ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επισκέψεις και επιθέσεις

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών κατακτητών

Associated Press

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών κατακτητών
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχυθεί το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά και να ελεγχθεί, από κοντά, η πορεία «της νέας ηγεσίας προς τη δημοκρατία». Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις με την πιο πολύνεκρη να συγκλονίζει πετρελαιαγωγό έξω από το Κιρκούκ, ενώ εντός της ιρακινής πρωτεύουσας σημειώθηκαν 3 εκρήξεις.

Συναντήσεις με Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και με τον Ιρακινό Πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ Αλ Τζαφάρι, είχε, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος έφθασε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, τα ξημερώματα στη Βαγδάτη. Ο Ζέλικ μετέβη στη Φαλούτζα, όπου μίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες ενώ προς τους δημοσιογράφους τόνισε: «Το Ιράκ βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο πολιτικής δημιουργίας προς τη δημοκρατία». Η άφιξή του έγινε λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Την ίδια ώρα, 9 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώνονταν και 3 τραυματίζονταν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό κοντά στο Κιρκούκ, την ώρα που οι Ιρακινοί στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί για να εξουδετερώσουν μια βόμβα. Στο Ραμάντι από πυρά ενόπλων σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στη Βαγδάτη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την Πράσινη Ζώνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 3 Αμερικανοί εργολάβοι. Σε δύο άλλες βομβιστικές επιθέσεις, σε συνοικίες της Ανατολικής και Νότιας Βαγδάτης, καταστράφηκαν 2 οχήματα του αμερικανικού στρατού.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε άλλος ένας ομαδικός τάφος, από το προηγούμενο καθεστώς, έξω από τη Νασιρίγια, από όπου άρχισε η ανάσυρση των σορών. Επίσης, το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας Αμερικανός υπήκοος, που έχει απαχθεί, να καλεί την Ουάσιγκτον «να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Χαμηλώνει τόνους ο Ταλαμπανί

«Ενα ανεξάρτητο Κουρδιστάν δεν μπορεί να επιβιώσει», εκτιμά σε συνέντευξή του ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση οι «σύμμαχοι» των Κούρδων, ΗΠΑ, δε θεωρούν δόκιμη την ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος προκειμένου να αποφευχθεί και η ένταση εντός Ιράκ. Ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», τονίζει ότι «άλλο είναι το όνειρο και άλλο η πραγματικότητα. Ολοι οι λαοί επιθυμούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, όμως βλέποντας την πραγματικότητα αυτό είναι αδύνατο για το Κουρδιστάν, σήμερα». Ο Ταλαμπανί υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Κούρδων που στήριξε το ενωτικό ψηφοδέλτιο τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας και όχι της ανεξαρτησίας.

Επίσης, παραπέμπει «στο μέλλον» την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το καθεστώς του Κιρκούκ, το οποίο οι Κούρδοι διεκδικούν στα αυτόνομα εδάφη τους. Δηλώνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στην πόλη των Κούρδων που εκδιώχθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και η επιστροφή των αράβων που είχαν εγκατασταθεί στο Κιρκούκ στις πόλεις τους, τότε ο πραγματικός πληθυσμός θα αποφασίσει για την τύχη του.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση της κρίσης με την παραίτηση Καράμι

«Κοινές θέσεις» για Ιράκ - Παλαιστινιακό και Λίβανο από Σεζέρ και Ασαντ στη Δαμασκό

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, χτες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, μετά την κατάρρευση των πολυήμερων προσπαθειών για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο Καράμι δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις, αλλά, τις προηγούμενες μέρες, είχε επανειλημμένως αφήσει αιχμές κατά της αντι-συριακής αντιπολίτευσης ότι σαμποτάρει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αρνούμενη να συμμετάσχει σε αυτήν. Φαίνεται, όμως, ότι προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τα φιλο-συριακά κόμματα.

Παρ' όλα αυτά, ο Καράμι επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και ότι δε διακυβεύεται η διεξαγωγή των εκλογών. Αντίθετη εκτίμηση έχει η αντι-συριακή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον φιλο-Σύρο Πρόεδρο Λαχούντ και τον Καράμι ότι αποδύθηκαν σε σειρά ελιγμών, μέχρις ότου να οδηγηθεί ο δεύτερος στην παραίτηση, χτες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα εκλογών στις 31 Μάη, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αντιπροσωπεία της λιβανικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Δρούζο ηγέτη και αρχηγό του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, επισκέφθηκε, χτες, τις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος είναι να «αναπτυχθούν οι απόψεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική κρίση στο Λίβανο, η οποία βαθαίνει περισσότερο μετά την παραίτηση Καράμι». Ο Τζουμπλάτ θα μεταβεί μετά και στο Παρίσι για συνομιλίες. Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η δεύτερη και τελευταία φάση της συριακής στρατιωτικής αποχώρησης από το Λίβανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τουρκο-συριακή συνάντηση κορυφής

Οι εξελίξεις στο Λίβανο, αλλά και στο Ιράκ και στο Παλαιστινιακό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, χτες, στη Δαμασκό ο Τούρκος Πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, και ο Σύρος ομόλογός του, Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σεζέρ πραγματοποίησε τη διήμερη επίσκεψή του στη Συρία παρά τις, σχεδόν απροκάλυπτες, προειδοποιήσεις και εκφράσεις δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες μίλησαν για «κοινές θέσεις» όσον αφορά στη «σταθερότητα και στην ενότητα του Λιβάνου», στη «σημασία της διαφύλαξης της εθνικής ενότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ», καθώς και στην ανάγκη «εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό που προβλέπουν πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη του 1967, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ειρήνη». Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συριακή αποχώρηση από το Λίβανο και ο Σύρος ομόλογός του «ανταπέδωσε», τονίζοντας τον «εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Οι Σεζέρ και Ασαντ, επίσης, φέρονται να συμφώνησαν στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και να μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο ρόλο του κουρδικού στοιχείου στο Ιράκ, καθώς κουρδικές μειονότητες υπάρχουν και σε Τουρκία και σε Συρία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επεισόδια και «πολεμικές» προετοιμασίες

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων νεαρών σε χωριό έξω από τη Χεβρώνα. Οι Παλαιστίνιοι αναποδογύρισαν ένα στρατιωτικό ισραηλινό τζιπ και ακολούθησαν συγκρούσεις, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες άρχισαν τα επεισόδια δεν έγιναν γνωστές.

Στο μεταξύ, στη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας στην Πλατεία των Τεμένων φέρεται να προσανατολίζεται η ισραηλινή ηγεσία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τους εποίκους και την ισραηλινή ακροδεξιά ενόψει της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, έποικοι στη Γάζα προετοιμάζονταν για συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό συγκεντρώνοντας προμήθειες και φτιάχνοντας καινούρια δωμάτια προκειμένου να υποδεχτούν «ενισχύσεις» από τη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αιματηρή επίθεση

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου, σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις άνθρωποι, τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης, τραυματίστηκαν χτες από επίθεση «αγνώστων» σε περιοχή όπου δρουν συμμορίες αλλά και μουσουλμάνοι αυτονομιστές της οργάνωσης MILF, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο μεταξύ, η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ζήτησε χτες «διευρυμένη έρευνα» για τους συνεχιζόμενους φόνους - ήδη 3 φέτος - δημοσιογράφων στις Φιλιππίνες, όπου το 2004 σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι επαγγελματιών των ΜΜΕ μετά από το εμπόλεμο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ