνών απόφαση της Τεχεράνης να απομακρύνει κάμερες παρακολούθησης από διάφορες εγκαταστάσεις, ζητώντας της «να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις» και να προσφέρει «τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις». «Προκειμένου να αποκατασταθεί το παλαιό σύστημα επαλήθευσης (της ΙΑΕΑ) οι πλευρές που έχουν υιοθετήσει τη συμφωνία (του 2015) πρέπει να συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Καμαλβαντί.

ΗΠΑ
Σταματούν τις παραδόσεις F-35 λόγω κινεζικού εξαρτήματος

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε άλλες χώρες, καθώς η κατασκευάστρια «Lockheed Martin» εντόπισε - με μεγάλη καθυστέρηση - ότι ένα μεταλλικό εξάρτημα μαγνήτη που χρησιμοποιήθηκε στον κινητήρα των τζετ προερχόταν από την Κίνα.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι το κράμα μετάλλου στην αντλία λιπαντικού του κινητήρα δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί προμηθειών των ΗΠΑ, οι οποίοι απαγορεύουν κινεζικά, μη εξουσιοδοτημένα εξαρτήματα. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η ανακάλυψη δεν επηρεάζει τις πτητικές λειτουργίες των F-35 που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.

Στο μεταξύ, προχτές η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε δεκαετές μορατόριουμ στην ανέγερση εργοστασίων και συναφών εγκαταστάσεων προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα, στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με το Πεκίνο για την εξασφάλιση τεχνολογικού προβαδίσματος. Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στις προϋποθέσεις για συμμετοχή μονοπωλίων στο πακέτο επενδύσεων ύψους 53 δισ. δολαρίων στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίας, που επιδιώκει την επαναφορά της παραγωγής τους σε αμερικανικό έδαφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ