Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμάκωση της κρίσης με την παραίτηση Καράμι

«Κοινές θέσεις» για Ιράκ - Παλαιστινιακό και Λίβανο από Σεζέρ και Ασαντ στη Δαμασκό

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, χτες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, μετά την κατάρρευση των πολυήμερων προσπαθειών για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο Καράμι δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις, αλλά, τις προηγούμενες μέρες, είχε επανειλημμένως αφήσει αιχμές κατά της αντι-συριακής αντιπολίτευσης ότι σαμποτάρει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αρνούμενη να συμμετάσχει σε αυτήν. Φαίνεται, όμως, ότι προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τα φιλο-συριακά κόμματα.

Παρ' όλα αυτά, ο Καράμι επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και ότι δε διακυβεύεται η διεξαγωγή των εκλογών. Αντίθετη εκτίμηση έχει η αντι-συριακή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον φιλο-Σύρο Πρόεδρο Λαχούντ και τον Καράμι ότι αποδύθηκαν σε σειρά ελιγμών, μέχρις ότου να οδηγηθεί ο δεύτερος στην παραίτηση, χτες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα εκλογών στις 31 Μάη, όπως έχει προγραμματιστεί.

Αντιπροσωπεία της λιβανικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Δρούζο ηγέτη και αρχηγό του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, επισκέφθηκε, χτες, τις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος είναι να «αναπτυχθούν οι απόψεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική κρίση στο Λίβανο, η οποία βαθαίνει περισσότερο μετά την παραίτηση Καράμι». Ο Τζουμπλάτ θα μεταβεί μετά και στο Παρίσι για συνομιλίες. Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η δεύτερη και τελευταία φάση της συριακής στρατιωτικής αποχώρησης από το Λίβανο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τουρκο-συριακή συνάντηση κορυφής

Οι εξελίξεις στο Λίβανο, αλλά και στο Ιράκ και στο Παλαιστινιακό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, χτες, στη Δαμασκό ο Τούρκος Πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, και ο Σύρος ομόλογός του, Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σεζέρ πραγματοποίησε τη διήμερη επίσκεψή του στη Συρία παρά τις, σχεδόν απροκάλυπτες, προειδοποιήσεις και εκφράσεις δυσαρέσκειας της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες μίλησαν για «κοινές θέσεις» όσον αφορά στη «σταθερότητα και στην ενότητα του Λιβάνου», στη «σημασία της διαφύλαξης της εθνικής ενότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ», καθώς και στην ανάγκη «εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό που προβλέπουν πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη του 1967, προκειμένου να υπάρξει πραγματική ειρήνη». Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συριακή αποχώρηση από το Λίβανο και ο Σύρος ομόλογός του «ανταπέδωσε», τονίζοντας τον «εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Οι Σεζέρ και Ασαντ, επίσης, φέρονται να συμφώνησαν στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και να μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο ρόλο του κουρδικού στοιχείου στο Ιράκ, καθώς κουρδικές μειονότητες υπάρχουν και σε Τουρκία και σε Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ